avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Andreea Lisievici a scris:

Nu prea inteleg de ce nu ati ridicat aceasta problema inainte sa semnati. In tot cazul, demersurile pentru recuperarea TVA se fac potrivit unei proceduri prevazute de lege, nu e nevoie sa repetati in contract.

Inca nu am semnat contractul, doar am cerut o copie ca sa il studiez mai intai inainte de al semna. Ma intrebam doar daca nu este prea putin specificat si daca este suficient.
Andreea Lisievici a scris:

Nu prea inteleg de ce nu ati ridicat aceasta problema inainte sa semnati. In tot cazul, demersurile pentru recuperarea TVA se fac potrivit unei proceduri prevazute de lege, nu e nevoie sa repetati in contract.

Buna,
Asta ar fi si intrebarea mea, in cazul acesta, care e procedura prevazuta de lege pentru returnarea TVA-ului ?
In cazul meu, am incheiat CVC, factura de storno pentru avansurile platite cu 19 % deci am factura fiscala finala cu suma in minus (adica de incasat).
Problema e ca deja am 2 luni de cand am incheiat aceasta factura. Care ar fi termenul de restituire ? Am primit un raspuns de la constructor f. interesant: "vom returna TVA-ul cand vom dori noi". no comment
Buna,
Doresc si eu un raspuns care sa-mi poata spuna daca merita sau nu sa dau in judecata firma de constructii.
Apartamentul a fost contractat cu un an in urma. L-am platit integral cu factura cu 19%. In octombrie urmeaza intabularea. Ei mi-au spus ca apartamentul a fost nefinisat deci nu se pune problema de TVA 5 %. Acum, inainte de intabulare apartamentul este finisat si poate fi locuit ca atare, exact cum spune legea. Are curent gaza apa, si e finisat de catre mine bineinteles.
Credeti ca as avea sanse sa-i dau in judecata, urmand procedura descrisa aici de dvs.? Refuz de intabulare la notar, avocat, judecata.
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua ,

Am semnat in august 2006 un contract de construire , valoare imobilului 71000 ( inlusiv TVA 19%) euro. Suma a fost achitata in 5 transe , ultima plata facandu-se in 31 ian 2008 cand a fost semnat procesul verbal de predare primire. Din 2008 pana la data la care va scriu nu s-a semnat contractul de vanzare cumparare in forma autentica ( la notar) si nici nu s-a intabulat imobilul. Va rog sa-mi spuneti daca as putea solicita recalcularea valorii imobilului cu TVA5% si restituirea diferentei de catre firma de constructii. As mai avea o intrebare : carei institutii a statului m-as putea adresa in vederea urgentarii intabularii ( cei de la firma de constructii sustin ca nu este vina lor ca firma de arhitectura ar fi fost responsabila cu intabularea ).
Va multumesc
Am si eu o intrebare referitoare la TVA-ul de 5% si mai ales la zvonurile din ultima vreme.
Probabil ca a auzit toata lumea despre intentiile (basescu+pogea) de majorare a tva-ului de 19%.
Intrebarea mea este daca in cazul unei astfel de majorari este iminenta ajustarea si celui de 5% sau nu are nicio legatura?

Probabil ca nu poate spune nimeni ceva cu certitudine dar totusi m-ar interesa parerea a celor care au cat de cat legatura cu economia / legislatia

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)