avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Angajare fara CIM a unei pers fizice neautorizate...???
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Angajare fara CIM a unei pers fizice neautorizate...???

Buna ziua,

Se poate angaja la o societate comercial o persoana fizica neautorizata fara semnarea CIM sau alte contracte care sa presupuna o activitate prestata cu regularitate? Ce vreau sa spun este ca daca am nevoie de o persoana sa aranjeze niste mese si sa faca curat ... 2 ore de exemplu si apoi nu il mai vad niciodata pe omul respectiv, apoi data viitoare poate gasesc alta presaona si tot asa...deci sa nu trebuiasca sa semnez de fiecare data CIM, se poate rezolva intr-un alt mod? totusi ca apoi sa imi pot pune banii pe care i-am platit omului la cheltuieli. se poate semna un contract sau altceva care sa fie valabil intre noi doi, si care sa justifice suma pe care am platit-o, si astfel sa fiu acoperit legal in cauza unui control?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: guardarian , utilizator 12:05, 28 August 2009
Nu discutam despre o societate cu un specific anume!!! Era vorba despre contracte... (!?!) Am dat un exemplu si v-ati agatat... Putea fi vorba de curatat zapada din parcare... de taiat lemnele care sa ajunga toata iarna pt incalzirea localului (care poate fi magazin, nu va ganditi neaparat la un... pub!)

Inteleg ca nu va lasati convinsa nici de dispozitiile c. fiscal...
Cititi, atunci, articolul "Conventiile civile – aspecte utile si practice” (Alte cazuri... nereglementate expres) publicat in 25.11.2008 de dna Ana Cioriciu Stefanescu pe avocatnet.ro: contractdemunca.ro – ghidul angajatului...
In cazul in care ati uitat, persoana care a pus intrebarea se referea fix la folosirea unei persoane, (fara control medical la zi) ocazional ,pentru o munca in domeniul alimentatiei publice sau ceva similar , activitatea implica accesul persoanei la alimente destinate consumului alimentar public .Nu m-am legat de exemplul dvs.
Este oricum clar ca fiecare ramane la parerea proprie.
Cu motivatiile dvs. nu vad de ce se mai obosesc angajtorii sa mai angajeze cu CIM.
Conventiile civile pot fi pe durata mare de timp. Personal consider ca pot fi incheiate doar de persoane autorizate. Pentru persoane neautorizate sunt interzise de la data abrogarii prevederilor din codul muncii. Dar este opinia mea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Sa aranjeze mese inseamna sa aiba acces la alimente!?! Uau! Poate aranja mese in multe feluri: le scoate din magazie si le aseaza pe terasa; ridica scaune, matura, aseaza scaune; intinde fetzele de masa; schimba amplasamentul meselor... Unde sunt alimentele?

Da, exista si dintre cei care procedeaza cf legii si ofera de lucru – LEGAL – persoanelor necalificate care lucreaza cu ziua sau cu ora, ocazional, la diverse firme.

Mi-am sustinut opinia cu argumente legislative, si citate argumentative oferite de altii (considerati specialisti in domeniu)...
:surrender:
se incheie un contract de prestari servicii - conventie civila pentru 1 ora pe zi, pentru perioada determinata. Plata se poate face lunar sau pentru alta unitate de masura a timpului si trebuie sa existe un document justificativ pentru incasarea sumelor - stat plata.

Este exagerat sa pretinzi incheierea unui cim in situatia prezentata.
Cred ca este corect incheierea de conventii civile conform Codului civil (art.942 si urmatoarele) daca activitatea desfasurata este de alta natura decat domeniul de activitate a firmei si daca durata muncii este sub 2 ore /zi (10 ore /saptamana). Daca durata muncii este de 10 ore/saptamana ,trebuie neaparat incheiat CIM in timp partial .

Alte discuții în legătură

Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Conventie civila soferi Raluca_Dragu Raluca_Dragu Buna ziua, Reprezint o firma de transport si doresc sa angajez 50 de soferi suprimentar pentru o saptamana. Intrebarea mea este: pot sa le fac conventie ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)