avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este avantajul realizarii unui stagiu mai mare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este avantajul realizarii unui stagiu mai mare decat stagiul complet de cotizare?

la calculul pensiei pt limita de varsta se tine cont daca stagiul de cotizare este mai mare dcat 35 ani -care este avantajul la 42 de ani de stagiu de cotizare (fara gr. de munca)
To: Herra,
Interesant raspuns! Mi-am adus aminte de calculul limitelor. Incerc sa scriu o formula, sub forma de text, nu pot altfel:
lim(din cresterea pensiei) de la 0 la +infinit=> ("tinde la") "lumea celor drepti"

pt. tudorvaleriu:
Va da, totusi, o apreciere destul de buna. La mine s-a "nimerit" pana la a doua zecimala (raport 48,1../30,416..). Batran, asa-i?!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
tudorvaleriu a scris:
Colega mea, dna Gabriela Pintea, are dreptate dar am si eu cand spun ca orice an lucrat in plus peste stagiul complet de cotizare, indiferent de venit (salariu), aduce un plus la punctaj.

Bineinteles ca aveti dreptate, domnule Tudor, punctajul mediu anual va creste. :)

Eu spuneam doar ca punctajul mediu anual va creste semnificativ numai daca veniturile realizate si din care s-a retinut si virat CAS sunt mari. Altfel spus, veniturile realizate sunt mai importante decat stagiile realizate.
Doamna Gabriela Pintea, sunteti intr-o grava eroare, pentru un jurist. Nu faceti diferenta intre stagiul complet de cotizare(ce reprezinta un numar fix de ani stabiliti prin lege) si perioada de cotizare(anii in care s-a platit cotizatia). Prin urmare un salariat care a castigat 15 ani de trei ori mai mult, lunar, va avea o pensie mai mare cu 8% decat cel cu salariul mic o perioada de 42 de ani. Daca ar fi cotizat 42 ani, ar fi avut o pensie de trei ori mai mare.
Perioada mai mare de cotizare nu mareste punctajul mediu anual ci valoarea finala a punctului de pensie. Punctajul mediu anual se calculeaza adunand raportul venitului lunar la venitul mediu si impartirea la 12 luni, indiferent cate luni se cotizeaza.
Valoarea punctului de pensie se obtine adunand punctele anualesi impartirea lor la stagiul complet de cotizare. Acum 35 de ani pentru un barbat ce a muncit in conditii normale de munca.

Alte discuții în legătură

Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Punctajul pensie DumitruIon DumitruIon Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie? Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie - absurditate...?! fergus fergus Oare cum se explica faptul ca la determinarea punctajului anual, chiar daca nu sunt acoperite toate lunile unui an, in raportul necesar se ia in calcul 12 luni ... (vezi toată discuția)