avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
In cazul in care am incheiat un contract de constructie cu o firma, si deocamdata s-au cheltuit cam 50% din pretul din contract,
este posibil sa-mi recuperez o parte din TVA in virtutea acestei legi ?
sau se refera doar la contracte de VC a imobilului ?
Multumesc.
Buna ziua,
Referitor la aceasta cota de TVA 5% ma aflu in urmatoarea situatie:
Firma X contracteaza inainte de decembrie 2008 un apartament in stadiul de proiect, virand constructorului un avans si 2 rate, toate cu TVA 19%, in baza unui antecontract. Inainte de finalizarea constructiei, firma doreste sa renunte la achizitia apartamentului si sa cesioneze drepturile unei PF (eu).
Intrebare: este posibil ca la incheierea contractului cu firma constructoarea sa beneficiez de cota de TVA de 5%? Ar putea avea constructorul obiectii la acest scenariu?
Am fost la protectia consumatorului, miau dat dreptate si au spus si ei ca normal asa ar fi sa imi restituie diferenta de 14% dar ca ei nu au cu ce sa ma ajute dar miau recomandat sa ma duc sa vorbesc cu un executor judecatoresc sa ii explic cum sta treaba si sa stabilim o intalnire intre mine si constructor pt a rezolva problema, in fata un "martor legal", si in caz ca nu se ajunge la o intelegere sa am o dovada impotriva lor si sa ii dau in judecata.
Buna ziua,

As dori sa-mi expun si eu situatia si sa imi spuna unul din expertii dumneavoastra daca am vreo sansa sa recuperez diferenta de TVA:
Am achizitionat un apartament in valoare de 62000 Euro "pretul include TVA" - citat din antecontract.
In momentul de fata am un antecontract incheiat in data de 28.01.2008 in care este specificat in felul urmator:

Pretul stabilit de comun acord este de 62000 euro include TVA din care s-a achitat sub forma de avans in baza prezentului antecontract suma de 31000 Euro . . . iar diferenta de 31000 Euro TVA inclus se va achita la data de 31.08.2008 ....

Eu am achitat aceste sume cu facturi si bonuri fiscale astfel:
in data: 10.01.2008 - 500 Euro Taxa retinere in Lei: 1526.6 +290.5 TVA
28.01.2008 - 30500 Euro Avans in LEI : 96.610,67 + 18.356,03 TVA
14.11.2008 - 31000 Euro Plata rest - in Lei : 99.306,80 + 18.867,10 TVA
Pe aceasta ultima factura am primit inapoi (penalizari de intarziere) 4300 RON adica : 3613.45 + 686.55 TVA)

Luna viitoare o sa iasa CF-ul apartamentului si o sa mergem la notar pentru contract si intabulare.

Am vreo sansa sa imi recuperez acel 14% din TVA-ul platit de 19%?
Daca ar fi sa primesc inapoi cum o sa se calculeze se storneaza tot si se calculeaza la cursul Euro din ziua intabularii sau totul se face la cursurile la care am platit facturile.
Daca exista sanse cererea mea de rcuperare ar trebui sa meaga catre constructor?

Multumesc,
Marius,

Si eu i-as da in judecata firma de la care am cumparat dar pentru ce sa ai acuz? Ce trebuie cerut?

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)