Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.
In primul rand ma bucur ca s-au lamurit multe aspecte ale acestei legi de 5% pentru apartamentele noi. Eu insa mai am un aspect de care ma lovesc si sunt sigur ca nu sunt singurul.
Daca pretul din antecontract este in Euro si s-a platit in lei la diferite cursuri ale Euro, ex:
Rata1: 5000euro la 3.6lei/Euro
Rata2: 35000euro la 3.7lei/ Euro
Rata3: 7000euro la 4.1lei/Euro
Rest plata 1000 euro la semnarea CV. Toate aceste rate au fost platite cu 19% tva. Problema apare la regularizare si mai ales daca se pune problema stornarii facturilor de avans atunci la ce valoare a euro se va calcula factura finala.
Daca se calculeaza la valoarea euro de acum diferenta de tva "daca" va acoperi diferenta de curs valutar.
Daca imi puteti prezenta un model de regularizare in acesta situatie v-as fi extrem de recunoscator.
Va solicit atentiei o situatie cu care ma confrunt eu si pe care nu am regasit-o pe forum:
Sunt imputernicita prin act notarial sa reprezint un cetatean european, nerezident in Romania, in relatia sa cu societatea constructoare cu care are incheiat antecontract de vanzare-cumpararea pentru un apartament.
Pana in momentul de fata s-au facut plati conform contractului incheiat, sume purtatoare la vremea respectiva de TVA 19% conform legislatiei in vigoare la acea data. In momentul de fata constructia este in faza de finalizare si incheiere a CVC, dar constructorul refuza sa factureze cu TVA 5% pe motiv ca beneficiarul nu este rezident in Romania. Mentionez ca restul clauzelor referitoare la suprafata si valoarea apartamentului sunt indeplinite.
Constructorii astia sunt ceva de speriat #-o Nu conteaza nationalitatea cumparatorului, taxa pe valoare adaugata se datoreaza in Romania pe baza criteriilor stabilite de codul fiscal astfel incat cota aplicabila este cea in vigoare in Romania la momentul exigibilitatii taxei.
O intrebare as avea pt respectivul: cand a facturat 19% TVA a facut-o cumva gandindu-se la cetatenia cumparatorului? :stunned: Asa cum n-a contat atunci, nu conteaza nici acum.
Foarte interesanta speta !
Textul din codul fiscal este :
"achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie."
- nu face distinctie in functie de nationalitatea cumparatorului. Opinia mea este ca nu conteaza ca e sau nu rezident .
Puteti adresa intrebare la Ministerul de Finante .
Problema cu tva 5%
xpcalin
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)