adrian.posdarie a scris:
In ce ma priveste, apreciez ca modalitatea prevazuta de art. 208 "...din posesia sau detentia altuia" se refera la ipoteza in care partea vatamata are bunul respectiv asupra ei.
Ca sa fiu mai explicit, consider ca am fi fost in prezenta infractiunii de furt doar in situatia in care i se lua / sustragea partii vatamate cardul din buzunar ori chiar din portofel cu conditia ca acestea doua (card, portofel) sa se afle efectiv in stapanirea fizica materiala a (se intelege asupra) proprietarului - parte vatamata, tocmai aceasta cerinta facand diferentierea intre infractiunea furt si cea de insusire a bunului gasit.
Parerea mea.
Asteptam in continuare opinii (argumentate)
Va plac glumele domnule avocat :P
Pentru ca un bun mobil (sau chiar imobil) sa se afle in posesia sau detentia precara a cuiva, nu este nevoie ca posesorul sau detentorul sa vegheze asupra sa zi si noapte. Masina din parcare e in posesia mea cu toate ca eu sunt in alta parte a orasului, sau a lumii.
Cum ar mai fi posibila uzucapiunea in acest context :D. =D>
"Scoaterea" banilor din contul respectiv reprezinta un furt, conform 208.
( J H !!
"Insa nici furtul nu merge, pentru ca situatia nu e similara ca atunci cand iau banii din compartiment (n-are importanta cum) cu situatia in care automatul imi da banii... Aici nu mai e vorba de luare, ci de dare! Asa ca nici furt nu e..."
Hai sa fim seriosi, Bancomatul nu poate, dpdv juridic, sa dea nimic pentru ca nu exista, e un simplu aparat)
Art. 208, Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept...
Banii din cont: bun mobil, inca in posesia proprietarului dat. faptului ca sunt in cont, scosi evident fara consimtamant, in exact scopul indicat de articol.
Cat despre argumentarile referitoare la 216 C.P. tot ce intra in discutie e "sau de a dispune de acel bun ca de al sau".
Bunul il reprezinta cardul, in sens material, fizic, nu banii din cont.
Cardul + codul PIN formeaza impreuna o "cheie" identica cu cheile care le folosim pentru a inchide usa locuintei noastre.
Ei daca cineva gaseste cheile locuintei impreuna cu adresa proprietarului si patrunde in locuinta acestuia vorbim tot despre Art. 216 ? sau Art. 192 C.P. (Violarea de Domiciliu) ? Cu atat mai mult daca si sustrage bunuri mobile aflate in posesia proprietarului care se afla intr-un sejur in Mozambic, nu se mai poate vorbi de Art. 216.
Mircea Itu, student ubb cluj, an 2.