SethBV a scris:
Apartamentul pe care vreau sa-l achizitionez costa 195000 Euro. Pentru a scapa de niste taxe constructorul mi-a sugerat sa il declaram de 95000Euro pe care sa platesc 5% TVA iar restul de 100000 Euro sa ii declaram ca fiind imbunatatiri pe care platesc evident 19% TVA. In felul asta voi plati cu vreo 13000 euro mai putin pe apartament decat daca as fi platit cu TVA de 19% pe pretul total (195000).
Pare "logic", deoarece 95.000 de euro e limita superioara pentru incadrarea la TVA de 5%. POate fi o solutie buna, insa trebuie sa aveti in seama si faptul ca e posibil ca grila notarilor (la care se stabilesc taxele notariale) sa prevada un pret mai mare. Nu afecteaza valabilitatea transferului, insa taxele se pot raporta la o valoare mai mare.
vivas1 a scris:
Asta ar fi si intrebarea mea, in cazul acesta, care e procedura prevazuta de lege pentru returnarea TVA-ului ?
Societatea vanzatoare face decontul de TVA, in care inscrie TVA incasa si TVA platit, precum si diferenta rezultata. Daca mai are ceva de platit la stat, va plati, daca are de recuperat, poate fie sa ceara banii de la stat, fie sa reporteze diferenta negativa in perioada urmatoare.
In cazul meu, am incheiat CVC, factura de storno pentru avansurile platite cu 19 % deci am factura fiscala finala cu suma in minus (adica de incasat).
Problema e ca deja am 2 luni de cand am incheiat aceasta factura. Care ar fi termenul de restituire ? Am primit un raspuns de la constructor f. interesant: "vom returna TVA-ul cand vom dori noi". no comment
Daca nu va platesc, puteti sa ii actionati in instanta in baza OUG 119/2007, e o procedura simplificata.
Samaritean a scris:
Apartamentul a fost contractat cu un an in urma. L-am platit integral cu factura cu 19%. In octombrie urmeaza intabularea. Ei mi-au spus ca apartamentul a fost nefinisat deci nu se pune problema de TVA 5 %. Acum, inainte de intabulare apartamentul este finisat si poate fi locuit ca atare, exact cum spune legea. Are curent gaza apa, si e finisat de catre mine bineinteles.
Credeti ca as avea sanse sa-i dau in judecata, urmand procedura descrisa aici de dvs.? Refuz de intabulare la notar, avocat, judecata.
Va multumesc pentru raspuns.
Ce inseamna ca "apartamentul a fost contractat"? Banuiesc ca a fost un antecontract, urmand ca dupa intabulare sa va fie vandut. Daca asa este situatia, atunci ati avea toate sansele, pentru ca in codul fiscal se mentioneaza "Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care î
n momentul vânzării pot fi locuite ca atare". Cu alte cuvinte, daca dvs il cumparati abia acum, cand e finisat, atunci va incadrati in cerinta mentionata.
nirdoc a scris:
Situatia sta cum asa:
-noiembrie 2006: am incheiat un Contract de construire cu o firma . In contract se prevad urmatoarele:
,, x Constructorul se obliga :
-sa construiasca beneficiarului un apartament [...];
-sa predea beneficiarului locuita contractata pe baza de PV de predare primire, IN LUNA MARTIE 2008, in cladirea complet terminata;
-pretul total al locuintei, inclusiv TVA este de 101.000 EUR si nu va putea fi modificat.
[...]
-in luna martie 2007, se incheie un Act aditional, autentificat la notar prin care ,,Beneficiarul este de acord sa suporte cheltuielile legate de perfectarea Contractului de vanzare-cumparare in forma autentica si tariful OCPI de inscriere in CF a apartamentului"
Situatia dvs e aceeasi cu a doamnei Nicoara. Ati incheiat o struto-camila de contract, de care fiecare poate trage in ce parte ii convine. Un contract de antrepriza (construire) nu are a face cu transferul proprietatii - ea se naste direct in patrimoniul beneficiarului, astfel ca nu se mai incheie niciun alt act. Procesul-verbal de predare-primire are cu totul alta semnificatie, el atesta faptul ca acea constructie corespunde autorizatiei si certifica momentul din care imobilul intra in circuitul juridic. Dar direct in patrimoniul beneficiarului! Din acest motiv, desigur ca nu se pune problema vreunei cote reduse de TVA, pentru ca beneficiarul achizitioneaza un serviciu, nu un bun.
La vanzare-cumparare lucrurile stau cu totul altfel. Obiectul este un bun, nu un serviciu, iar efectul esential este transferul proprietatii asupra acelui bun de la vanzator la cumparator. In cazul acestui transfer se poate pune problema aplicarii unei cote reduse de TVA, in conditiile precizate de codul fiscal.
Pana acolo insa, e o problema de interpretare a contractului. Nu conteaza atat titlul sau cat substanta sa, si exista sanse ca, avand in vedere trimiterea la contract de vanzare-cumparare si implicit transfer de proprietate, sa obtineti in instanta interpretarea contractului ca fiind de v/c. E important totusi sa apelati la consilierea unui specialist, care cu actele in fata sa va spuna despre ce figura juridica este vorba.