avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste problema mea: sunt angajata pe perioada determinata din 01.09.2011 urmand sa-mi inceteze contractul in 31.08.2012(mentionez faptul ca am 12 luni lucrate fara intrerupere in ultimele 24 de luni). Sunt insarcinata in 18 saptamani, data probabila a nasterii este 06.10.2012, iar data de intrare in concediu prenatal ar trebui sa fie 06.08.2012. As vrea sa stiu daca situatia (contractul pe perioada determinata) imi permite intrarea in concediu prenatal(daca se suspenda contractul de munca incepand cu 06.08.2012) si daca voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 8 Septembrie 2020
ondino a scris:

botezmada a scris:

Buna ziua,

Sunt profesor suplinitor calificat, in data de 31 august imi expira contractul individual de munca. La 1 august intru in prenatal, in luna octombrie urmand sa nasc.


Sunteti cadru didactic,beneficiati de 62 de zile lucratoare co pe anul scolar 1 septembrie 2011-31 august2012.Daca cimul dvs. inceteaza la sfarsitul anului scolar,si ati efectuat deja co in vacanta de iarna si primavara despre ce concediu neefectuat discutati?
Ati primit indemnizatia de co lunar banuiesc,atunci in luna iulie ati primit indemnizatia de co aferenta lui iunie,in august ati primit indemnizatia de co pt. luna iulie,urmand ca in luna septembrie,sa nu mai primiti indemnizatie de co pt. august,ci indemnizatie de concediu prenatal avand in vedere ca ati spus ca beneficiati de c.prenatal incepand cu 1 august,normal, la data de plata a drepturilor salariale din septembrie,adica sa vi se plateasca primul concediu de maternitate prenatal din FNUASS si nu din fd. de salarii.
S-ar putea ca directorul cand v-a spus de cele 3 luni(90 de zile)sa se fi gandit la indemnizatia de prenatal ,nu la indemnizatia de co,pt.ca acesta e termenul in care se recupereaza de la casa de sanatate banii pt.plata indemnizatiei de concediu de maternitate ,dar chiar daca scoala trebuie sa-si recupereze acesti bani nu inseamna ca nu trebuie sa va plateasca dvs. concediul prenatal(nu de odihna)la inceputul lui septembrie cand se platesc drepturile salariale aferente lui august!


Cele 62 de zile lucratoare de co se efectueaza pe perioada vacantelor scolare; in vacanta de iarna am fost in luna decembrie in activitate dupa care ce a ramas din ianuarie, pana a inceput sem al II-lea am avut 9 zile co, de Paste am beneficiat de 9 zile lucratoare de co. Anul scolar s-a incheiat in data de 22 iunie iar perioada 25-30 iunie am fost in activitate (am incheiat medii, am completat catalogul si l-am predat, registrele matricole etc). In luna iulie am beneficiat de 22 zile de co deci imi raman 22 de zile de co, pe care ar fi trebuit sa le efectuez in luna august dar pt ca sunt in prenatal nu pot sa le efectuez.
Despre aceste zile de pe luna august este vorba, iar datele amanuntite pe care vi le-am descris mai sus sunt pentru a intelege ca noi, cadrele didactice, nu stam in concediu pe toata perioada vacantelor elevilor, mai avem si zile de activitate.
Deci in luna iulie am primit salariul pe luna iunie, in luna august am primit indemnizatia de co aferenta lunii iulie iar in luna septembrie urmeaza sa primesc indemnizatia de concediu prenatal.
9zile iarna +9zileprimavara +22zile iulie +22zileaugust,total 62zile lucratoare co.
Daca in 1 august ati intrat in c.prenatal,pt. august nu mai beneficiati si de cele 22 zile de co, deci in septembrie primiti indemnizatia de concediu prenatal aferenta lunii august,de aceea v-am explicat ca nu mai aveti co restant...
ondino a scris:

9zile iarna +9zileprimavara +22zile iulie +22zileaugust,total 62zile lucratoare co.
Daca in 1 august ati intrat in c.prenatal,pt. august nu mai beneficiati si de cele 22 zile de co, deci in septembrie primiti indemnizatia de concediu prenatal aferenta lunii august,de aceea v-am explicat ca nu mai aveti co restant...


Daca pe luna august eu sunt in prenatal dv de ce puneti la socoteala si zilele de concediu de odihna de pe august? Acelea nu am cum sa le efectuez, si nici nu am primit bani pt ele pt ca sunt in prenatal. Deci am beneficiat in acest an scolar doar de 40 de zile de co.
Conform Codului Muncii zilele de concediu neefectuate se compenseaza in bani in momentul in care iti expira CIM.
22 de zile lucratoare le-am luat in calcul pt. ca reprezinta nr. de zile de co aferente lunii august ce fac parte din nr. total de zile de co.respectiv 62.
Daca ati avea un contract nedeterminat,v-ati afla in situatia in care fiind deja in perioada co ,acesta s-a intrerupt cu data de 1 august prin concediul prenatal,iar in acest caz,,Ordinul 5559/2011 are urmatoarele precizari exprese

ART11 (1)Efectuarea concediului de odihnă este întreruptă în următoarele situaţii:

b)cadrul didactic se află în concediu de maternitate;


(3)Pentru cazurile de întrerupere a concediului de odihnă prevăzute la alin. (1), cadrele didactice au dreptul să efectueze restul zilelor de concediu după ce au încetat situaţiile respective sau, când aceasta nu este posibil, la o dată stabilită printr-o nouă programare.

Art. 12


(2)La data reprogramată pentru efectuarea părţii restante a concediului de odihnă, cadrului didactic i se acordă indemnizaţia de concediu cuvenită pentru această perioadă


La dvs.chiar daca s-a intrerupt co prin c.prenatal, este vorba de un contract determinat care expira (in 31 august ) nu se mai poate pune problema aplicarii prevederii artt.11(3) si art.12(2) adica de a efectua co ulterior si de a primi indemnizatia la acea data,dar nici nu exista o alta prevedere expresa in ordin in acest sens.


Fiind vorba despre o incetare a cim,doar daca ne raportam la prevederea art146(4)Codul Muncii :
"(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă." putem admite ca puteti beneficia de o compensatie in bani aferenta zilelor de co intrerupte....
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati din nou cu un raspuns: mi s-a prelungit contract de munca cu o luna, pana in 30 septembrie; acum sunt in prenatal si as vrea sa stiu daca dupa expirarea contractului trebuie sa depun eu dosarul la Casa de Asigurari de Sanatate sau de acest lucru se va ocupa fostul angajator tinand cont de faptul ca eu am intrat in prenatal la 1 septembrie, cat inca eram angajata lor ? Deasemenea as vreau sa stiu care sunt documentele care alcatuiesc dosarul pentru Casa de Asigurari, in cazul in care trebuie sa ma ocup eu de acesta.
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Contractul de munca inceteaza in timpul concediului postnatal. voi beneficia de indemnizatie pentru ccc? sandastoica sandastoica Buna ziua! Din septembrie 2011 am lucrat ca profesoara de limba si literatura romana la un grup scolar dupa absolvirea studiilor de master; luna aceasta am ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate OanaFacas1988 OanaFacas1988 Buna ziua , Sunt insarcinata in 15 saptamani, lucrez ca si consilier Clienti la o banca si am contractul de munca pe perioada determinata, urmand sa intru ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)