avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
am atasat raspunsul in doua documente care sper sa poata fi deschise
Nu incetez sa ma minunez de afirmatiile si mai ales argumentele acestor functionari! Nici nu mai conteaza daca au dreptate sau nu, ma socheaza cum se pot ei pronunta asupra unor aspecte juridice (i) fara sa aiba toate informatiile si (ii) fara sa argumenteze catusi de putin!

Cum naiba sa arunci pur si simplu ca "data livrarii de bunuri este data la care are loc transferul dreptului de proprietate, in cazul dvs data cand vi s-a predat imobilul conform procesului-verbal de predare-primire"?!? Sunt fantastici!

Eu zic sa luati din acel raspuns numai esenta: daca proprietatea s-a transferat inainde de dec 2008, nu se aplica TVA de 5%. Daca s-a transferat dupa, se aplica cota redusa si atunci se si recalculeaza. Cu privire la transferul dreptului de proprietate va recomand sa cereti opinia unui avocat, care sa va si justifice raspunsul pe baza contractului si a executarii sale.
Va multumesc foarte mult pentru operativitate .
Luni am convocat , prin executor judecatoresc , constructorul la notar.
Ajungem in instanta cu siguranta.
Ceea ce este de neinteles pentru mine este jocul constructorului. Practic atitudinea acestuia este numai in favoarea Statului Roman, se manifesta si actioneaza in interesul lui exclusiv. Pentru ca restituirea TVA este in sarcina exclusiva a Statului , constructorul nu plateste nimic .
Ca restituirea presupune obligatoriu control din partea Finantelor iar constructorul este strans legat de participarea la licitatiile pentru atribuirea lucrarilor cu finantarea statului este cu siguranta singurul motivatie .
Oricum mai sunt 26 de zile pana primesc si eu raspunsul oficial de la DGFP Brasov . Iar ANAF Bucuresti poate sa le valideze sau nu opinia.
Iar instanta care poate lamuri definitiv speta este Curtea Constitutionala care sunt convins ca stie ce inseamna dreptul la proprietate
Curtea Constitutionala nu are nicio legatura. Opinia DGFP Brasov va spune acelasi lucru cu siguranta, in cazul fericit isi va lua o rezerva in ce priveste aspectul juridic al transferului de proprietate (desi nu ma astept).

Ceea ce conteaza pt dvs este sa clarificati natura juridica a contractului, adica daca a fost o antrepriza (construire), caz in care nu se transfera nicio proprietate, sau o vanzare-cumparare. Iar pentru asta va trebui sa apelati la un avocat, lucru pe care nu cred ca e bine sa il intarziati.
Bineinteles ca am apelat la un avocat si firesc am demarat procedurile , in sensul ca avocatul , prin intermediul executorului judecatoresc, a prezentat speta mea vis-a-vis de recuperarea diferentei de TVA, a notificat si convocat constructorul la notar , luni 09.11.2009 in vederea semnarii contractului de vanzare-cumparare in conditiile includerii cotei de tva de 5% .
Vom vedea reactia .
Intre timp am intrat in posesia unui Contract de vanzare-cumparare incheiat zilele trecute de societatea constructoare si am aflat ca trei persoane fizice au finalizat tranzactia de vanzare-cumparare.
Il atasez si va rog sa observati schimbarea de atitudine , dpv contractual: se recunoaste calitatea de proprietar (dobandita prin CONSTRUIRE) si implicit de vanzator a constructorului, se recunoaste existenta posibilitatii de a solicita legal recuperarea diferentei de TVA , dar introduce un arbitru in rezolvarea spetei, respectiv DGFP Brasov.
Dar, din nou aplica tactica de invaluire: mie mi se pare normal sa se incheie contractul de V-C cu cota de 5% , sa emita factura finala , sa trimita decontul de TVA cu sume negative , conform Ordin 1.857/2007 . Abia atunci intervine, firesc si legal DGFP care solutioneaza cererea de rambursare TVA.
Devine din ce in ce mai interesant, nu-i asa ?

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)