avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste problema mea: sunt angajata pe perioada determinata din 01.09.2011 urmand sa-mi inceteze contractul in 31.08.2012(mentionez faptul ca am 12 luni lucrate fara intrerupere in ultimele 24 de luni). Sunt insarcinata in 18 saptamani, data probabila a nasterii este 06.10.2012, iar data de intrare in concediu prenatal ar trebui sa fie 06.08.2012. As vrea sa stiu daca situatia (contractul pe perioada determinata) imi permite intrarea in concediu prenatal(daca se suspenda contractul de munca incepand cu 06.08.2012) si daca voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 8 Septembrie 2020
tudorvaleriu a scris:

ondino a scris:
...Parerea mea este ca cm incepand cu data de 1 septembrie trebuie depuse la casa de sanatate ,iar la ALOFM dosarul de somaj.Veti beneficia astfel atat de plata indemnizatiei de c. de maternitate pre si postnatal si de indemnizatia de cc.


1. Nu se poate sa fii inregistrat la Agentia de Somaj si sa depui certificatele medicale la CJAS.

2. Eu recomand inregistrarea la Agentia de Somaj unde va depune certificatele medicale pentru concediul de maternitate si de unde va putea apoi sa intre in CCC.






Nu stiu daca ALOFM va deschide dreptul de somaj unei persoane aflate deja in cm,Agentia de Somaj plateste cm ,dar pt. situatiille care intervin dupa deschiderea acestui drept,deci daca c.maternitate incepea dupa intrarea in somajul indemnizat.De aceea am spus ca cm se depun si se platesc de catre casa de sanatate .
Agentia de Somaj inregistreaza si persoane aflate in concediu de maternitate, nu are motive legale sa refuze.
Eu cred ca este o speta aparte,si anume se refera la cazul persoanei ale carei raporturi de munca au incetat in perioada de suspendare a acestora,respectiv cimul determinat a incetat in timp ce angajata avea contractul suspendat fiind deja in concediu prenatal.
In aceasta situatie,la dosarul de somaj trebuie depus si un act din care sa rezulte data incetarii motivului pentru care au foat suspendate raporturile de munca adica ,concret pe caz ,o adeverinta din care sa rezulte cand s-a incheiat c.de maternitate acordat.
Se concluzioneaza de aici ca nu poti prezenta la depunerea dosarului c.de maternitate .Deci ,daca se doreste deschiderea dreptului la somaj,se continua cu cm prenatal pana la nastere,se mai efectueaza minim42 de zile postnatal,concedii platite de casa ,dupa care in termen de max. 10 zile de la ultima zi de concediu postnatal, se depune dosarul de somaj pt. ca plata indemniz. de somaj sa poata fi acordata de la data incetarii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de munca ,in cf. cu prevederea art38 Legea 76/2002.
Odata dreptul de somaj stabilit ,se poate solicita apoi si cccsi indemnizatia aferenta,iar in acest caz somajul se suspenda pe aceasta perioada.
Daca nu se doreste somaj,se poate solicita si direct dupa cele 42 de zile de postnatal ccc si indemnizatie de crestere copil.

Utilizatoarea ar trebui sa se intereseze direct la ALOFM ,daca poate sa-si depuna dosarul de somaj cu 1 septembrie,aflandu-se in cm,eu insa continui sa opinez ca NU!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Buna ziua,

Revin cu rugamintea de a ma ajuta cu informatii la urmatoarele intrebari:

1. Cu ce articol ar trebui sa primesc decizia de incetare a raportului de munca pentru a putea depune dosarul pentru somaj (mentionez ca am mai fost angajata la acest angajator si in perioada aug.2008- dec.2010, in aceleasi conditii - contract pe perioada determinata, iar decizia am primito in baza art 56(j) din Codul Muncii din acea perioada). Daca voi primi decizia in baza aceluias pot intra in somaj incepand cu 01.09.2012 sau 03.09.2012 avad in vedere ca 1 sept e sambata?
2. Apoi, daca voi intra in somaj, se poate ca in data de 05.09.2012 sa intru in concediu prenatal? In cazul in care intru in concediu prenatal care este modul de calcul al acestuia?
3. D-voastra imi spuneati in convorbirile anterioare ca as putea intra in concediu prenatal inca din perioada valabilitatii contractului de munca, urmand ca mai apoi sa duc concedile medicale la Agentia de Somaj pentru calculare si plata, insa de la somaj mi s-a spus ca nu exista aceasta posibilitate, decat dupa ce intru in somaj, altfel exista "suprapuneri" si nu mai pot intra in somaj daca sunt deja in condediu prenatal; s-a schimbat ceva in acest sens sau m-au informat gresit cei de la somaj?

Multumesc frumos pentru ajutor.
1. Deoarece aveti CIM pe perioada determinata acesta inceteazde drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat conf. art.56(1), l;it.i) din Codul muncii.

2. - Raspunsul este DA si il gasiti in postarile mele de pe acest top[ic din data de 10 mai 2012.
- Indemnizatia pentru concediu de maternitate (126 de zile = pre si postnatal) se calculeaza avanjd in vedere veniturile brute din cele 6 luni anterioare in cvare pot intra si salarii si indemnizatii de somaj.

3. Raman la ce am spus mai ninaite ca Agentia de Somaj nu are motive legale de a nu inregistra o persoana care este in concediu de maternitate.

Alte discuții în legătură

Contractul de munca inceteaza in timpul concediului postnatal. voi beneficia de indemnizatie pentru ccc? sandastoica sandastoica Buna ziua! Din septembrie 2011 am lucrat ca profesoara de limba si literatura romana la un grup scolar dupa absolvirea studiilor de master; luna aceasta am ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate OanaFacas1988 OanaFacas1988 Buna ziua , Sunt insarcinata in 15 saptamani, lucrez ca si consilier Clienti la o banca si am contractul de munca pe perioada determinata, urmand sa intru ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)