Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.
Nu aveti nevoie de parerea lor, pentru ca ea nu produce niciun efect juridic.
Calificarea unui contract se poate face, in principiu, in instanta, dar depinde care e situatia si ce anume urmariti. De ex, daca vanzatorul refuza sa refactureze pentru ca zice el ca nu e vanzare, atunci va puteti adresa instantei, dar nu cerand interpretarea contractului ci cerand obligarea vanzatorului la (incheierea cvc si) calcularea pretului cu TVA 5%. Interpretarea contractului va fi doar o chestiune incidentala.
Astazi am primit prin e-mail raspunsul DGFP Brasov . L-am atasat .
Cuvant cu cuvant , acelasi raspuns cu al vecinului meu (atasat deasemenea) si cu al d-nei Simona Nicoara.
Apropos suntem vecini ...si de suferinta ...
Am luat avant pe drumul spre instanta...
In cazul meu compania de constructii nu a dat nici un semn ca ar dori sa mergem la notar pentru CVC . O sa ma duc pe la ei si o sa-i intreb daca vor dori sa refactureze cu 5% TVA. Daca nu atunci o sa ne vedem la tribunal.
Va sugerez sa sesizati mai intai protectia consumatorului.
Revin cu completari:
In opinia mea de amator in legislatia drepturilor consumatorilor, OPC are sarcina sa apere interesele legitime ale consumatorilor. Refuzul de a pune in practica o facilitate fiscala acordata prin lege este in opinia mea o practica comerciala incorecta, situatie sanctionabila de catre inspectorii OPC in baza prevederilor privind protectia consumatorilor.
Problema cu tva 5%
xpcalin
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)