Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.
Am intrebat de ce mi se calculeaza taxe notariale la valoarea apartamentului cu TVA si mi s-a raspuns ca ei taxeaza suma pe care am platit-o eu prin contract iar aceasta contine TVA-ul.
As mai avea o intrebare. Daca semenzi CVC la notar si nu este pecizat in contract TVA 5% si nici nu se refactureaza mai pot solicita la o data ulterioara semnarii CVC sa mi se restituie diferentza de TVA? Stiu ca faptul generator este transferul dreptului de proprietate.
Teoretic ati putea cere de la vazantor diferenta, pe care unei actiuni civile intemeiate pe imbogatirea fara justa cauza. Nu puteti dvs sa cereti rambursarea TVA de la stat, cu atat mai mult daca nu vi se refactureaza.
Va rog sa-mi spuneti ce pot face in situatia in care constructorul nu vrea sa incheie CVC in baza antecontractului incheiat in 2008 si TVA 5%. Am inteles ca se poate obtine o hatarare judecatoreasca prin care se poate intabula ap. dar aici e vorba si de o ipoteca, afecteaza ipoteca hotararea sau nu? Sau poate fi ''obligat'' constructorul sa ridice ipoteca? E vorba doar de o cerere de ridicare a ipotecii facuta de constructor? O parte din apartamentele construite sunt vandute cu CVC.
COntractul poate fi suplinit printr-o hotarare judecatoreasca. In aceeasi cerere puteti cere tot ce va intereseaza, inclusiv in legatura cu ipoteca de care vorbiti (si despre care nu am inteles prea multe).
Am adaugat la documente raspunsul companiei de constructii ca urmare a notificarii mele. In raspuns incearca sa justifice intarzierea intabularii si a trasferarii dreptului de proprietate si in ultimul paragraf sunt de acord cu refacturarea si aplicarea legii in momentul in care prevederile acesteia vor fi indeplinite. I-am sunat si mi-au zis ca o sa refactureze la semnarea CVC care va fi pe undeva prin februarie martie. Mi-e teama ca ei au fost de acord cu refacturarea doar pentru ca i-am amenintat ca ii dau in judecata si ca la semnarea CVC n-o sa refactureze. Ce as putea face ca sa ma asigur ca vor refactura?
Problema cu tva 5%
xpcalin
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)