avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Deci numai daca ai dau in judecata as putea sa ai oblig sa imi dea inapoi fiferenta de TVA?
Buna ziua am facut un contract de executie de anul trecut la un apartament cu predare 28.04 2010, in contract suma de achizitie este trecuta de 31900 euro cu tva . am achitat integral in 4 rate , pe factura este trecutra suma in euro si calculata in lei la cursul zilei .Pot primi diferenta de tva de 14% la semnarea actelor la notar chiar daca am fost mostenitor in proportie de 33.33% al unui apartament, de aicea a provenit suma achizitionarii apartamentului meu.
Buna seara
Se pare ca noi suntem printre cei "norocosi" deoarece am reusit sa obtinem achizitionarea apartam achitand doar 5% TVA
Situatia noastra este similara cu a majoritatii dintre voi. Astfel, in 2006 am incheiat un antecontract pt un ap.Am platit 25% avans iar acum 1 saptamana am incheiat contractul de vanz-cump. Inainte cu 3 zile de semnare la notar v-am citit si m-am prezentat la vanzator cu lectia invatata.
I-am spus ca nu primesc destui bani de la banca pt a-mi acoperi integral val ap. dar faptul ca legea imi da dreptul de a beneficia de 5% TVA in loc de 19% mi-ar creste sansele de a-i da toti banii...
Evident ca a replicat exact cum ma asteptam"eu am platit constructorului materialele cu 19% TVA" dar i-am spus ca asta nu are nici o legatura cu acei 5% si i-am recomandat sa se consulte cu contabilul si juristul firmei. Relativ usor a acceptat modificarea pretului.
Sincer daca nu accepta il chemam in instanta mai ales ca nu respectase nici termenul de finalizare/predare al ap.

Am uitat sa mentionez ca mi-a facut reducerea de 14% din suma ramasa de achitat(deci nu si din avans) si nici eu n-am mai insistat pt avans....oricum castigasem o suma frumusica relativ usor si voiam sa ma mut cat mai repede in ap.
so_adri a scris:

.......
Am uitat sa mentionez ca mi-a facut reducerea de 14% din suma ramasa de achitat(deci nu si din avans) si nici eu n-am mai insistat pt avans....oricum castigasem o suma frumusica relativ usor si voiam sa ma mut cat mai repede in ap.

trebuia sa insisti, oricum la un eventual control vanzatorul este pasibil de sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei

consultati opinia ANAF DGFP PE [ link extern ] /

mai adaug, ca in nicio situatie aplicarea legii nu este optionala
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
andtur, utilizator

Imi puteti spune daca apartamentele la rosu se incadreaza in aceasta lege?Vanzatorul-constructor mi-a spus acest
lucru si as dori un raspuns la aceasta problema.

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)