avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Baza de impozitare este pretul fara tva.
Pretul include tva= baza de impozitare (care este considerata 100%) + taxa (baza de impozitarexcota%)
pretul incluzind tva= baza de impozitare x (100%+cota%)
baza de impozitare = pretul incluzind tva : (100%+cota%)
Acesta este calculul sutei marite pus in formule pe intelesul mai multora.

Atita timp cit in contract se precizeaza ca pretul include tva, acesta nu este baza de impozitare ci baza de impozitare+taxa. Cf CF art 140 alin 1cotele de tva se aplica asupra bazei de impozitare, deci 5% se aplica asupra bazei nu asupra valorii totale care este pretul incluzind tva.
La cazul la care ma refeream eu, cind pretul include TVA, taxa se calculeaza prin procedeul sutei marite, valoarea bazei de impozitare aflindu-se prin diferenta intre valoarea totala-taxa calculata.
La momentul avansurilor taxa si baza se calculeaza prin procedeul sutei marite (exemplul meu de mai sus) cota fiind de 19%, iar la momentul livrarii acelasi exemplu cota de 5% la valoarea incluzind tva.
Pentru ca nu pot fi aduse modificari clauzelor contractuale, decit cu acordul partilor, singurul care ramine nemodificat este pretul din contract, cel care include TVA.

Stiu foarte bine ce vorbesc, mai trebuie sa cunosti si matematica pentru a intelege cei cu procedeul sutei marite.
Eu cred ca in niciun contract comercial, de vinzare cumparare nu sunt 3 parti, ci numai 2. Cei care cumpara accepta prin semnare clauzele contractului. Relatia cu finantele intervine numai din partea vinzatorului. Aici intervine marea dilema: cum este corect? Cumparatorul (indiferent ca este persoana fizica sau nu) nu plateste tva si nici un alt fel de impozit, ele sunt incluse in pret. Nimeni n-ar trebui sa-si justifice pretul in fata cumparatorului (cite taxe plateste, cit cistiga), aici intervine cerea si oferta si "legile" pietei libere.

Cit este cota de tva nu priveste cumparatorul in acest caz, ci numai pe vinzator. La fel de bine putea ca aceasta sa creasca si ma intreb ce discutii se nasteau atunci ..... Nu este legiferat modul de stabilire al pretului in contracte, si ma repet: nimeni nu stie in momentul in care incheie un contract daca se va modifica sau nu cota de tva in viitor.

Daca pretul contractual include tva nu va poate obliga nimeni sa platiti ceva in plus, dar nici dvoastra nu puteti obliga pe nimeni sa va reduca pretul, decit daca este si dorinta celeilalte parti contractuale.

Daca pretul nu include tva, si sunt intrunite conditiile, inclusiv declaratia notariala sunt obligati sa va incaseze pretul contractual (fara tva) plus cota de 5% aplicabil la acest pret. Daca nu, cred eu aveti toate sansele sa cistigati in instante (atentie la dovada ca le-ati dus declaratia notariala).

Sint contabil si nu pot fi partinitoare, ceea ce am eu de reprosat eu este numai celor care au conceput modificarile, nu trebuiau sa lase loc de interpretari. Oricum o lege, indiferent de ce speta este, asa ar trebui sa fie.
deci, in contract scrie: "pretul vanzarii imobilului stabilit de noi partile, de comun acord, este 60.000Euro".

si mai scrie undeva ca "impozitele si taxele sunt achitate de vanzator la zi"

"Daca pretul contractual include tva nu va poate obliga nimeni sa platiti ceva in plus, dar nici dvoastra nu puteti obliga pe nimeni sa va reduca pretul, decit daca este si dorinta celeilalte parti contractuale."
eu nu vreau bani inapoi dar nici nu vreau sa fiu obligat de ei sa dau acea declaratie. daca ei vor sa castige o suma mai mare datorita diminuarii TVA ului trebuie sa fiu si eu de acord cu asta,nu?
Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
drc, utilizator
Magda Staicu a scris:

Stornarile se vor face la cursul valutar din data emiterii facturilor de avans , asa cum au fost ele facturate .

Factura finala se va face la cursul din data emiterii facturii , din care se vor scadea sumele in lei asa cum au fost ele facturate.

LEGAT DE ACEASTA PROBLEMA: nu este chiar asa. Pct 22 din Normele codului fiscal da chiar un exemplu matematic.
Pentru cei care nu citesc codul fiscal: exemplu pt o masina in valoare de 5000 euro fara tva

Daca se incaseaza un avans de 1000 euro + tva 190 la un curs de 3.5 rezulta 3500lei + 665 tva
La livrare cursul este de 3.6, valoarea totala se stabileste astfel ((1000*3.5) + (4000*3.6))*19% = 17900 lei + 3401 tva din care se scade valoarea avansului incasat de 3500 + 665 tva. Valoarea ultimei rate in lei este de fapt valoarea in euro a ultimei rate la cursul de 3.6. Este exemplul de la punctul mentionat mai sus din norme metodologice.

Deci factura finala nu se face la cursul din data emiterii facturii finale, ci se insumeaza valorile avansurilor la cursurile de la data avansurilor cu valoarea ultimei rate (daca exista) la cursul din data facturarii, din care se vor scadea sumele in lei ale avansurilor asa cum au fost ele facturate. Se pot face facturi separate sau se pot inscrie 2 pozitii pe factura finala: prima cu + cu suma mai sus mentionata iar alta cu - suma in lei a avansurilor facturate.

Succes celor care nu ati procedat asa.
drc a scris:

deci, in contract scrie: "pretul vanzarii imobilului stabilit de noi partile, de comun acord, este 60.000Euro".

si mai scrie undeva ca "impozitele si taxele sunt achitate de vanzator la zi"

"Daca pretul contractual include tva nu va poate obliga nimeni sa platiti ceva in plus, dar nici dvoastra nu puteti obliga pe nimeni sa va reduca pretul, decit daca este si dorinta celeilalte parti contractuale."
eu nu vreau bani inapoi dar nici nu vreau sa fiu obligat de ei sa dau acea declaratie. daca ei vor sa castige o suma mai mare datorita diminuarii TVA ului trebuie sa fiu si eu de acord cu asta,nu?

Parerea mea este ca nu va poate obliga nimeni sa dati acea declaratie chiar daca ar fi fost in avantajul dvoastra. Legea spune numai ca acea declaratie este obligatorie pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Puteti verbal argumenta ca ati mai beneficiat de facilitatile acestei cote reduse sau ca doriti sa beneficiati de ea in viitor (cit o mai tine legea), facilitatile se acorda numai pentru o singura locuinta.
t.simona a scris:

[Parerea mea este ca nu va poate obliga nimeni sa dati acea declaratie chiar daca ar fi fost in avantajul dvoastra. Legea spune numai ca acea declaratie este obligatorie pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Puteti verbal argumenta ca ati mai beneficiat de facilitatile acestei cote reduse sau ca doriti sa beneficiati de ea in viitor (cit o mai tine legea), facilitatile se acorda numai pentru o singura locuinta.

cand am vb cu reprezentantul lor de la juridic despre acest lucru le-am explicat ca pot sa zic ca am mai beneficiat sau ca vreau sa imi pastrez acest drept in viitor intrucat nu s-a discutat despre acest lucru de la inceputul negocierilor. mi s-a raspuns ca sa merg sa dau o declaratie pe proprie raspundere ca am mai beneficiat de acest tva pentru a o avea ei la dosar. asta iar nu mi-a palcut intrucat legea nu prevede acest lucru.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
drc, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)