avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Angajare fara CIM a unei pers fizice neautorizate...???
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Angajare fara CIM a unei pers fizice neautorizate...???

Buna ziua,

Se poate angaja la o societate comercial o persoana fizica neautorizata fara semnarea CIM sau alte contracte care sa presupuna o activitate prestata cu regularitate? Ce vreau sa spun este ca daca am nevoie de o persoana sa aranjeze niste mese si sa faca curat ... 2 ore de exemplu si apoi nu il mai vad niciodata pe omul respectiv, apoi data viitoare poate gasesc alta presaona si tot asa...deci sa nu trebuiasca sa semnez de fiecare data CIM, se poate rezolva intr-un alt mod? totusi ca apoi sa imi pot pune banii pe care i-am platit omului la cheltuieli. se poate semna un contract sau altceva care sa fie valabil intre noi doi, si care sa justifice suma pe care am platit-o, si astfel sa fiu acoperit legal in cauza unui control?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: guardarian , utilizator 12:05, 28 August 2009
trope_doi a scris:

Se incheie un contract in baza codului civil (contract civil / conventie, art. 942 si urmat.).
Plata contributiei de sanatate de 5,5 % ar trebui virata de colaborator (!) , ceea ce ar insemna sa aiba un contract incheiat cu o Casa de Asig de Sanatate... (?!?)
Impozitul pe venit se retine la sursa si se vireaza la Stat. Se retine 10% impozit / pe venit si restul de 6% ar trebui declarat si virat de colaborator (?!). Pt siguranta puteti retine si vira 16%.
Acest tip de contract se poate incheia numai pt activitati ocazionale si nu pt mai mult de doua ore de munca... Contractul se inregistreaza la beneficiar (firma dv).

Asa cum se intelege si din denumirea “zilieri”, acestia presteaza activitati pentru o zi, desfasurand “munca cu ziua”. Situatiile se pot repeta dar trebuie sa se pastreze caracterul de circumstanta/ocazional, altfel munca nu ar mai fi desfasurata de “zilieri”.
Pentru orice prestatii care au un caracter ocazional (de circumstanta), nefiind realizate prin prestatii succesive se incheie conventii civile. Pe langa excluderea subordonarii prestatorului muncii fatza de beneficiar si acesta este unul din elementele care ne arata ca suntem in afara unui raport de munca.
Lipsa oricarui element al contractului individual de munca ne conduce la o astfel de concluzie.
(A se vedea in acest sens A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 363-366)

adelaida_07,
multe par a nu avea baza legala, dar au – chiar la limita (deci, actiunile cetateanului nu devin ilegale). Nu e vina mea ca legile lasa loc de intors.
Si, da, fiecare face cum crede... Nu sfatuiesc pe nimeni sa incalce dispozitiile legale, dar mentionez aspectele existente in practica. Pt ca exista!


Contractele civile sunt bine reglementate si nu lasa loc de a" face fiecare cum crede". Asa cum am spus deja pentru munca necalificata cu greu ar putea sa incheie contracte civile. Ar fi o mina de aur pentru toti angajatorii si ar scapa de plata contributiilor.
Nu este specificat nici unde ca un contract civil se incheie doar pentru o zi . Activitatea ziliera nu exclude un CIM.
C.fiscal: Art. 52
(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite: (...)
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit. e);
Morme metodologice c.fiscal: (...)
66^1. Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
C.fiscal: Art. 78
(1) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri: (...)
e) venituri primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II si conform optiunii exercitate de catre contribuabil. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 41 lit. a)-h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate in aplicarea prezentului articol.
Normele metodologiece le cititi dv...

Nu trebuie sa insistati cu ideea ca "fiecare face ce crede” e mare filosofie. N-am afirmat ca asa se face, am mentionat diverse cazuri posibile care n-au fost considerate ilegale la un moment sau altul al controlului inspectorilor de la inspectia muncii (ca exemplu, o pers care curata legume intr-o sambata, la o cantina, pt o nunta!).
Activitatea ziliera nu exclude un c.i.m. dar nici nu-l impune.

Poate nu s-ar mai spune despre RO ca este o tzara de asistati sociali cand vom intelege ca si oamenii care au numai doua clase (si nu le place munca in mod deosebit) au dreptul sa castige un ban cinstit. E total aiurea ca, pe de o parte, sa discutam despre cresterea nr-ului locurilor de munca si, pe alta parte, sa ingradim dreptul la munca pt anumite categorii de persoane.

Stiu la ce va tot referiti... De ex, sunt o serie de teme de software de amploare mica, ocazionale, care ar putea fi rezolvate de studenti. Contractul de munca nu este o solutie. Nici conventia civila nu este o solutie, daca studentul nu are autorizatie PFA. Vreau sa spun... nu-mi permite legea, dar il voi plati pe acest student pt o lucrare de acest gen (din banii mei personali). Deci, va intreb: nu Statul ne forteaza la fel si fel de solutii in limita legii? Nu Statul pierde bani pt buget? Studentul nu se va "face” PFA, pt ca nu are nici bani, nici timp, nici chef sa umble dupa acte...
Sunt prea multi oameni care nu beneficiaza de asistenta medicala gratuita (altfel decat in regim de urgenta), dar macar vor avea un venit care sa le asigure subzistenta... (de fapt, au acest venit mizerabil – si multi "patroni” nu se deranjeaza sa incheie macar un contract civil, sa le acorde o "umbra” de protectie...

Am inteles ca nu sunteti de acord, dar imi argumentati?! Pana acum doar eu mi-am sustinut opinia (fie aceasta chiar gresita). Dv doar ma citati si scrieti ca n-ati vazut, n-ati auzit...
Nu ati auzit sa existe vreo dispozitie legala care sa permita unei p.j sa incheie un contract civil pt un zilier (macar pt zilierii din agricultura, ati auzit?)... pt un om care vine doua zile, si poimaine nu-l mai vad?! In contract se va stipula ca executantul isi va plati cota de 5,5% (!) sau o poate vira chiar p.j... Daca vin in control inspectorii de la inspectia muncii tocmai cand zilierul meu lucreaza? Nu-mi pocnesc ei o amenda de ma doare contul o luna?! Daca spun ca nu-l platesc, nu vor crede. Daca spun ca il platesc... ma intreaba cum deduc aceste cheltuieli. Am venituri nedeclarate? Nu, il platesc din buzunarul propriu – ca am pene pe spate...
Imi scrieti care e dispozitia care interzice acest contract civil?

Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2008
trope_doi, utilizator
Luand in considerare faptul ca discutam despre un raport de munca el se supune dreptului muncii. Cum legislatia muncii nu mai limiteaza un minim de ore pentru care se poate incheia un CIM consider ca incheierea unui contract civil pentru orice activitate este o modalitate de evitarea a platii contributiilor datorate statului in legatura cu forta de munca.
Am lucrat in agricultura 10 ani si munca ziliera este frecventa si incadrarea se face tot in baza unui CIM, asa a fost si pe vremea cand lucram si asa este si in prezent.
Codul muncii prevede chiar munca prin agent temporar. Contractul pe durata determinata este un contract care acopera necestatteareglementarii muncii temporare.Nu trebuie sa uitam ca si in codul muncii erau prevazute conventiile civile care reglematau raporturi de munca ,articolele care le prevedeau au fost abrogate.
Poate imi spuneti dvs. care art de lege spune ca munca ziliera se poate desfasura prin alt contract decat contractul de munca.
Munca ziliera este munca temporara si ea este reglenentata de codul muncii .
Art. 81. - Contractul individual de munca poate fi încheiat pentru o durata determinata numai în urmatoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei în care acel salariat participa la greva;
b) cresterea temporara a activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) în situatia în care este încheiat în temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
d1) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajarii, îndeplineste conditiile de pensionare pentru limita de vârsta;
d2) ocuparea unei functii eligibile în cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d3) angajarea pensionarilor care, în conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) în alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, în conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca încheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura.

Un contract civil al carui obiect este munca este deja un contract de munca .
Un principiu al legilatie noastre este tocmai faptul ca acolo unde exista o reglemerare printr-o lege speciala aceasta se aplica, doar in lipsa ei se aplica dreptul comun.
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Tocmai: nu discutam despre raporturi de munca! Chiar nu ati citit ce am scris?
In discutie sunt acele persoane care trec ocazional prin fatza restaurantului si se ofera sa dea cu matura (dar maine, poate, nu mai vin...); acele persoane care ajuta la descaracrea-incarcarea marfii – dar care nu au domiciliu sau nu au acte... Cel putin, asa am inteles din mesajul care a initiat discutia... Cum sa inchei c.i.m. pt toate aceste persoane? Il scriu in trei exemplare si astept cele 20 de zile pana sa il duc la ITM, sa aflu daca pers mai vine sau nu? Trebuie sa imi aduca anumite acte (poate a expirat valabilitatea C.I, nu are certificat de nastere...) pt a incheia acest c.i.m. si, daca ii spun, nu mai vrea sa dea cu matura, pt ca nu il intereseaza un c.i.m. Nu inchei c.i.m. pt persoana care vine azi sa spele geamurile restaurantului. Contractele civile sunt usor de acceptat de aceste persoane, ba chiar le creeaza un sentiment de implinire si unii chiar spun ca le-ar placea sa aiba acte si sa se angajeze "pe bune”... Bineinteles, sunt si dintre aceia care nu vor sa semneze nimic... si trebuie, totusi, sa imi decontez acei bani (pt ca nu le dau 2 lei doar pt ca pot sa le exploatez munca si ei nu prea au ce comenta...)
Scriu un contract civil pt munca din ziua aceea – daca vreau sa ii ofer omului o minima protectie, un semn ca e importanta si munca lui, un semn ca si el are valoare... In lege nu scrie ca a respecta demnitatea unui om e ilegal.

Copiez dintr-un mesaj pe care l-am scris:
Pentru orice prestatii care au un caracter ocazional (de circumstanta), nefiind realizate prin prestatii succesive se incheie conventii civile. Pe langa excluderea subordonarii prestatorului muncii fatza de beneficiar si acesta este unul din elementele care ne arata ca suntem in afara unui raport de munca.
Lipsa oricarui element al contractului individual de munca ne conduce la o astfel de concluzie.
(A se vedea in acest sens A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 363-366)
:offtopic:
Sa fim seriosi. Vorbim de o societate care are raspundere pentru siguranta alimentatiei publice. Nu punem lua persoane de pe strada fara un consult medical care sa ateste faptul ca nu sunt un pericol public din punctul de vedere al sanatatii.
Nici nu mai vreau sa comentez explicatiile de genul ca o persoana care trece prin fata restaurantului se apuca sa faca curatenie dar nu munceste o face din pasiune poate din mania curateniei.
Eu am inteles ca dl. doreste sa foloseasca forta de munca cu costuri cat mai mici dar care sa poata fi inregistrate ca si cheltuieli. Pentru binele dlui., si pentru a nu fi santionat pentru nici un tip de control am dat solutia corecta din punctul meu de vedere si in plus sigura.
Prestatiile ocazionale sunt tot un raport de munca, atata timp cat o persoana pune la dispozitie munca si pentru ea este remunerat, fie ca este o prestatie unica , fie suscesiva.
Sa nu pierdem din vedere ca activitatea poate fi singulara raportata la persoana care i presteaza, din punctul de verede al angajatorului este o acrivitate cu desfasurare succesiva, pentru aceasta manuca are nevoie de salariati care fac activitatea respectiva zilnic.
Nici nu vreau sa ma gandesc ca merg intr-un restaurant sa consum o mancare pe langa care a stranutat un salariat fara analize medicale la zi caruia i s-a respectat demnitatea printr-un contract civil in timp ce taia ceapa pentru supa clientilor.
Eu nu contest desfasurarea activitatii in baza contractelor de prestari servici - contracte civile, dar pentru munci specializate nu pentru munci necalificate.
Consider ca am discutat suficient pe aceasta tema.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Conventie civila soferi Raluca_Dragu Raluca_Dragu Buna ziua, Reprezint o firma de transport si doresc sa angajez 50 de soferi suprimentar pentru o saptamana. Intrebarea mea este: pot sa le fac conventie ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)