avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune frate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune frate

Va salut,

Am urmatoarea situatie: fratele (bun) decedeaza, de pe urma lui ramanand o proprietate. La succesiune vin: eu, mama noastra (a mea si a fratelui decedat) si un frate mai mic (consangvin - dupa tata, dintr-o casatorie ulterioara). Fratele decedat nu era casatorit, nu avea copii.

Stiu ca dupa noul cod civil (sau asa era si inainte, nu stiu clar) se face o demarcare dupa "ramuri" (frati buni, consangvini si uterini).

V-as ruga sa ma lamuriti cum se face exact partajul succesoral.

Mentionez ca proprietatea pe care o avea fratele si pe care o dezbatem acum, era un bun dobandit tot prin mostenire, dar ca urmare a succesiunii de pe urma tatalui nostru, la care am renuntat in favoarea lui: eu, fratele vitreg de mai sus si mama acestuia.

Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: sharpeagle , utilizator 00:48, 23 Mai 2012
Pt doamna/domnisoara Romascanu: Pai, cred ca ceva imi scapa. Mama nu renunta la dreptul de mostenitor ci ar dori sa-mi cedeze mie partea ei. Nu e posibil dpdv juridic? Adica, vine la partaj dar doreste ca acea patrime la care are dreptul sa-mi revina in final mie.

Pt domnul Joha: legat de sulta, exista inteleg niste valori fixe ale imobilelor in regimul intern al notariatelor (functie de zona etc). Daca eu voi dori sa-i ofer sulta calculata ca fiind 3/16 din acea valoare standard si el totusi nu accepta, inteleg ca ma da in judecata, cum ca ar vrea mai mult. Are dreptul sa o faca? Poate sa-si fixeze el ce valoare vrea? Pe ce baza de calcul isi poate cere drepturile? Angajeaza un evaluator imobiliar?
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
sharpeagle, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa da. Adica DUPA ce obtineti certificatul de mostenitor, mama poate sa faca ca vrea cu partea ei (cu cota dansei prevazuta in certificatul de mostenitor).
Dar cand ati vorbit de renuntare, am simtit nevoie a va pun in garda, crezand ca se gandea la vreo renuntare la mostenire. (trebuie sa ne asiguram ca vorbim aceeasi limba, pentru ca "pe limba mea" renuntarea inseamna altceva decat a vinde, dona, imparti, etc).
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
romascanu, moderator
Eu nu doresc sa vand pentru ca am primit acum un an un diagnostic de boala incurabila (din cauza careia au murit atat fratele cat si tatal) si doresc sa-mi vand actuala casa (mai scumpa decat a fratelui raposat) si sa ma mut in proprietatea mostenita, pentru a putea avea niste bani de eventuale tratamente f scumpe de altfel, deci efectiv nu vreau s-o vand.
Daca cel vitreg nu accepta sulta propusa, la ce sa ma astept? Sa vina peste mine in casa? Sa ma dea in judecata? Pe ce baza ar demonstra ca i s-ar cuvine o suma mai mare decat cea propusa? Adica, o instanta pe ce criteriu judeca stabilirea acestor sume?
Poate cere iesirea din indiviziune, sa va cheme in instanta, sa angajeze un expert care sa evalueze imobilul si sa va ceara mai multi bani.....
De acord, insa e doar o impresie falsa de-a mea sau exista un mercurial al imbilelor la notariate? Caci banuiesc ca evaluatorii fac si eu evaluari mai prudente, mai realiste. In plus, ce zice evaluatorul, aia e litera de lege? Adica, daca vreau sa contest, nu pot sa-mi iau si eu un evaluator? Deja zona e foarte nisipoasa, ma simt intre critici de arta deja :D

Alte discuții în legătură

Mama dorește să am grijă de ea și să rămân în casa părintească. doresc să îmi despăgubesc cei trei frați, dar unul dintre ei nu acceptă bani pentru partea lui, cum îl pot obliga? Desy99 Desy99 Suntem 4 frati si mama. Tatal a murit acu 10 ani. Avem fiecare certoficat de mostenitor cu cota din casa ce ne revine fiecaruia. Acum mama vrea sa raman eu in ... (vezi toată discuția)
Ajutor ptrscmircea ptrscmircea tatal meu a murit in ianuarie inca nu am facut succesiunea suntem 3 frati si mama deci 4 stiu ca se va imparti totul in 4 dar mama si sora mea vor sa imi dea ... (vezi toată discuția)
Succesiune roxana69 roxana69 Daca tatal meu (decedat) a mai avut un fiu dintr-o alta casatorie care vine la succesiune (apartament cu 3 camere )in cota de 3/16, eu am 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)