t.simona a scris:
Este clar: legea nu poate modifica clauzele contractuale, ele se pot modifica numai cu acordul partilor.
Poate ca este clar pentru dumneavoastra, care nu aveti studii juridice si va inteleg si eu la randul meu. Dar ar fi bine totusi sa retineti ca ceea ce ati scris mai sus este o mare eroare. Tot timpul prevederile legale imperative (cum e TVA-ul) modifica acordul partilor.
Constructorii care au prevazut ca pretul include tva nu au avut de unde sa stie ca se va modifica vreo cota de tva pina la data transferului dreptului de proprietate, nu au inscris aceste clauze cu rea credinta in contracte.
Este irelevant. COnstructorul deduce o suma, nu o cota.
Cumparatorii, la acel moment, au considerat ca pretul si celelalte conditii contractuale sunt OK, au semnat, deci au fost de acord. [...] Juridic cred ca nici nu ar fi putut sa prevada recalcularea TVA ...
Stimata doamna, nu vreau sa fiu rea, dar de ce aveti pretentia ca detineti informatii absolute cu privire la interpretarea juridica a unor contracte?
Singura problema este ca legea nu a prevazut detaliat toate cazurile existente
Nici nu o sa faca asta vreodata.
Parerea mea este ca cei care au inclus tva in pret nu au dreptul la nici o restituire din partea constructorilor.
Pacat ca va contrazic inclusiv directorii ANAF!
Legea asa cum este, daca sunt indeplinite conditiile, inclusiv declaratia notariala, permite constructorilor majorarea valorii fara tva si micsorarea valorii taxei astfel valoarea totala (bruta) raminind nemodificata.
Din nou, asta e parerea dvs si asa cum mai sus ati emis pareri cum ca ceea ce s0a discutat pana acum au fost "sperante desarte", permiteti-mi sa va spun ca ceea ce sustineti dvs este o dezinformare fara suport.
Cumparatorii au fost de acord cu un pret pe care l-au considerat corect si nu vor achitata nici un ban in plus.
Pretul, din punct de vedere juridic, nu include si TVA sau orice alte impozite sau datorii. Asta ar trebui sa va spuna multe.
Eu cred ca in niciun contract comercial, de vinzare cumparare nu sunt 3 parti, ci numai 2.
Credeti gresit. Pot fi si nenumarate, numai sa aiba interese diferite.
Cumparatorul (indiferent ca este persoana fizica sau nu) nu plateste tva si nici un alt fel de impozit, ele sunt incluse in pret.
Total gresit dpdv juridic. Tocmai ca cumparatorul datoreaza TVA, numai ca cel care il colecteaza si il da statului e vanzatorul. Oare in cazul taxarii inverse ce-ati fi spus?...
Nimeni n-ar trebui sa-si justifice pretul in fata cumparatorului (cite taxe plateste, cit cistiga), aici intervine cerea si oferta si "legile" pietei libere.
Ok, este parerea dvs si n-am s-o comentez. Dar gresiti mult, extrem de mult facand o confuzie intre cel care datoreaza o taxa/impozit si cel care o plateste efectiv statului.
Cit este cota de tva nu priveste cumparatorul in acest caz, ci numai pe vinzator.
Cota de TVA intotdeauna priveste dpe cumparator, deoarece TVA-ul este un impozit neutru pentru vanzator, ce trebuie suportat numai de catre cumparatorul final.
Nu este legiferat modul de stabilire al pretului in contracte
Cred ca numai dvs stiti ce ati vrut sa spuneti.
si ma repet: nimeni nu stie in momentul in care incheie un contract daca se va modifica sau nu cota de tva in viitor.
Si nici nu trebuie. TVA-ul se suporta numai de cumparatorul final, e o taxa pe consum iar nu pe intermediere.
Daca pretul contractual include tva nu va poate obliga nimeni sa platiti ceva in plus, dar nici dvoastra nu puteti obliga pe nimeni sa va reduca pretul, decit daca este si dorinta celeilalte parti contractuale.
Repet: pretul este cel fara TVA, care intr-adevar ramane nemodificat. Reducerea este facuta de stat, iar nu de vanzator, sincer ma intreb cum puteti sa nu vedeti asta! Vanzatorul oricum nu retine decat pretul fara TVA iar restul nu il intereseaza. Fie ca e 5% fie ca e 50%, el deconteaza niste sume intre ele si nimic mai mult.