avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Omor calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Omor calificat

buna tuturor,am si eu o intrebare am un prieten care nu de mult a fost arestat preventiv si acum i sa amanat sentinta.Este arestat pentru omor astfel spus a avut o altercatie cu un vecin dat find ca vecinul a sarit cu un topor asupra lui iar el a ripostat lovindul cu pumni si picioarele pana a cazut jos in cele din urma murind la spital.acum as vrea sa stiu ce pedeapsa va primi in urma acestui neplacut incident.:sorry:
In acest caz, foarte important este raportul medico-legal care a stabilit cauza decesului.Sunt foarte multe cazurile cand decesul victimei s-a produs pe fondul unor afectiuni preexistente ale acesteia.sau a intervenit un atac de cord fara ca loviturile primite sa fie de natura fatala.In functie de ce a stabilit medicul legist se va face si incadrarea juridica a faptei.
Da, poate exista si aceasta posibilitate insa fara a se vedea si actul medico-legal nu se poate stii nimic.
Ar fi fost recomandabil ca inculpatul sa aiba si expert parte insa INML nu accepta in prezent expert parte in astfel de situatii decat daca expertul parte este din alt oras.

Chiar am un caz in care nu se efectueaza inca expertiza medico-legala psihiatrica deoarece inca nu ne-am lamurit cu expertul parte din cadrul INML...daca are sau nu dreptul sa fie expert parte...
INML sustine ca partea nu are dreptul la expert parte din cadrul INML...
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Mi se pare cel putin corect punctul de vedere al INML.Doi specialisti din cadrul aceleiasi institutii nu se pot pronunta in aceiasi cauza mai ales cand au pareri contrare,este o chestie in primul rand deontologica.Rezultztul necropsiei si concluziile raportului medico-legal se contesta la forurile superioare al INML din zona respectiva se poate cere in instanta efectuarea unei contraexpertize medico-legale.
Mie nu imi pare deloc corect...

Sunt oameni cu foarte multi bani care afirma, din cate am auzit ca ei pot face orice...
Ce sanse are un om sarac sa ii faca fata daca nu are expert parte...
In dreptul anglo-saxon expertii parte sunt audiati direct de instanta alaturi de expertii ( sa zicem INML...)

Sa nu imi spuneti ca nu ne aflam in SUA...
Dreptul la un proces echitabil trebuie sa existe la orice natiune civilizata...sau care se pretinde a fi civilizata...

Instanta in mod normal trebuie sa gandeasca, ca ea decide dar pe baza de argumente medicale...

Cred ca nu intelegeti si poate ca este de inteles cumva, faptul ca INML este stat in stat, precum Vaticanul...
Oare medicii nu pot gresi?
Instanta nu ar trebui sa analizeze mai multe pareri?

Poate ca va aduceti aminte de cazul Gorgunov...
Cenzura poate fi buna...si nu trebuie inlaturata...

Dar...inca nu se stie acest aspect si nu ma judecac eu in acel proces.
Nu am chef de asa ceva in prezent...
Poate ulterior daca vor fi probleme...
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Din pacate justitia noastra urmeaza modele franceze nu anglo-saxone,institutia judecatorului de instructie dupa care ne inspiram este un sistem perimat si in tarile care au adoptat-o primele.Legiuitorul din Romania a prevazut efectuarea contraexpertizelor medico-legale.Trebuie sa recunoastem insa ca la fragila nostra democratie, modelul anglo-saxon conducea si la o mai puternica tenta a coruptibilitatii infaptuirii actului de justitie.Si va spun sigur ca nici in acel sistem doi specialisti din cadrul aceleiasi institutii medicale nu s-ar incumeta sa se contrzica intr-o instanta.Acolo sunt experti atestati in primul rand de profesionalismul si impartialitatea lor.la noi sunt experti autorizati de stat si care se suspun regulilor impuse de stat.In ceea ce priveste faptul ca bogatii se strecoara usor prin portitele legii,afirm clar ca nu s-a descoperit acel sistem infailibil nicaieri in lume,factorul uman este coruptibil peste tot.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2012
Dorel Dumitru, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Circumstante atenuante- omor roberto3 roberto3 Buna ziua. Intr-un proces penal circumstantele atenuante se mai retin de catre instanta daca intra in concurs cu recidiva? E grav daca inculpatul este ... (vezi toată discuția)
Omor sau autoaparare? robiy robiy Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)
Acuzat de tentativa de omor calificat nevinovat burnei bebe burnei bebe in urma cu un an am avut o cearta cu un grup de tigani care s-au napustit asupra masinii mele cu bate si bolovani la care eu nu i-am bagat in seama dar au ... (vezi toată discuția)