Logica mea se bazeaza pe faptul ca sumele in euro sunt niste repere fixe recunoscute in antecontract si de catre vanzator.
Daca vanzatorul mi-a recunoscut in antecontract 19% tva in euro la fiecare rata platita, de ce acum recunoaste doar 5% tva in euro la fiecare rata platita iar excesul de 14% nu-i mai recunoaste in euro? Nu se contrazice singur? Suma in euro este aceeasi, chiar daca 14% nu mai este din punct de vedere contabil in categoria euro tva.
Diferenta apare in acest caz din cauza modificarii procentului tva aplicat la valoarea in lei (asa cum este corect) nu la valoarea in valuta.
De exemplu la prima rata am platit 1.900 euro tva recunoscuti de vanzator. Schimbadu-se procentul tva la 5%, euro recunoscuti sunt 500. Restul de 1400 euro recunoscuti anterior isi pierd aceasta recunoastere de euro, sunt lei care i-am varsat vanzatorului si imi sunt renumarati la cursul ultimei rate. Acesta este punctul care nu mi se pare corect.
Eu sunt de parere ca sumele in exces de 14% sa continue sa fie recunoscute ca euro si sa fie scazute din restul de plata in euro pe care il am de achitat.
Din punct de vedere contabil sau juridic, nici eu nu stiu, cine are dreptate? In baza caror legi sau norme?
Eu sustin ca atat timp cat am un antecontract in euro, chiar daca se schimba procentul de tva, euro tva 14% in exces recunoscuti ca varsati raman tot euro in calculul stornarii. Altfel lei varsati in exces in trecut imi sunt numarati la plata unei rate cu cursul de atunci pentru antecontract si renumarati cu cursul de acum pentru stornare.