avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daca gasesti un portofel cu un card in el si cu pin cu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daca gasesti un portofel cu un card in el si cu pin cu tot...

Daca gasesti un portofel cu un card in el si cu pin cu tot, si te duci la bancomat sa scoti banii pe pe cardul gasit, la ce se incadreaza asa ceva?

Stiu ca un portofel gasit trebuie returnat la politie. Dar banii din portofelul gasit sunt bani gasiti(nu furati), si chiar daca nu returnezi portofelul mare infractiune nu e, probabil amenda ceva (in cazul putin probabil cand se afla si se dovedeste ca X a gasit portofelul lui Y)

Dar acum, daca X gaseste portofelul cu cardul si cu pinul si de duce fuga fuga la un bankomat si scoate banii (in afara faptului ca e mult mai usor de identificat/dovedit fiinca majoritatea bancomatelor au camera video) se considera ca banii care-i scoate din bancomat sunt furati sau gasiti?

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:33, 30 Octombrie 2016
Este corect ca este aplicabil art 27 alin 1 din Legea nr 365 in concurs cu art 216c. pen.Legiuitorul a incriminat distinct furtul electronic, caci tot furt este dar cu alta incadrare juridica.
Inculpatul ar putea primi o pedeapsa cu suspendare daca fapta e in concurs cu art 216 c. pen., cu conditia ca suma sustrasa sa nu fie prea mare.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este corect ca este aplicabil art 27 alin 1 din Legea nr 365 in concurs cu art 216c. pen.Legiuitorul a incriminat distinct furtul electronic, caci tot furt este dar cu alta incadrare juridica.
Inculpatul ar putea primi o pedeapsa cu suspendare daca fapta e in concurs cu art 216 c. pen., cu conditia ca suma sustrasa sa nu fie prea mare.

avocat Claudiu Lascoschi

Abia acum am citit Art. 27 (1) din 365; Fapta reprezinta furt atat conform Art 27(1) din 365 cat si conform 208 C.P. In cazul sustragerii banilor, Art 216 nu mai poate sa aiba aplicare. (Am argumentat in mesajul precedent)
Nu, art 216 c. pen. este incident in aceasta ipoteza.
Din moment ce portofelul este gasit si nu este furat se aplica art 216 c.p.
Daca portofelul art fi fost sustras si posesia sau detentia persoanei atunci ar fi fost vorba de infractiunea de furt si nu de insusirea bunului gasit.
Conteaza modul in care faptuitorul intra in posesia portofelului.Nefiind sustras, ci gasit va fi vorba de art 216 c.p.
Sigur ca, faptuitorul poate sa sustina si faptul ca a gasit portofelul pe jos si nu l-a sustras desi adevarul ar fi altul.In acest caz daca nu ar exista probe pt furt se va considera ca este vorba de art 216 c.p.
In practica judiciara adevarul judiciar conteaza, adica ceea ce se probeaza in fata instantei de judecata.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu, art 216 c. pen. este incident in aceasta ipoteza.
Din moment ce portofelul este gasit si nu este furat se aplica art 216 c.p.
Daca portofelul art fi fost sustras si posesia sau detentia persoanei atunci ar fi fost vorba de infractiunea de furt si nu de insusirea bunului gasit.
Conteaza modul in care faptuitorul intra in posesia portofelului.Nefiind sustras, ci gasit va fi vorba de art 216 c.p.
Sigur ca, faptuitorul poate sa sustina si faptul ca a gasit portofelul pe jos si nu l-a sustras desi adevarul ar fi altul.In acest caz daca nu ar exista probe pt furt se va considera ca este vorba de art 216 c.p.
In practica judiciara adevarul judiciar conteaza, adica ceea ce se probeaza in fata instantei de judecata.

avocat Claudiu Lascoschi
December prietene, esti sigur ca banii din cont sunt in posesia titularului contului?

Ai tu proprietatea sau posesia bancnotei cu seria xxxxxxxxxxxxxxxx?
Sau este in posesia bancii?

Pentru ca furtul este furtul unui obiect material si nu al unei valori dintr-un cont!

In cont eu am o valoare, mai bine zis am un drept de creanta asupra bancii, careia i-am incredintat banii mei. Insa banca nu-mi da exact banii mei inapoi, ci-mi da alte bancnote! Iar in schimbul faptului ca banca foloseste banii mei, primesc dobanzi!

Imagineaza-ti ca banca este doar o persoana careia i-ai dat cu imprumut o anumita suma de bani... Iar persoanei respectiva i se prezinta cineva care spune ca el este indreptatit sa primeasca si banii inapoi, facand si proba in acest sens! Ii si primeste ianpoi!

Ce infractiune s-a savarsit?
Furtul banilor tai?
Inselaciune?
Furtul banilor celui caruia i-ai imprumutat banii?

Bancnotele din automat nu sunt in posesia mea, ca titular al contului, ci sunt in posesia bancii, care-mi plateste o anumita suma...
Pana in momentul in care am luat bancnotele din automat, banca este atat posesorul cat si proprietarul bancnotelor respective; iar prin plata banilor se stinge un raport juridic intre mine si banca (mi-a dat banii mei, care erau dati imprumut la banca) sau se naste unul nou (iau imprumut banii de la banca).
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
ContSters56778, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine cerceteaza o reclamatie privitor la furt de pe card electronic? celdecolo celdecolo Am reclamat sustragerea din casa a unui card impreuna cu hartia pe care era scris codul PIN .De pe card s-au extras toti banii,evident fara voia ... (vezi toată discuția)
Gasit bani in bancomat Dramaqueen Dramaqueen Buna ziua. Ieri m am asezat la coada la un bancomat, sa mi verific soldul. In fata mea, un barbat vorbea la telefon si cerea indicatii despre cum sa ... (vezi toată discuția)
Furt intre concubini !!! paul_codrin paul_codrin Buna ziua,va rog sa imi dati un sfat in sensul ca in urma unei certuri si discutii cu concubina mea am fost reclamat de aceasta pt furt.intr o ordine de idei ... (vezi toată discuția)