avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Nimeni nu va poate garanta 100% castigul in niciun fel de proces. Numai completul de judecata decide in functie de sustinerile fiecarei parti, deci nu se poate ca o singura persoana sa "garanteze" rezultatul.
Buna ziua, ma aflu in urmatoare situatie...am achizitionat un apartament printr-un ante-contract semnat in martie 2008 in care se stipula clar: "pretul este de ...., include TVA este ferm si nu poate fi modificat". Pe parcursul anului 2008 am achitat 2 rate de cate 40% fiecare, care bineinteles contineau tva 19%, in luna martie 2009 am semnat contractul de vanzare-cumparare si le-am achitat ultima rata de 20% care continea suspriza tot 19% tva, conform antecontractului. Tot atunci mi s-a solicitat de catre constructor sa semnez o declaratie cum ca nu am achizitionat nici o proprietate cu tva redus, pe motiv ca poate in viitor mi se vor restitui "ceva" bani. Le-am semnat acea declaratie si am asteptat pana ieri restituirea acelui "ceva" din suma pe care le-am dat-o....luand inca odata la puricat toate actele si facturile ce mi le-au emis am constatat cu stupoare ca la semnarea contractului de vanzare cumparare constructorul a facut urmatoare "inginerie" contabila: mi-a stornat cele 2 facturi platite in 2008 de 40% fiecare si mi-a intocmait factura cu valoarea totala a apartamentului astfel: mia insumat valoarea celor 3 facturi platite de mine (care contineau TVA 19%) si i-a rezultat pretul total al apartamentului, la acesta valoare a aplicat TVA, surpriza de 5%. Din acesta jmecherie a dansilor rezulta un singur lucru logic: valoarea apartamentului fara TVA, a fost marita de dansii cu 14% fata de pretul stipulat in ante-contract. Am fost azi la constructor sa discut cu dansul acesta problema, iar raspunsul dansului a venit sec: nu am ce suma sa va restitui pe motiv ca in antecontract era specificat "pretul include TVA este ferm si nu poate fi modificat" si ca prin semnarea acelui antecontract, cica mi as fi dat acordul ca sa achit acea valoare totala indiferent de fluctuatiile ulterioare ale TVA-ului. Totodata mi-a bagat sub nas o adresa venita de la Finante in care li se dadea dreptate in aplicarea TVA-ului.....adica stornarea facturilor provenite din rate (care contin 19%).....si insumarea valorilor acestor facturi care contin 19% TVA pe factura finala la care se aplica TVA 5%.
Intrebarea mea ar fi urmatoarea: au dansii dreptate cand sustin ca simpla exprimare din antecontract "...pretul contine TVA, este ferm si nu poate fi modificat" sa le dea dreptul sa nu restituie banii care si i-au insusit pe nedrept (dupa parerea mea) sau angajatii de la Finante sunt atat de naivi incat nu stiu sa interpreteze o simpla lege. Daca ar fi o portita sa imi recuperez cei 14% care insemna aprox. 17.000lei va rog sa imi specificati pasii care trebuie sa ii urmez.
Astept cu interes lamuriri din partea dv. Va multumesc anticipat.
Acelasi raspuns lam primit si eu de la finate ca daca pretul din contract contine tva nu conteaza ca ii 19% sau 5%.
astea sunt legile din romania statul ne face noua o reducere de pe urma careia castiga alti.
aceasi chestia a facut si firma de la care am luat eu ma trimis la notar sa dau o declaratie ca sa modificat ceva in contabilitate cand am ajuns la notar si am vazut ca ce scrie nu am mai semnat pt ca nu mi se parea corect sa castige alti, o sa semnez si eu cU 5% daca firma este de acord sa imi restituie o parte din bani, daca nu sa fie sanatosi nu cstig nici eu dar nici firma
xpcalin a scris:

Acelasi raspuns lam primit si eu de la finate ca daca pretul din contract contine tva nu conteaza ca ii 19% sau 5%.
astea sunt legile din romania statul ne face noua o reducere de pe urma careia castiga alti.
aceasi chestia a facut si firma de la care am luat eu ma trimis la notar sa dau o declaratie ca sa modificat ceva in contabilitate cand am ajuns la notar si am vazut ca ce scrie nu am mai semnat pt ca nu mi se parea corect sa castige alti, o sa semnez si eu cU 5% daca firma este de acord sa imi restituie o parte din bani, daca nu sa fie sanatosi nu cstig nici eu dar nici firma

Esti cumva din Cluj? Daca da...de la ce firma ai luat apartamentul?..poate totusi vorbim de acceasi firma de constructii pt. ca si eu sunt din Cluj
da sunt din cj si am cumparat apartamentul in floresti
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2009
xpcalin, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)