avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Registru prezenta servici
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Registru prezenta servici

Buna ziua!
Angajatorul nu-mi plateste orele lucrate suplimentar. Pentru a dovedi acest fapt, singura evidenta este Caietul de Prezenta/Predare-Primire a Serviciului! Acest caiet este proprietatea firmei si in cazul in care il iau incalc vreo lege? Precizez ca acest caiet e singura evidenta cu care se poate dovedi timpul lucrat si faptul ca patronul pe langa evaziune fiscala, incalca si alte legi din Codul Muncii. In concluzie, daca as lua acest caiet ma fac vinovat de ce anume? ... si care ar fi amenda sau plata acestei "contraventii"? Multumesc anticipat si o zi buna!
Cel mai recent răspuns: arakys , utilizator 20:55, 23 Mai 2012
Nu stiu daca se poate vorbi despre o pedeapsa anume, intrucat aceasta depinde de incadrarea data de actre organele de cercetare penala... pentru dvs v-ar avantaje, asa cum s-a mai spus, copii de pe acest caiet si nu sa-l pastrati sau sa-l distrugeti.
~ Conținut șters la cerere ~
Posibil sa spuna ca nu exista asa ceva .. in acest sens, ITM-ul nu are cum sa-l oblige pe angajator sa-l prezinte ...
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat,deci daca nu prezinta aceasta evidenta cred ca ar putea sa fie sanctionat de catre inspectorii ITM.Evidenta orelor se tine prin condica de prezenta,pe care angajatul o semneaza zilnic la inceputul programului de lucru si la terminarea programului,cu consemnarea orei de inceput si de sfarsit a [rogramului.
Asadar,cred ca cel mai bine ar fi ca utilizatorul sa sesizeze ITM ul.
Dupa cum am precizat, patronul tine o evidenta falsa dar valabila de 8 ore pe zi/40 ore saptamana care e prezentata la controlul ITM. Evidenta reala se gaseste doar in posturile de lucru. De 2 ani de cand sunt la aceasta firma nimic nu s-a schimbat: lucru 240/264 ore lunar; NU spor de noapte; NU plata orelor lucrate de sarbatori legale; NU plata orelor suplimentare. In acesti 2 ani s-au facut controale deci, ceva e putred intre ITM si patron

Am fost la ITM pentru a avea o discutie in prealabil despre cum sa procedez si din victima am devenit infractor dupa cum urmeaza: am precizat ca am dovezi concrete ale incalcarii repetate ale Codului Muncii, cu nr. de inregistrare, stampila si semnatura. Raspunsul adjunctei a fost ca poate am furat stampila si ca va chema politia. Singurul raspuns din partea adjunctei ITM a fost ca tot ce se poate face e sa actionez in instanta. Faptul ca am intrebat-o de ce in acesti doi ani ITM-ul nu si-a facut datoria, a deranjat-o vizibil. Am precizat ca eu le aduc dovezile incriminatorii iar ei sa dea un verdict... raspunsul a fost ca va dura prea mult ancheta lor si mai bine dau in instanta. Totul fara nici un rezultat.
In final, patronul nu va da NICIODATA benevol inspectorului ITM/Fiscului/Politiei caietele cu evidenta din care sa rezulte ca el fenteza statul (prin evaziune fiscala) si pe angajat neplatindu-i munca in totalitate.
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare dosar penal georgiana10 georgiana10 buna ziua, ma puteti ajuta cu niste rasp,va rog... am lucrat la un magazin alimentar, eram doar 2 vanzatoare. aveam un caiet unde tineam evidenta intrarilor si ... (vezi toată discuția)
Litigi de munca marcelmunteanu marcelmunteanu lucrez cu contract de munca pe perioada nedeterminata, si lucrez de 8 luni in fiecare luna 240 de ore si sunt platit pe 168 de ore.ce pot face (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite - patron nesimtit din cale afara gabi23_69 gabi23_69 lucrez la o firma din iulie 2005. am prevazut in contract timp de lucru 8h/zi. pe langa astea 8 ore am lucrat si cate 2 sambete, evident neplatite. din ... (vezi toată discuția)