avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste problema mea: sunt angajata pe perioada determinata din 01.09.2011 urmand sa-mi inceteze contractul in 31.08.2012(mentionez faptul ca am 12 luni lucrate fara intrerupere in ultimele 24 de luni). Sunt insarcinata in 18 saptamani, data probabila a nasterii este 06.10.2012, iar data de intrare in concediu prenatal ar trebui sa fie 06.08.2012. As vrea sa stiu daca situatia (contractul pe perioada determinata) imi permite intrarea in concediu prenatal(daca se suspenda contractul de munca incepand cu 06.08.2012) si daca voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 8 Septembrie 2020
1. Cea mai simpla varianta este aceea de a intra in somaj indemnizat.

2. - Puteti sa incercati sa prelungiti CIM desi ma indoiesc ca angajatorul va face asta, dar nu se stie niciodata.
- Dar CIM tot va inceta la data pana la care a fost prelungit si apoi tot trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj daca vreti ca dupa CCC sa aveti un venit (in cazul in care nu va gasiti imediat un loc de munca).

3. - Puteti sa va angajati si la un alt loc de munca chiar daca sunteti gravida
- Lgea nu interzice acest lucru numai ca s-ar putea ca medicul de medicina muncii sa nu va dea avizul favorabil (depinde si de ce loc de munca este).
@Valeriu TUDOR (excelent raspunsul anterior)

Buna ziua, sotia mea este insarcinata iar pe data de 31-08-2012 va fi fix in luna 7; tot pe 31-08-2012 ii expira contractul de munca. Din ce citesc mai sus inteleg ca are dreptul la prenatal+postnatal si CCC.

Pe data de 31-08-2012 (inclusiv) sotia doreste sa intre in prenatal.
a) cum trebuie sa procedeze in acest sens (ce acte, cui sa se adreseze, demersuri, etc) pt a intra in prenatal ?

Dupa nastere doreste sa intre in CCC 2 ani.
5. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

b) ce acte trebuie sa se depuna la primarie ?
c) cum se indica faptul ca actele depuse la primarie sunt in legatura cu cererea CCC (depusa la Agentia de Somaj si despre care cei de la primarie probabil nici nu stiu)

Pt a avea dreptul la CCC am auzit ca este necesar a fi realizat in ultimul an, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit.
d) din experienta stiu ca un an are 12 luni :D. Practic inteleg aceasta conditie ca fiind echivalenta cu: in fiecare luna a ultimului an inainte de nastere sa fi realizat venituri impozabile, asa e ?
e) cumva aceste 12 luni sunt socotite indiferent daca sunt si mai vechi de ultimul an si nu o perioada continua ? de ex. ar fi acceptabila situatia: 7 luni lucrate apoi 4 luni pauza apoi 5 luni iar lucrate ?
f) cumva aceste 12 luni trebuie sa fie perioada continua dar nu neaparat doar in anul anterior nasterii ? de ex. ar fi acceptabila situatia: 12 luni lucrate continuu cu 2 ani inainte de nastere ?
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
adrhc, utilizator
Pentru dnul Valeriu jos palaria :)
La expirarea contractului de munca angajatorul ii va elibera o serie de documentepentru soma (decizie incetare contract, adeverinta privind stagiu de cotizare, adeverinta privind salariul si sporurile), la acestea se adauga copie buletin, carnet de munca, copii dupa diplome si bine ar fi si concediul medical cod 08 la care are dreptul din luna a 7 a.

Pentru dosarul ce trebuie depus la Primarie puteti merge acolo sa intrebati exact, dar mie mi-au trebuit urmatoarele:
-adeverinta tip de la ei privind veniturile (veti avea una de la angajator si una de la somaj)
-buletin
-certificat nastere copil
-negatie de la primaria sectorului unde naste sotia ca nu beneficiaza de acolo de indemnizatie
-declarataie ca nu beneficiati dvs de indemnizatie
-un tipizat in care bifati cum doriti sa primiti banutii (posta / banca) Daca alegeti prin banca atunci va trebuie un extras de cont.

Referitor la cele 12 luni, sotia ar trebui sa nasca la sf octombrie, cam asa?
Ok, sa presupunem ca la 10 noiembrie naste, pe adeverinte vor aparea
1. din noiembrie 2011 - 31.08.2012 perioada cat a fost angajata la ultimul loc
2. din 31.08.2012 - noiembrie 2012 luna cand a nascut.

Am inteles ca la unele primarii se iau ad literam ca in lege 12 luni anterioare nasterii
Adica octombrie 2011-octombrie 2012.

Buna ziua,

Sunt profesor suplinitor calificat, in data de 31 august imi expira contractul individual de munca. La 1 august intru in prenatal, in luna octombrie urmand sa nasc. Juristul de la isj mi-a spus ca scoala va trebui sa-mi plateasca prenatalul si postnatalul deoarece intru in prenatal inainte sa-mi expire contractul individual de munca. Din cate am citit aici se pare ca domnul jurist nu este informat corect.
Se poate, daca intru in prenatal la 1 august, ca pe 1 septembrie sa-mi depun actele la somaj pentru a beneficia in continuare de prenatal, postnatal si CCC?
1. Asa este juristul de la ISJ nu are cunostintele specifice acestui domeniu, al CCC.

2. Daca intrati in concediu de maternitate la 1 august unitate scolara va plateste indemnizatia aferenta lunii august.

3. - Apoi va inregistrati imediat la Agentia de Somaj unde veti prezenta certificatele medicale pe septembrie si in continuare.
- Apoi procedati cum am raspuns mai sus in acest topic.

Alte discuții în legătură

Contractul de munca inceteaza in timpul concediului postnatal. voi beneficia de indemnizatie pentru ccc? sandastoica sandastoica Buna ziua! Din septembrie 2011 am lucrat ca profesoara de limba si literatura romana la un grup scolar dupa absolvirea studiilor de master; luna aceasta am ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate OanaFacas1988 OanaFacas1988 Buna ziua , Sunt insarcinata in 15 saptamani, lucrez ca si consilier Clienti la o banca si am contractul de munca pe perioada determinata, urmand sa intru ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)