Daca gasesti un portofel cu un card in el si cu pin cu tot, si te duci la bancomat sa scoti banii pe pe cardul gasit, la ce se incadreaza asa ceva?
Stiu ca un portofel gasit trebuie returnat la politie. Dar banii din portofelul gasit sunt bani gasiti(nu furati), si chiar daca nu returnezi portofelul mare infractiune nu e, probabil amenda ceva (in cazul putin probabil cand se afla si se dovedeste ca X a gasit portofelul lui Y)
Dar acum, daca X gaseste portofelul cu cardul si cu pinul si de duce fuga fuga la un bankomat si scoate banii (in afara faptului ca e mult mai usor de identificat/dovedit fiinca majoritatea bancomatelor au camera video)se considera ca banii care-i scoate din bancomat sunt furati sau gasiti?
Si eu consider ca sunt doua infractiuni distincte, insusirea bunului gasit si daca scoate banii de pe card infractiunea de furt.
Nu cred ca se va aplica amenda ci inscisoare, cu executare sau cu suspendare.Depinde felul in care este facuta apararea si de cuantumul sumei care a fost sustrasa.Daca e vorba de cateva zeci de mii de euro va fi un proces foarte greu pt avocat.
Primul lucru pe care detinatorul legal al cardului l-a facut cand si-a dat seama ca nu mai are cardul: a anuntat banca despre pierderea / furtul instrumentului de plata electronic. Deci, e posibil sa isi salveze banii.
Gasitorul se face vinovat de urmatoarele (daca nu preda cardul si il foloseste):
Insusirea bunului gasit, art. 216 c.pen (portofel + card);
Furt, art.209 c.pen (lit.e) – ii scoate din contul (buzunarul electronic) = sfera de stapanire al / a altuia si imposedare = trece banii in buzunarul propriu (de fapt, nu fura banii... doar ii scoate! :whistle:
Bunul poate fi luat si cu ajutorul unor mijloace mecanice (deci, si electronice)... Avem actiunea, avem intentia directa, avem scopul (de insusire pe nedrept a banilor din contul altuia)...
Detinerea fara drept (...) a unei parole, a unui cod de acces, art. 46 al.2 din L.161/2003 privind unele masuri pt asigurarea transparentei (...) – inchisoare de la 1 la 6 ani (aici ar mai fi de comentat...);
Art.27 / L.365/2002 (republ.2006) - Efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos
(1) Efectuarea uneia dintre operatiunile prevazute la art. 1 pct. 11, prin utilizarea unui instrument de plata electronica, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, fara consimtamântul titularului instrumentului respectiv, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 12 ani;
(Art 1 pct 11. instrument de plata electronica - un instrument care permite titularului sau sa efectueze urmatoarele tipuri de operatiuni:
a) transferuri de fonduri, altele decat cele ordonate si executate de catre institutii financiare;
b) retrageri de numerar, precum si incarcarea si descarcarea unui instrument de moneda electronica).
Codul personal de identificare aferent unui card (Personal Identification Number -PIN) este codul personal atribuit biunivoc de catre emitent unui utilizator de card, cod ce permite identificarea utilizatorului cardului atunci cand acesta utilizeaza un terminal; atunci cand plata cu card se poate face prin transfer electronic de date, PIN poate fi considerat echivalentul electronic al semnaturii utilizatorului cardului... (putem presupune o... semnatura falsa ori o substituire de identitate?)
Asa as vedea incadrarea "simplului” gest de a gasi un card si de a-l folosi...
@ av.Claudiu Lascoschi "...sunt doua fapte. Este evident "
Nu am contestat faptul ca sunt 2 fapte, ba din contra, e clar acest lucru, insa sunt de parere ambele intra in continutul infractiunii prevazute de art. 216 C.pen.
Nu vreau sa fiu incapatanat doar ca pe mine inca nu m-a convins nici un mesaj de pana acum ca ar fi vorba de furt, nici macar cel al lui trope_doi. Daca are cineva bunavointa sa ma lamureasca si pe mine... Daca nu...e dreptul fiecaruia de a avea propria opinie si inteleg sa ma prevalez de acesta.