avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
drc a scris:

t.simona a scris:

[Parerea mea este ca nu va poate obliga nimeni sa dati acea declaratie chiar daca ar fi fost in avantajul dvoastra. Legea spune numai ca acea declaratie este obligatorie pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Puteti verbal argumenta ca ati mai beneficiat de facilitatile acestei cote reduse sau ca doriti sa beneficiati de ea in viitor (cit o mai tine legea), facilitatile se acorda numai pentru o singura locuinta.


cand am vb cu reprezentantul lor de la juridic despre acest lucru le-am explicat ca pot sa zis ca am mai beneficiat sau ca vreau sa imi pastrez acest drept in viitor intrucat nu s-a discutat despre acest lucru de la inceputul negocierilor. mi s-a raspuns ca sa merg sa dau o declaratie pe proprie raspundere ca am mai beneficiat de acest tva pentru a o avea ei la dosar. asta iar nu mi-a palcut intrucat legea nu prevede acest lucru.


Deja ma depaseste problema, tine de un avocat (dar bun). Nu stiu cum este cu aceste declaratii, eu stiu numai ceea ce zice codul fiscal si din pacate nu zice prea multe. Sau poate un notar sa va lamureasca mai mult.
t.simona a scris:
Este clar: legea nu poate modifica clauzele contractuale, ele se pot modifica numai cu acordul partilor.

Poate ca este clar pentru dumneavoastra, care nu aveti studii juridice si va inteleg si eu la randul meu. Dar ar fi bine totusi sa retineti ca ceea ce ati scris mai sus este o mare eroare. Tot timpul prevederile legale imperative (cum e TVA-ul) modifica acordul partilor.

Constructorii care au prevazut ca pretul include tva nu au avut de unde sa stie ca se va modifica vreo cota de tva pina la data transferului dreptului de proprietate, nu au inscris aceste clauze cu rea credinta in contracte.

Este irelevant. COnstructorul deduce o suma, nu o cota.

Cumparatorii, la acel moment, au considerat ca pretul si celelalte conditii contractuale sunt OK, au semnat, deci au fost de acord. [...] Juridic cred ca nici nu ar fi putut sa prevada recalcularea TVA ...

Stimata doamna, nu vreau sa fiu rea, dar de ce aveti pretentia ca detineti informatii absolute cu privire la interpretarea juridica a unor contracte?

Singura problema este ca legea nu a prevazut detaliat toate cazurile existente

Nici nu o sa faca asta vreodata.

Parerea mea este ca cei care au inclus tva in pret nu au dreptul la nici o restituire din partea constructorilor.

Pacat ca va contrazic inclusiv directorii ANAF!

Legea asa cum este, daca sunt indeplinite conditiile, inclusiv declaratia notariala, permite constructorilor majorarea valorii fara tva si micsorarea valorii taxei astfel valoarea totala (bruta) raminind nemodificata.

Din nou, asta e parerea dvs si asa cum mai sus ati emis pareri cum ca ceea ce s0a discutat pana acum au fost "sperante desarte", permiteti-mi sa va spun ca ceea ce sustineti dvs este o dezinformare fara suport.

Cumparatorii au fost de acord cu un pret pe care l-au considerat corect si nu vor achitata nici un ban in plus.

Pretul, din punct de vedere juridic, nu include si TVA sau orice alte impozite sau datorii. Asta ar trebui sa va spuna multe.

Eu cred ca in niciun contract comercial, de vinzare cumparare nu sunt 3 parti, ci numai 2.

Credeti gresit. Pot fi si nenumarate, numai sa aiba interese diferite.

Cumparatorul (indiferent ca este persoana fizica sau nu) nu plateste tva si nici un alt fel de impozit, ele sunt incluse in pret.

Total gresit dpdv juridic. Tocmai ca cumparatorul datoreaza TVA, numai ca cel care il colecteaza si il da statului e vanzatorul. Oare in cazul taxarii inverse ce-ati fi spus?...

Nimeni n-ar trebui sa-si justifice pretul in fata cumparatorului (cite taxe plateste, cit cistiga), aici intervine cerea si oferta si "legile" pietei libere.

Ok, este parerea dvs si n-am s-o comentez. Dar gresiti mult, extrem de mult facand o confuzie intre cel care datoreaza o taxa/impozit si cel care o plateste efectiv statului.

Cit este cota de tva nu priveste cumparatorul in acest caz, ci numai pe vinzator.

Cota de TVA intotdeauna priveste dpe cumparator, deoarece TVA-ul este un impozit neutru pentru vanzator, ce trebuie suportat numai de catre cumparatorul final.

Nu este legiferat modul de stabilire al pretului in contracte

Cred ca numai dvs stiti ce ati vrut sa spuneti.

si ma repet: nimeni nu stie in momentul in care incheie un contract daca se va modifica sau nu cota de tva in viitor.

Si nici nu trebuie. TVA-ul se suporta numai de cumparatorul final, e o taxa pe consum iar nu pe intermediere.

Daca pretul contractual include tva nu va poate obliga nimeni sa platiti ceva in plus, dar nici dvoastra nu puteti obliga pe nimeni sa va reduca pretul, decit daca este si dorinta celeilalte parti contractuale.

Repet: pretul este cel fara TVA, care intr-adevar ramane nemodificat. Reducerea este facuta de stat, iar nu de vanzator, sincer ma intreb cum puteti sa nu vedeti asta! Vanzatorul oricum nu retine decat pretul fara TVA iar restul nu il intereseaza. Fie ca e 5% fie ca e 50%, el deconteaza niste sume intre ele si nimic mai mult.
t.simona a scris:

Magda Staicu a scris:

Stornarile se vor face la cursul valutar din data emiterii facturilor de avans , asa cum au fost ele facturate .

Factura finala se va face la cursul din data emiterii facturii , din care se vor scadea sumele in lei asa cum au fost ele facturate.



LEGAT DE ACEASTA PROBLEMA: nu este chiar asa. Pct 22 din Normele codului fiscal da chiar un exemplu matematic.
Pentru cei care nu citesc codul fiscal: exemplu pt o masina in valoare de 5000 euro fara tva

Daca se incaseaza un avans de 1000 euro + tva 190 la un curs de 3.5 rezulta 3500lei + 665 tva
La livrare cursul este de 3.6, valoarea totala se stabileste astfel ((1000*3.5) + (4000*3.6))*19% = 17900 lei + 3401 tva din care se scade valoarea avansului incasat de 3500 + 665 tva. Valoarea ultimei rate in lei este de fapt valoarea in euro a ultimei rate la cursul de 3.6. Este exemplul de la punctul mentionat mai sus din norme metodologice.

Deci factura finala nu se face la cursul din data emiterii facturii finale, ci se insumeaza valorile avansurilor la cursurile de la data avansurilor cu valoarea ultimei rate (daca exista) la cursul din data facturarii, din care se vor scadea sumele in lei ale avansurilor asa cum au fost ele facturate. Se pot face facturi separate sau se pot inscrie 2 pozitii pe factura finala: prima cu + cu suma mai sus mentionata iar alta cu - suma in lei a avansurilor facturate.

Succes celor care nu ati procedat asa.



Sincer ma bucur de acest raspuns, dar mai am o dilema . Printr-un raspuns de la finante am inteles ca regularizarea se face in felul urmator: facturile de avans se storenaza si se face factura finala cu tva 5% si curs euro din ziua facturarii .
Daca a-ti putea sa ne dati un exemplu de regularizare in functie de acest raspuns de la finante ar excelent.
Repet inca o data ca m-am referit numai la cazurile in care TVA este inclus in pret, conform prevederilor contractuale. Acest pret este cel cu amanuntul, care este "cant de moneda pe care cumparatorul este dispus si poate sa o ofere producatorului in schimbul bunului pe care acesta il poate oferi" sau "o expresie de cele mai multe ori financiara, a valorii atribuite de consumator in cadrul schimbului". Acest caz este recunoscut ca exista si in Normele la Codul fiscal la pct 23 alin 2.

Partile sunt libere sa stipuleze in contract orice clauze privind stabilirea si plata pretului. In cazul discutat de mine o clauza este ca pretul include TVA. Credeti ca gresesc?

Sunt contracte care stipuleaza ca "pretul include tva si este ferm". Pret ferm=pret care nu se modifica in timpul derularii contractelor. Gresesc din nou si sunt lipsita de cunostiinte juridice?

Polemicile nu-si au loc in timpul meu, pentru ca nu am timp de asa ceva, dar codul fiscal este o lege pe care am pretentia ca o cunosc destul de bine. Poate exprimarea mea nu a fost suficient de academica, dar vreau sa mai lamuresc niste aspecte.

Parerea mea este ca cei de la ANAF s-au trezit cu niste situatii practice pe care nu le-au luat in calcul atunci cind au micsorat cota de tva, iar acum raspunsul lor este de genul: Conditille contractuale nu s-au modificat, valoarea finala fiind mai mica. Explicati-mi si mie juridic cum se poate ca un pret care include TVA sa duca in final la o valoare mai mica si conditiile contractuale sa nu fie modificate?

Pretul brut, cum v-ati exprimat undeva, include toate taxele pe care vinzatorul le plateste statului, de ce nu discutam si cuantumul celorlalte nu numai al TVA?


Va rog sa-mi specificati art de lege care spune ca pretul este cel fara TVA, eu stiu ca pretul este cel negociat si acceptat de parti, care in contracte poate fi fix sau variabil, in cazul la care m-am referit eu era vorba de pretul incluzind TVA fara nici o clauza de modificare a pretului trag concluzia ca este fix. Daca dvoastra spuneti ca pretul este cel fara TVA, sunt ilegale contractele care au clauza ca pretul include TVA?

Unul dintre principiile fiscalitatii este "certitudinea impunerii" cf caruia normele juridice ar trebui sa fie clare, sa nu conduca la interpretari arbitrare, iar termenele, modalitatea si sumele de plata sa fie precis stabilite pentru fiecare platitor, respectiv acestia sa poata urmarii si intelege sarcina fiscala ce le revine.

Contractele comerciale reprezinta acordul de vointa al partilor semnatare. Fiscalitatea intervine numai intre cel care are obligatia platii unor taxe si bugetul de stat, poate fi numai una din parti sau toate partile, in functie de tipul contractului. Fiscul nu poate spune daca un contract este sau nu corect intocmit, relatia lui este numai cu cei obligati la plata unor taxe, stabileste daca acestea au fost corect calculate si virate.

TVA-ul este inclus in pretul cu amanuntul pe care cumparatorul il plateste, dar el nu este un impozit cu stopaj la sursa la care platitorul este cumparatorul iar cel care vinde il retine si vireaza la stat (vezi impozitul pe salarii, pe dobinzi, etc), cumparatorul il suporta pt ca este un element al pretului cu amanuntul. Intre al suporta si al datora este o diferenta imensa. Vezi art 126 si 127 din codul fiscal care prevad care sunt operatiunile impozabile si persoanele impozabile.

Daca constructorul, sustineti ca deduce (ar fi fost mai potrivit termenul colecteaza) o suma si nu o cota, spuneti-mi cum stabileste acea suma daca nu prin aplicarea unei cote la baza de impozitare? In cazul discutat de mine, cum se stabileste baza de impozitare cf codului fiscal (baza de impozitare este val fara tva, noi cf contractului cunoastem numai valoarea totala)? Marimea absoluta a tva depinde de baza de impozitare si cota de tva.

Inteleg ca reducerea este facuta de stat, dar nu inteleg cum o lege poate veni si modifica un contract anterior ei, in cazul nostru poate aduce modificari unui pret stabilit clar ca include TVA. Daca pretul nu ar fi inclus tva, da acesta trebuie micsorat. Spuneti-mi, daca cota s-ar fi majorat, vinzatorul ar fi avut dreptul sa ceara cumparatorului diferenta de pret, daca pretul ar fi fost mentionat in contract ca include TVA???? Prin similitudine, inteleg ca da. Sunt curioasa ce ati sustine atunci.

Stiti cazuri in care instanta, in cazul prezentat de mine, a solutionat in favoarea cumparatorului, obligind vinzatorul sa restituie diferenta de TVA (dar numai pt cazurile in care pretul contractual stipuleaza ca tva este inclus)? Daca da poate ar fi de interes general sa ne aduceti la cunostinta motivatia instantei, pt a evita intelegerea diferita a aceste spete.

Unele legi, asa cum au fost scrise, mai ales cind nu sunt clare pot lasa loc la interpretari. Exemplul suntem chiar noi.

M-au deranjat aceste discutii si sugestii oferite unor cumparatori, fara a fi lamuriti la toate clauzele contractelor pe care acestia le au inscrise in contracte, le-au semnat si le-au acceptat. Inteleg ca sunt numai pareri, dar unii cumparatorii sunt persoane care nu au cunostinte juridice sau economice si pot fi indusi in eroare. Ar fi mai bine sa ne abtinem atunci cind nu stim speta in detaliu. In acelasi timp nu trebuie sa consideram, din start ca acei constructori care, conform clauzelor stipulate in contracte, nu considera ca sunt indreptatiti sa micsoreze pretul contractual in urma modificarii TVA sunt niste excroci, incalca legea si sunt rau intentionati. Nu chiar toti sunt hoti, iar daca nu incalca nici o prevedere a Codului fiscal nu-i putem condamna.

In cazul meu, eu voi proceda cum cred de cuviinta in calitate de contabil, voi sfatui si consilia clientii mei asa cum cred eu ca este mai bine, asa incit legile, asa cum sunt ele facute, sa nu fie incalcate. Raspunderea este numai a mea si sunt gata sa suport consecintele erorilor mele, iar faptul ca am gresit in rationamentul meu o poate stabili numai organele de control fiscale si instantele.

Conform normelor la CF pct 22 mentionat anterior de catre mine regularizarea se face asa cum este precizat acolo, mai ales ca exista chiar si un calcul matematic. Exemplul pe care mi-l solicitati nu vi-l pot da pentru ca incalca legea, si ar insemna sa incasati de la clienti sume in cazul majorarii cursului si sa restitiuti sume in cazul micsorarii.
Raspunsul pe care-l aveti de la finante este numai orientativ, nu este act administrativ si nu este opozabil teritor, cum chiar ei se exprima la finalul unor raspunsuri pe care le emit. Deci procedati cum credeti de cuviinta, poate aveti noroc in eventualitatea unui control (din pacate si asa se pune citeodata problema), dar trebuie sa luati in calcul, dupa umila mea parere, raspunderea pe care o aveti in functie de calitatea pe care o detineti la firma.

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)