buna ziua,nu mi-am mai vazut fetita de un an de zile de cand s-a terminat procesul de divort.acum as vrea sa redeschid un proces pentru custodia ei.este vreo problema ca locuiesc cu prietenul meu cu chirie intr-o garsoniera?mentionez ca acesta a fost singurul motivpentru care nu mi-a fost acordata custodia,desi fostul sot nu lucra si nici macar nu are el locuinta prsonala,ci locuieste cu parintii,fara sa fie angajat declarand ca mama lui e tanara si poate sa il ajute in cresterea fetitei!multumesc si astept raspunsurile d-voastra!
Codul Civil prin Art. 403 care se refera la modificarea măsurilor luate cu privire la copil prevede:
În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.
Luati legatura cu un avocat care sa analizeze toata situatia si sa va spuna ce sanse reale aveti.
va multumesc pentru raspunsurile d-voastra,fetita are numai 5 anisori pe care ii i plineste acum pe 17 mai.problemele au inceput intre noi de cand am auzit ca el avea pe altcineva si eu am plecat de acasa.
buna ziua imi puteti spune va rog ce conditii impune legea pentru cresterea si educarea unui copil de numai 5 anisori?ca mama nu i-as face rau intentionat niciodata!va multumesc
Legea nu impune conditii pt cresterea si educarea minorului ci vorbeste despre luarea masurilor cele mai bune in ceea ce-l priveste prin prisma interesului superior al copilului.
Acest interes superior analizat d ecatre instanta de tutela este raportat la:
a) Nevoile fizice, emoționale și psihologice ale copilului, inclusiv nevoia copilului de stabilitate, având în vedere vârsta si etapa de dezvoltare a minorului;
b) Identitatea culturală, lingvistică, religioasă și spirituală a copilului, inclusiv apartenența la o anumită etnie;
c) Opiniile și preferințele copilului în măsura în care acestea pot fi verificate în mod rezonabil;
d) Natura, forța și stabilitatea relației dintre copil și fiecare dintre părințiii săi;
e) Natura, forța și stabilitatea relației dintre copil și fiecare frate/soră, bunic și orice altă persoană semnificativă în viața copilului, fata de care copilul a dezvoltat legături de atașament;
f) Capacitatea fiecărei persoane, pentru care decizia instanței s-ar putea aplica, de a îngriji copilul și de a răspunde nevoilor acestuia;
g) Capacitatea fiecărei persoane, cu privire la care decizia instanței s-ar putea aplica, de a comunica și coopera în chestiunile care privesc copilul;
h) Orice antecedente ale fiecărei persoane, pentru care decizia instantei s-ar putea aplica, relevante pentru siguranța și bunăstarea copilului;
i) Beneficiile pe care dezvoltarea și menținerea de relații semnificative cu ambii părinți le au asupra copilului și voința fiecăruia dintre aceștia de a susține dezvoltarea și menținerea unei relații cu celălalt părinte;
j) Istoricul îngrijirii copilului;
k) Orice plan propus pentru îngrijirea și cresterea copilului