avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Da, foarte :)

Sper sa ne tineti la curent cu demersul dvs.
Buna ziua, am si eu o intrebare : poate cineva sa-mi spuna cat timp va ramane in vigoare aceasta cota de 5% TVA pentru locuinte noi ? Ma intereseaza pentru ca tocmai am semnat un antecontract de vanz.-cump. pentru un apartament dintr-un complex nou de locuinte aflat in constructie, dar care va fi gata in aprilie 2011.Pretul mi-a fost calculat cu TVA 5% ( eu indeplinind conditiile prevazute la art. 140 din CF) si am platit deja si prima rata (reprezentand 30% din valoarea totala) urmand sa mai platesc 30% in octombrie 2010 si restul de 40% la receptia apartamentului.
Intrebarea mea ar fi : ce se va intampla daca pana in aprilie 2011 ( data la care ar trebui sa fac receptia apartamentului ) aceasta ordonanta ( care prevede cota de TVA 5%) va fi abrogata? Mi se va recalcula totul luand in calcul noua cota de TVA care va fi in vigoare in momentul predarii locuintei?
Va multumesc anticipat.
Se va recalcula in functie de cota in vigoare la momentul transferului proprietatii. Mare grija!
Din ce am vazut pe raspunsurile postate pe site ANAF - asistenta contribuabili, la sfarsitul fiecarei spete se precizeaza ca ,,aceasta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 Cod Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art .1 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ".
Inseamna ca solutia pe care o voi primi de la ANAF prin DGFP -Serv. asistenta contribuabili nu reprezinta o solutie fiscala , acceptabila si in instanta.
In asa situatie apare mai mult decat necesara , solicitarea unui act administrativ fiscal , in sensul celor definite de art.41 Cod Procedura Fiscala, respectiv fie o solutie fiscala individuala anticipata , fie acordul de pret in avans.
Ce parere aveti ?
Art. 42 - Soluţia fiscală individuală anticipată şi acordul de preţ în avans

(1) Soluţia fiscală individuală anticipată este actul administrativ emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în vederea soluţionării unei cereri a contribuabilului, referitoare la reglementarea unor situaţii fiscale de fapt viitoare.

(2) Acordul de preţ în avans este actul administrativ emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în vederea soluţionării unei cereri a contribuabilului, referitoare la stabilirea condiţiilor şi modalităţilor în care urmează să fie determinate, pe parcursul unei perioade fixe, preţurile de transfer, în cazul tranzacţiilor efectuate între persoane afiliate, astfel cum sunt definite în Codul fiscal.

A doua procedura clar nu e incidenta, iar prima... nu stiu in ce masura mai e vorba de o situatie viitoare de vreme ce facturarea avansului cu 19% a avut loc deja, deci singurul eveniment viitor ar putea fi transferul dreptului de proprietate corelativ cu refacturarea.

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)