avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste problema mea: sunt angajata pe perioada determinata din 01.09.2011 urmand sa-mi inceteze contractul in 31.08.2012(mentionez faptul ca am 12 luni lucrate fara intrerupere in ultimele 24 de luni). Sunt insarcinata in 18 saptamani, data probabila a nasterii este 06.10.2012, iar data de intrare in concediu prenatal ar trebui sa fie 06.08.2012. As vrea sa stiu daca situatia (contractul pe perioada determinata) imi permite intrarea in concediu prenatal(daca se suspenda contractul de munca incepand cu 06.08.2012) si daca voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 8 Septembrie 2020
1. - Va recomand sa va inregistrati la Agentia de Somaj imediat ce va inceteaza CIM, chiar daca sinteti in concediu de maternitate atunci.
- Daca intrati in concediu de maternitate pe 15 august, certificatul medical pe august il duceti la angajator iar incepand cu septembrie le duceti la Agentia de Somaj.

2. Daca doriti puteti sa va inregistrati la Agentia de Somaj (cu 1 septembrie) si abia apoi sa intrati in concediu de maternitate si prezentati acolo certificatul de concediu de maternitate (tot cu data de 1 sepembrie).

3. Deoarece CIM pe perioada determinata va inceta cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii (la data expirarii termenului pana la care a fost incheiat) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

4. Atentie, sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice de la data incetarii CIM pentru a avea continuitate.
Multumesc din suflet pentru lamuriri. Pentru a nu fi probleme mai bine intru in prenatal cu 1 sept si in somaj la fel ..... si neaparat sa tin cont de acel termen de 10 zile altfel pierd.
Inca ceva. Ma nelinisteste chestia cu CASS ca nu ma poate prelua daca firma mea nu isi rezolva nu stiu ce situatie de-a lor nu neaparat legata de mine. Cu alte concedii banuiesc ale altor angajati. De ce trebuie sa ma afecteze pe mine treaba asta? Daca, concediile mele sunt corecte, aduc actele cerute, de ce sa nu ma preia CASS? Chiar azi am avut o discutie fulger cu contabila si mi-a zis ca ea nu se apuca de hartiile de acum 5 ani ca vreau eu, ca nu are de ce sa refuze CASS sa ma preia!!!
Ce sa zic,...traim in Romania,....sunt epuizata de mers pe la ghiseuri si de aceea m-am gandit la optiunea cu somajul. Nasc in oct la sfarsit, contractul inceteaza la 31 aug, practic ar fi vorba de cateva luni,...dar....
Inca o data multumesc!!!!!!
1. Nu e corect cum procedeaza CJAS dar asa fac unii.

2. Exista alte parghii legale pentru a sanctiona un angajator in asa fel incat sa nu sufere salariatii sau fostii salariati.
Asta zic si eu, ca nu e corect ce face CJAS dar.....
Iar in privinta angajatorului,....chiar ar trebui sanctionat pentru cate trag si sa vedem in final daca voi reusi sa izbutesc si sa nu pierd indemnizatia de crestere copil.
Numai de bine va doresc!!!! Multumesc din suflet pt lamuriri si sustinere, va tin la curent pentru ca ceilalti sa citeasca acest topic si sa gaseasca rezolvare problemelor.
Ce se intampla insa cu art. 21 din OUG 96-2003 privind protectia maternitatii la locul de munca? Este lege speciala fata de Codul muncii, dar intrebarea este, termenul "sa dispuna" se refera doar la concediere sau la orice fel de incetare?

"ART. 21
(1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c) - e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii."

Alte discuții în legătură

Contractul de munca inceteaza in timpul concediului postnatal. voi beneficia de indemnizatie pentru ccc? sandastoica sandastoica Buna ziua! Din septembrie 2011 am lucrat ca profesoara de limba si literatura romana la un grup scolar dupa absolvirea studiilor de master; luna aceasta am ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate OanaFacas1988 OanaFacas1988 Buna ziua , Sunt insarcinata in 15 saptamani, lucrez ca si consilier Clienti la o banca si am contractul de munca pe perioada determinata, urmand sa intru ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)