avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste problema mea: sunt angajata pe perioada determinata din 01.09.2011 urmand sa-mi inceteze contractul in 31.08.2012(mentionez faptul ca am 12 luni lucrate fara intrerupere in ultimele 24 de luni). Sunt insarcinata in 18 saptamani, data probabila a nasterii este 06.10.2012, iar data de intrare in concediu prenatal ar trebui sa fie 06.08.2012. As vrea sa stiu daca situatia (contractul pe perioada determinata) imi permite intrarea in concediu prenatal(daca se suspenda contractul de munca incepand cu 06.08.2012) si daca voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 8 Septembrie 2020
1. - La data incetarii de drept contractului individual de munca (CIM) pe perioada determinata (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca erati in CCC1).
- Imediat dupa terminarea CCC1 ati fi beneficiat de indemnizatie de somaj.

2. - Fiind in somaj indemnizat puteati beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC2).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC2 o faceati catre Agentia de Somaj iar actele le depuneati la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

3. Inregistrarea la Agentia de Somaj trebuia facuta in cel mult 12 luni de la data incetarii CIM.

4. - Daca nu mai aveti posibilitatea inregistrarii la Agentia de Somaj va trebui ca imediat dupa ce se termina CCC1 sa gasiti un loc de munca, fie si cu timp partial (chiar si o ora pe zi sau pe saptamana) si pe perioada determinata, pana veti putea intra in concediu de maternitate si apoi in CCC2.
- Daca la data cand solicitati concediul de maternitate nu aveti un loc de munca sau nu sunteti in somaj indemnizat nu puteti beneficia de acest concediu de maternitate. si apoi nici de CCC2.


Buna ziua,

Sotia mea pe data de de 15.07.2015 trebuie sa intre in prenatal, pe data de 10.07.2015 face un an de cand lucreaza in aceasta firma, iar pe data de 31.07.2015 i se incheie contractul, deoarece este pe perioada determinata.
A vorbit cu sefa iei in sensul de ai prelungi contractu, iar dansa in loc sa ii dea un raspuns concret ia zis sa se intereseze ce acte ii trebuie pentru prenatal ca ea ii da tot ce ii trebuie.

Ce solutii avem in aceasta situatie?
Ce acte ne trebuie si unde trebuiesc depuse?
Sa vorbeasca iar cu ea pentru ai prelungi contractul cu inca 4 luni?

Va multumim anticipat!
Spuneti care este data prezumata a nasterii copilului.
25 septembrie
In speta, perioada eligibila pentru CCC va fi octombrie 2014 - septembrie 2015

In situatia in care angajatorul nu doreste prelungirea duratei c.i.m., acesta va inceta de drept la data de 31.07.2015. In acest caz, sotia dvs are la dispozitie un termen de 10 zile pentru a se inscrie la somaj.

Din somaj poate intra in cponcediu de maternitate si apoi in CCC.

Alte discuții în legătură

Contractul de munca inceteaza in timpul concediului postnatal. voi beneficia de indemnizatie pentru ccc? sandastoica sandastoica Buna ziua! Din septembrie 2011 am lucrat ca profesoara de limba si literatura romana la un grup scolar dupa absolvirea studiilor de master; luna aceasta am ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate OanaFacas1988 OanaFacas1988 Buna ziua , Sunt insarcinata in 15 saptamani, lucrez ca si consilier Clienti la o banca si am contractul de munca pe perioada determinata, urmand sa intru ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)