t.simona a scris:
Pe d-na avocat mai pot sa o inteleg, dar pe d-na consultant fiscal nu. Procedeul sutei marite se aplica pt a calcula taxa in conditiile in care prevederile contractuale prevede ca pretul include TVA.
Nu este nici o gaselnita a constructorului, este modul in care toata lumea care are astfel de preturi contractuale, sau preturi de vinzare cu amanuntul stabileste valoarea taxei. Formula este regula de trei simpla, invatata in clasele gimnaziale.
Nu stiu de ce au loc aceste dialoguri care dau sperante desarte celor care au prevazut in contracte ca pretul include tva. Este clar: legea nu poate modifica clauzele contractuale, ele se pot modifica numai cu acordul partilor. Constructorii care au prevazut ca pretul include tva nu au avut de unde sa stie ca se va modifica vreo cota de tva pina la data transferului dreptului de proprietate, nu au inscris aceste clauze cu rea credinta in contracte. Cumparatorii, la acel moment, au considerat ca pretul si celelalte conditii contractuale sunt OK, au semnat, deci au fost de acord.
Singura problema este ca legea nu a prevazut detaliat toate cazurile existente, nu a prevazut clar daca cei cu tva inclus beneficiaza de restituirea diferentei de tva din partea constructorilor. Juridic cred ca nici nu ar fi putut sa prevada recalcularea TVA daca pretul include tva determinind micsorarea pretului total, pentru ca ar fi insemnat amestecul fiscalitatii.
Nu iau partea constructorilor, dar singurii de care ar trebui sa ne legam sunt cei care au conceput modificarile Codului Fiscal atit de ambiguu si lasind loc la atitea interpretari.
Parerea mea este ca cei care au inclus tva in pret nu au dreptul la nici o restituire din partea constructorilor. Legea asa cum este, daca sunt indeplinite conditiile, inclusiv declaratia notariala, permite constructorilor majorarea valorii fara tva si micsorarea valorii taxei astfel valoarea totala (bruta) raminind nemodificata. Cumparatorii au fost de acord cu un pret pe care l-au considerat corect si nu vor achitata nici un ban in plus. Singura solutie este sa nu dea acele declaratii la notar.
Fara sa fiu rau intentionat vreau sa va spun ca sunteti pe langa subiect......din moment ce legea zice clar: TVA-ul redus (5%) se aplica asupra bazei de impozitare cum puteti dv. sa spuneti ca TVA-ul de 5% se aplica asupra valorii apartamentului (bazei de impozitare) + 14% (diferenta de TVA). In conditiile astea cine ar mai da acea declaratie pe propria raspundere? Sau de ce unii constructori au returnat diferenta de TVA, chiar daca in antecontract pretul era cu TVA inclus?