avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice angajament ferm nelegalizat
Discuție deschisă în Achiziţii publice

angajament ferm nelegalizat

Buna ziua!

1. In cadrul unei licitatii un ofertant s-a prezentat cu sustinere tehnica/profesionala din partea altei firme, dar acest angajament de sustinere nu a fost legalizat la notar. Se poate solicita ofertantului legalizarea documentului la notar sau se considera ca oferta este inacceptabila?

2. In general, daca un ofertant nu prezinta la depunerea ofertei unul sau mai multe documente solicitate prin Fisa de date pentru demonstrarea criteriilor de calificare, se mai poate solicita acestuia completarea ofertei cu documentele lipsa?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
ibitza78, utilizator
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 10:01, 25 Mai 2012
aurora_oprescu2009 a scris:

OUG 34/2006
Art 44 (1) Mai multi operatori economici au dreptul de a se asocia cu scopul de a depune candidatura comuna fara a fi obligati sa isi legalizeze asocierea.
(2) A C are dreptul de a cere legalizarea asocierii, numai in cazul in care oferta comuna e declarata castigatoare si numai daca o astfel de masura reprezinta o conditie necesara pentru indeplinirea contractului.

Nu este vorba de asociere, ci de sustinere tehnica/profesionala conform art. 190 din OUG 34/2006.
Potrivit art Art. 190 (1) din OUG 34/2009, Capacitatea tehnică şi profesională a ofertantului/candidatului poate fi susţinută, pentru îndeplinirea unui contract, şi de o altă persoană, indiferent de natura relaţiilor juridice existente între ofertant/candidat şi persoana respectivă.

(2) În cazul în care ofertantul/candidatul îşi demonstrează capacitatea tehnică şi profesională invocând şi susţinerea acordată, în conformitate cu prevederile alin. (1), de către o altă persoană, atunci acesta are obligaţia de a dovedi susţinerea de care beneficiază, de regulă, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, încheiat în formă autentică,prin care aceasta confirmă faptul că va pune la dispoziţia candidatului/ofertantului resursele tehnice şi profesionale invocate.

Lg 36/1995 Art.44 prevede ca: "Inscrisurile pentru care legea prevede forma autentica vor fi redactate de notari publici, avocati ai partilor sau consilieri juridici, insa autentificarea unui act nu poate fi facuta decat de catre notarii publici."
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
aurora_oprescu2009, utilizator
Prezentarea documentului in forma neautentificata nu poate fi interpretata ca lipsa documentului. Eventual se poate solicita depunerea lui autentificat, avand in vedere ca in Fisa de date nu s-a specificat clar.

Sau poate fi respins, daca ceilalti l-au depus corect, pentru a nu se crea un avantaj.

In sensul asta am zis ca trebuie sa aveti grija sa nu creati un avantaj.

Intr -adevar, e normal sa existe o confuzie, nu exista o reglementare clara asupra acestui aspect, art.77 din HG 925 fiind abrogat.

In final, decizia apartine Comisiei, functie de datele concrete de la dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnare contract achizitie publica danatmr9 danatmr9 Am participat la o licitatie executie lucrari. Astazi am primit Comunicare oferta castigatoare si suntem chemati la semnare contract peste 1 saptamana. Am ... (vezi toată discuția)
Sustinatorul tehnic pentru licitatii. laritzu laritzu Buna ziua.Asa cum spune si titlul ,as vrea sa stiu care este statutul legal al sustinatorului tehnic in licitatii. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Referitor: achizitii publice - sustinator crenguta1963 crenguta1963 In ce forma trebuie prezentat un document de catre un ofertant in cadrul unei proceduri de achizitie publica, astfel incat sa fie in conformitate cu ... (vezi toată discuția)