alessyo49 a scris:
noi deja am semnat CVC in forma autentica si prin urmare prin semnatura ce le-am dato am fost deacord cu marsaviile lor. De aceea tre sa demonstram ca am fost indusi in eroare, mai ales pentru ca ne-au chemat la notar sa le dam acele declaratii pe motiv ca "s-a schimbat ceva in contabilitate" (asta a fost fraza cu care ne-a aburit constructorul si ne-au ascus adevartul motiv pt. care aveau nevoie de declaraiile alea).
Ii puteti actiona in judecata pentru plata nedatorata a restului de TVA. Depinde mult de formularea contractului semnat,d eoarece ma gandesc ca poate acolo pretul e formulat altfel decat in antecontract, si daca mai are si o fraza de genul "acest contract reprezinta intreaga intelegere a pretului si inlatura orice conventie anterioara contrara", atunci s-ar putea sa nu mai aveti mijloace la dispozitie...
natzy2004 a scris:
Imi poate spune cineva daca TVA-ul redus se aplica si in cazul in care exista un contract de construire semnat cu un antreprenor?
Este corecta opinia prezentata acolo, nu este indeplinita cerinta livrarii unui bun din cele enumerate de forma modificata a codului fiscal. Exista o diferenta foarte mare intre un contract de prestari servicii, prin care un antreprenor construieste pe riscul proprietarului terenului (adica dvs), constructorul neavand nicio implicatie juridica in dreptul de proprietate
(intre noi fie vorba, aceasta este relatia juridica dintre dezvoltatorul proiectului si constructor), si contractul de vanzare-cumparare (precedat sau nu de un antecontract) prin care se achizitioneaza un bun gata construit si locuibil.
iutka a scris:
Constructorul meu propune o alta solutie: singura spune el, adica diferenta de TVA achitata sa fie impartita intre noi 50% noi si 50% el, deoarece terenul pe care a construit este ipotecat. Ne-a explicat ca juristul bancii i-a spus ca nu avem decat posibilitatea sa achitam cu TVA de 19% si dupa ceea sa dam constructorul in judecata.
Si prin urmare ne face o favoare cu acel 50% diferenta de TVA.
Este posibil acest lucru?
Este cat se poate de hilar. TVA este un impozit neutru pentru oricine altcineva decat consumatorul final, adica cumparatorul apartamentului. TVA nu poate nici imbogati si nici saraci vanzatorul, deoarece el face decontul de TVA pe suma absoluta, iar nu pe procent. Prin urmare, nu conteaza ca are de scazut 5%X din 19%Y (cum spun ei ca au platit 19% TVA la materiale), deoarece nu conteaza decat suma reala. Daca da cu minus, atunci vanzatorul isi recupereaza suma respectiva de la stat. Numai el are dreptul la rambursare de la stat, nu si cumparatorul! Iar partea cu ipoteca, sa ma iertati, dar revolutioneaza dreptul roman cu totul!