Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.
Sunt in situatia multora de aici.Am incheiat un antecontract in 2008 cu o suma in care este inclus TVA,am achitat 20% la semnare si restul ar urma sa achit la incheierea contractului si implicit la preluarea imobilului.De atunci s-a prelungit termenul de livrare cu cateva luni...Apartamentul pe care l-am contractat ar trebui sa fie livrat la cheie dar am solicitat acum sa il iau la rosu sau cum ii zic ei la gri(stadiul actual)Motivatia mea este calitatea finisajelor pe care le-am vazut in showroom si pretul lor.Verbal ,initial au fost de acord si mi-au spus ca imi vor face un calcul al pretului la rosu urmand sa suport materialele care fac diferenta intre la 'rosu' si stadiul actual(inchidera apartamentului cu BCA si cei din interior).Am plecat din tara si ei au comunicat sotiei o suma fabuloasa (peste11000 euro) pentru acele materiale,manopera,transport cu care nu prea am fost de acord gasind-o exagerata.Am facut o cerere in scris sa imi faca un calcul pt aprtamentul in stadiul actual adica acele materiale sa fie incluse in pretul ap. astfel ca sa beneficiez per total de TVAacesta altfel ar trebui sa platesc materialele cu un alt TVA.Credeti ca e normal sa solicit facturile respective daca nu vor sa includa in pretul final si aceste materiale care de fapt fac parte din apartament?Apoi,in legatura cu TVA de 5% au spus ca il aplica doar pe restul de plata.Aici cred ca e clar ca la momentul incheierii ctr V-C sa faca calculul pe tot ap si nu doar pe bucati.As vrea sa ma lamuriti cum se tratea o astfel de problema pt ca am impresia ca cei care o complica sunt ei.Sincer sa fiu as cere returnarea avansului dar nu e prevazut in contract decat daca prin neprezentarea la final mi se restituie avansul -15% in termen de 30 zile.As avea vreo sansa sa cer acel avans-15% acum si sa si-l obtin curand?
Asa cum am spus la inceput sunt plecat din tara si nu pot decat sa astept acum decat sa imi aprobe cererea de oprire a lucrarii si sa o continui din fonduri proprii. Acum ca am cerut si parerea dvs de experti pt ca nu vreau sa complic lucrurile si mai mult decat sunt in tara noastra.
Va multumesc anticipat si va urmaresc cu ineteres de departe.
Buna ziua,
sunt posesoarea unui antecontract de cumparare pt un apartament din 2007.... apartament care acum se incadreaza la noua cota de TVA de 5%. Dupa lungi asteptari in care s-a pierdut posibilitatea de a lua un credit in conditii mai lejere...s-a terminat constructia, au iesit intabularile si trebuie facut contractul de vanzare-cumparare. Am discutat cu juristul firmei de constructii si ne-a informat ca ordonanta cu TVA de 5% nu se mai aplica decat pana la sfarsitul lunii februarie. Este adevarat? S-a modificat iarasi codul fiscal? Pt ca in acest caz nu ma incadrez in termenul dat din cauza bancii care nu va acorda creditul asa de repede. Multumesc.
Totusi cum putem obliga vanzatorul sa aplice TVA5%.Am fost la finante si ei au zis ca nu pot interveni...care sunt autoritatile statului care verifica daca se respecta legea?
Se da o lege dar'nimeni nu se baga' parca ar fi speciala pt imbogatirea constructorilor!
Nu se poate asa ceva!chiar nu primim de la nici un avocat o informatie clara si precisa privind modul de actionare in aceste cazuri?E totusi o lege!
[ link extern ]
cum sta treaba cu tva-ul este clar, mai ramne problema cu aplicarea legi in cazul in care constructorul nu vrea sa factureze cu 5% si sa si sa ne returneze diferenta de TVA
Problema cu tva 5%
xpcalin
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)