la calculul pensiei pt limita de varsta se tine cont daca stagiul de cotizare este mai mare dcat 35 ani -care este avantajul la 42 de ani de stagiu de cotizare (fara gr. de munca)
Parerea unui nespecialist: toti cei care ati dat raspunsuri, aveti dreptate. Sigur ca e minunat sa ai un salariu cat mai mare, dar daca mai lucrezi peste stagiul complet de cotizare, creste punctajul total, deci numaratorul fractiei. Si, mai important, punctajul realizat peste stagiul complet de cotizare se majoreaza cu 0,5% pentru fiecare luna (Art. 99(1) din legea 263/2010)
Majorarea cu 5% a punctajului lunar de la art.99(1)se acorda pentru lunile lucrate dupa indeplinirea varstei standard de pensionare si numai daca s-a realizat stagiul minim de cotizare.
Absolut adevarat! Multumesc pentru corectie! La asta m-am referit, insa, fiind novice in problema, n-am stiut cum sa ma exprim. Acum, sa va corectez si eu: 0,5% pe luna, deci 6% pe an. Scuze pt. indrazneala!
Credeti ca este greu de dedus ca 0,5% pe luna,raportat la 12 luni inseamna 6% ?Discutia a fost de luna si nu de an.Oricum acest 0,5% aduce o crestere minora(de nabagat in seama)a pensiei.De exemplu:
Barbat care indeplineste conditiile de pensionare la 01/06/2012 ar mai lucra inca 10 luni si ar realiza cate 1 punct pe luna,ar mai castiga la pensie 1 leu.Asadar poti lucra 9 luni in plus in conditiile art.99(1)si sa nu primesti nimic in plus la pensie.Adica punctaj suplimentar(DA)dar bani(NU).
Punctajul pensie
DumitruIon
Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie?
Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)