avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Am si eu o intrebare....ati vazut cumva vreun antecontract incheiat intre o persoana juridica (constructor) si o persoana fizica in care sa se defalcheze separat TVA-ul (adica, pretul este de xxx euro din care xxx euro reprezinta tva-ul)?....eu stiam ca doar intre 2 persoane juridice se aplica formularea cu valoarea TVA-ului specificata separat.....or daca este asa ce peroana fizica mai poate beneficia de TVA-ul redus?.....deoarece se pare ca legea a foat data pentru a se ajuta persoanele fizice, nicidecum constructorul.
alessyo49 a scris:

Am si eu o intrebare....ati vazut cumva vreun antecontract incheiat intre o persoana juridica (constructor) si o persoana fizica in care sa se defalcheze separat TVA-ul (adica, pretul este de xxx euro din care xxx euro reprezinta tva-ul)?....eu stiam ca doar intre 2 persoane juridice se aplica formularea cu valoarea TVA-ului specificata separat.....or daca este asa ce peroana fizica mai poate beneficia de TVA-ul redus?.....deoarece se pare ca legea a foat data pentru a se ajuta persoanele fizice, nicidecum constructorul.

Modul de intocmire al contractelor este foarte variat, este posibila orice clauza, orice referire la pret, deci posibil sa fie si astfel de contracte.
Legea a fost data intradevar pentru a se reduce pretul si a putea PF sa achizitioneze locuinte, dar nu specifica clar ce se intimpla cu antecontractele incheiate anterior ei si nici nu face referiri la toate situatile existente.
Atentie mare la ce contracte veti semna de acum inainte. Pentru a nu ajuta constructorul nu dati acele declaratii in cazul contractelor deja incheiate care nu avantajeaza cumparatorul.
Tineti cont ca aceasta lege se va abroga cindva iar tva-ul poate chiar creste.
am o rugaminte : fiind un subiect cu cca 31000 vizualizari, trag concluzia ca e de mare interes . Daca nu va cer prea mult, a reusit cineva sa primeasca inapoi diferenta de TVA? Multumesc .
Din pacate in cazul in care constructorul refuza sa returneze diferenta de TVA singura modalitate de recuperare este prin sentinta judecatoreasca.....inca adun acte la dosar pentru a actiona in instanta constructorul (detin o adresa primita ca raspuns de la MF in care mi se da dreptate, referitor la problema mea). Insa am o cunostinta care a primit difernta de TVA pe baza unui antecontract incheiat in 2008 cu predare in 2009 si in care era stipulat "TVA inclus" in dreptul pretului.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
alessyo49, utilizator
t.simona a scris:

Magda Staicu a scris:

Stornarile se vor face la cursul valutar din data emiterii facturilor de avans , asa cum au fost ele facturate .

Factura finala se va face la cursul din data emiterii facturii , din care se vor scadea sumele in lei asa cum au fost ele facturate.

LEGAT DE ACEASTA PROBLEMA: nu este chiar asa. Pct 22 din Normele codului fiscal da chiar un exemplu matematic.
Pentru cei care nu citesc codul fiscal: exemplu pt o masina in valoare de 5000 euro fara tva

Daca se incaseaza un avans de 1000 euro + tva 190 la un curs de 3.5 rezulta 3500lei + 665 tva
La livrare cursul este de 3.6, valoarea totala se stabileste astfel ((1000*3.5) + (4000*3.6))*19% = 17900 lei + 3401 tva din care se scade valoarea avansului incasat de 3500 + 665 tva. Valoarea ultimei rate in lei este de fapt valoarea in euro a ultimei rate la cursul de 3.6. Este exemplul de la punctul mentionat mai sus din norme metodologice.

da, am recitit cele spuse :
@simona are dreptate ; factura finala se face in functie de cursurile avansurilor facturate anterior .
Am recitit ... a mia oara pct 22 si scrie clar ca nu sa factureaza la cursul zilei emiterii facturii finale.
Imi pare rau daca am indus pe cineva in eroare .:">
Cred ca se lucra mai demult asa, tin minte precis ca sa facea facura finala la cursul zilei din data emiterii facturii ... dar acum sa face cum a precizat @simona .

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)