avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Magda Staicu a scris:

Asa e ! Pe mine , sincer, va spun ca m-a uimit modul de interpretare al constructorului. Totul e sa demonstrati ca rationamentul lui este eronat si nefundamentat. Va mai pun la dispozitie o speta similara , la care raspunde ministerul de finante, in care se trateaza aspecte procedurale si teoretice . Poate prinde bine si asta !
[ link extern ] !/
Atit timp cit in 2009 se incheie actul de vinzare cumparare, si intruniti conditiile cf legii, cota aplicabila este 5% , in loc de 19% cit era la momentul facturarii avansului .
Imi permit un sfat ; gasiti mai multe persoane in aceeasi situatie cu dvs, rugati un specialist in juridic si unul in fiscalitate sa va asiste , si incercati negociere cu constructorul. :training:


Va mutumesc pt. sprijinul acordat. Dar ar mai fi o mica problema....noi deja am semnat CVC in forma autentica si prin urmare prin semnatura ce le-am dato am fost deacord cu marsaviile lor. De aceea tre sa demonstram ca am fost indusi in eroare, mai ales pentru ca ne-au chemat la notar sa le dam acele declaratii pe motiv ca "s-a schimbat ceva in contabilitate" (asta a fost fraza cu care ne-a aburit constructorul si ne-au ascus adevartul motiv pt. care aveau nevoie de declaraiile alea).
PS: nu reusesc sa deschid linkul de pe mfinante (mi-am facut cont dar nu imi merge la pagina la care ziceati ca am gasi documente importante).
Intrebarea de pe mfinante :

O persoana contracteaza in anul 2008 un apartament care va fi finalizat in cursul anului 2009. In anul 2008 persoana a achitat un avans, iar in 2009 va achita diferenta si va intra in posesia apartamentului. Apartamentul indeplineste conditiile prevazute de OUG 200/2008 pentru a se incadra la cota redusa a TVA de 5%. Avansul achitat de beneficiar a fost facturat de catre furnizor cu TVA de 19%, cota in vigoare la momentul platii avansului (anterior datei de 15 decembrie 2008, conform art.III data la care intra in vigoare OUG200/2008). Avand in vedere cele de mai sus, care va fi regimul de facturare a apartamentului in momentul in care vor fi indeplinite toate formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate a apartamentului, respectiv daca se va factura cu 5% doar diferenta dintre contravaloarea acestuia si avansul incasat sau se va factura intreaga contravaloare apartamentului (inclusiv avansul achitat in 2008) cu 5%. (introdusa la 11 februarie 2009)

Raspuns :
Regimul TVA aplicabil acestei operatiuni este urmatorul:

Potrivit prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin OUG 200/2008, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale, in sensul aplicarii acestei prevederi, se înţelege, printre altele, si livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%.

Cota de TVA aplicabilă unei livrari de bunuri sau prestari de servicii este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal, pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei, conform alin. (3) al art. 140 din Codul fiscal.

Alin. (4) al aceluiasi articol prevede ca in cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).

Faptul generator in cazul livrarii de bunuri imobile intervine la data la care sunt îndeplinite formalităţile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.

La art. 1342 alin. (2) din Codul fiscal se precizeaza ca exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora.

Prin urmare, in cazul prezentat mai sus, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata a intervenit in anul 2008, la data la care s-a platit avansul. Exigibilitatea in aceasta situatie este anterioara faptului generator care va interveni in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite toate formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.

In acest caz, conform prevederilor legale invocate mai sus, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data livrarii de bunuri, iar furnizorul va proceda la regularizarea avansurilor.

Astfel, in anul 2009, la data la care vor fi indeplinite formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului, furnizorul va storna factura de avans emisa in anul 2008 cu TVA de 19% si va factura intreaga contravaloare a apartamentului respectiv cu TVA de 5% beneficiarului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal.

-------------------------
Mie nu-mi cere parola , nu stiu ce se intimpla , de aceea am postat aici.
In legatura cu ce spuneti , e o chestiune juridica si nu e specialitatea mea .
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Buna ziua,

Constructorul meu propune o alta solutie: singura spune el, adica diferenta de TVA achitata sa fie impartita intre noi 50% noi si 50% el, deoarece terenul pe care a construit este ipotecat. Ne-a explicat ca juristul bancii i-a spus ca nu avem decat posibilitatea sa achitam cu TVA de 19% si dupa ceea sa dam constructorul in judecata.
Si prin urmare ne face o favoare cu acel 50% diferenta de TVA.
Este posibil acest lucru?

Astept raspuns ,

Multumesc
Buna ziua,

Imi poate spune cineva daca TVA-ul redus se aplica si in cazul in care exista un contract de construire semnat cu un antreprenor?

Am primit de la Ministerul Finantelor un raspuns in care mi se spune ca nu pot beneficia de 5% datorita faptului ca in cadrul contractului de construire este vorba despre livrarea unor servicii si nu a unui bun?
Am atasat in sectiunea documente TVA5.doc.

Va multumesc!
alessyo49 a scris:
noi deja am semnat CVC in forma autentica si prin urmare prin semnatura ce le-am dato am fost deacord cu marsaviile lor. De aceea tre sa demonstram ca am fost indusi in eroare, mai ales pentru ca ne-au chemat la notar sa le dam acele declaratii pe motiv ca "s-a schimbat ceva in contabilitate" (asta a fost fraza cu care ne-a aburit constructorul si ne-au ascus adevartul motiv pt. care aveau nevoie de declaraiile alea).

Ii puteti actiona in judecata pentru plata nedatorata a restului de TVA. Depinde mult de formularea contractului semnat,d eoarece ma gandesc ca poate acolo pretul e formulat altfel decat in antecontract, si daca mai are si o fraza de genul "acest contract reprezinta intreaga intelegere a pretului si inlatura orice conventie anterioara contrara", atunci s-ar putea sa nu mai aveti mijloace la dispozitie...

natzy2004 a scris:
Imi poate spune cineva daca TVA-ul redus se aplica si in cazul in care exista un contract de construire semnat cu un antreprenor?

Este corecta opinia prezentata acolo, nu este indeplinita cerinta livrarii unui bun din cele enumerate de forma modificata a codului fiscal. Exista o diferenta foarte mare intre un contract de prestari servicii, prin care un antreprenor construieste pe riscul proprietarului terenului (adica dvs), constructorul neavand nicio implicatie juridica in dreptul de proprietate (intre noi fie vorba, aceasta este relatia juridica dintre dezvoltatorul proiectului si constructor), si contractul de vanzare-cumparare (precedat sau nu de un antecontract) prin care se achizitioneaza un bun gata construit si locuibil.

iutka a scris:
Constructorul meu propune o alta solutie: singura spune el, adica diferenta de TVA achitata sa fie impartita intre noi 50% noi si 50% el, deoarece terenul pe care a construit este ipotecat. Ne-a explicat ca juristul bancii i-a spus ca nu avem decat posibilitatea sa achitam cu TVA de 19% si dupa ceea sa dam constructorul in judecata.
Si prin urmare ne face o favoare cu acel 50% diferenta de TVA.
Este posibil acest lucru?

Este cat se poate de hilar. TVA este un impozit neutru pentru oricine altcineva decat consumatorul final, adica cumparatorul apartamentului. TVA nu poate nici imbogati si nici saraci vanzatorul, deoarece el face decontul de TVA pe suma absoluta, iar nu pe procent. Prin urmare, nu conteaza ca are de scazut 5%X din 19%Y (cum spun ei ca au platit 19% TVA la materiale), deoarece nu conteaza decat suma reala. Daca da cu minus, atunci vanzatorul isi recupereaza suma respectiva de la stat. Numai el are dreptul la rambursare de la stat, nu si cumparatorul! Iar partea cu ipoteca, sa ma iertati, dar revolutioneaza dreptul roman cu totul!
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)