avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... acoperisul la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

acoperisul la bloc

Este un acoperis din constructie, renovat la un moment dat de sora mea, ea stand la ultimul etaj, fara ajutorul financiar al vreunui alt locatar, dar care astazi sta sa se darame pe interiorul scarii blocului. Cand urca la apartament sora mea, trece exact pe sub o parte din acoperis, care este din barne de lemn, si acesta este foarte tare indoit spre interior. Presedintele Asociatiei de locatari nu vrea sa auda de niciun ajutor, nici financiar, nici sa incerce sa convinga ceilalti locatari sa contribuie cu ceva. Spune ca nu este problema lui.Exista vreo lege care sa oblige si pe ceilalti locatari sa se implice, sau pe presedintele de locatari sa il oblige sa ia o initiativa?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:53, 21 Mai 2012
@MarinBaescu :
Cu riscul de a parea prea insistent, si asta datorita faptului ca problema terasei este contestata de multi locatari si ca nu e treaba lor sa participe la repararea ei, am sa va rog sa-mi spuneti in ce temei legal este considerata a priori terasa ca fiind "parte comuna".
Dupa mintea mea, singurul argument legal prin care i-am putut convinge ca terasa este parte comuna este
ART. 8 din Normele metodologice de aplicare ale Legii 230.2007-HG 1588/2007 :
(3) Acordul de asociere trebuie să conţină:
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună;
Si respectiv, citarea din acest Acord a paragrafului unde se arata explicit ca terasa este parte comuna.

Daca in acest Acord nu ar fi fost prevazut ca terasa este parte comuna, ce temei legal mai exista pentru a inlatura orice dubiu ca terasa este parte comuna ?

Va multumesc anticipat !
@Daniel4x4
LEGEA 230/2007:
CAPITOLUL I
Dispozitii generale, definitii
Art. 3. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;
e) cota-parte indiviza - cota-parte de proprietate care ii revine fiecarei proprietati individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre suprafata utila a proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor proprietatilor individuale;


Si va multumim pentru "sfaturi"!
..... si ar mai HG 1588/2007 cu al sau faimos....:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Daniel4x4 a scris:

Cu riscul de a parea prea insistent, si asta datorita faptului ca problema terasei este contestata de multi locatari si ca nu e treaba lor sa participe la repararea ei, am sa va rog sa-mi spuneti in ce temei legal este considerata a priori terasa ca fiind "parte comuna".
.............
Daca in acest Acord nu ar fi fost prevazut ca terasa este parte comuna, ce temei legal mai exista pentru a inlatura orice dubiu ca terasa este parte comuna ?

Insistati pentru a nustiucata oara pe aceeasi argumentatie falsa. Este total fals sa sustineti ca terasa, acoperisul unei cladiri nu ar fi parte comuna pentru toate locuintele sau spatiile de sub acel acoperis.
Cladiri cu mai multe spatii si locuinte, cu mai multi proprietari si un singur acoperis au existat de cateva sute de ani si nu de cand s-au infiintat asociatiile de proprietari care s-au constituit pe baza unui acord intre proprietari.
Dar sa ne amintim, mai recent, doar de asociatiile de locatari ce au existat si inca mai exista in Romania. Aceste asociatii nu au un acord, nu au un statut asa cum au asociatiile de proprieatari infiintate conform legii 230/2007 sau legislatiei mai vechi. Si totusi au terasa sau acoperis.
Al cui este acel acoperis? Al tuturor. Si-aceasta o gasiti in Codul civil dar si in alte legi.
Si-aceasta este prevazuta in toata legislatia de la Al. I. Cuza pana in zilele noastre.
Eu daca nu m-am afiliat la "Organizatia soferilor din Romania" care are un acord si-un statut, nu inseamna ca nu sunt supus si nu trebuie sa respect legislatia ce reglementeaza circulatia pe drumurile publice.
Noi, in acordul si/sau statutul asociatiei noastre am prevazut ca partile comune sunt cele stabilite de legislatia in vigoare si nu le-am nominalizat. Iar lucrarile de intretinere si reparatie a partilor comune am prevazut in statul ca se repartizeaza conform legislatiei. Care legislatie?
Cea care este in vigoare. Acum 10-15 ani era Legea locuintei, Codul civil..., astazi este Legea 230/2007, Noul cod civil (de la 1 octombrie 2011)...
Daca intre prevederile unui acord sau statut si legislatia nationala exista diferente, se aplica legislatia iar asociatia trebuie sa-si adapteze acordul si statulul la legislatie.
Daca ati prevazut, de exemplu, in statut, ca asociatia plateste impozit pe salarii de 24% iar acum impozitul este de 16%, ce faceti, virati la stat 24%?
Asa ca cititi legislatia si aplicati-o!
Ok, va multumesc tuturor, acum sunt mai mult decat edificat !
=D>:thumbup:

Later edit :
@Adriantot :
Nu am argumentat nimic fals, ci doar am prezentat modul cum inteleg unii dintre proprietari legislatia in vigoare si cum argumenteaza acestia.........

Am precizat ca imi cer scuze daca devin insistent, dar atata timp cat romanul este invatat sa fie carcotas nu vad cu ce am deranjat pentru niste precizari suplimentare.....
Nu este vorba ca eu n-am citit legea, ci e vorba de proprietarii care nu o fac, dar in schimb stiu sa tipe si sa inventeze tot felul de nazbatii si ca dovada sunt nenumaratele intrebari de pe acest forum ale celor care nu numai ca nu au citit legile respective, dar nici macar nu stiu de existenta lor !

Imi reiterez scuzele si va multumesc din nou !
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2012
Daniel4x4, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatii locatari bloc cotirlan cotirlan locuiesc la etajul 4 si trebuie refacuta izolatia blocului...dar ceilalti locatari din bloc nu vor sa contribuie la aceasta operatiune.Ce pot face pentru ai ... (vezi toată discuția)
Plata pt. suprafetele comune la renovarea blocului ContSters45341 ContSters45341 Buna ziua, Blocul nostru are pe stanga apart. cu 3 camere si pe dreapta apart. cu 4. La renovarea blocului (respectiv fatada si acoperis) am insistat ca cei ... (vezi toată discuția)