Lucrez la o firma de constructii pe post de inginer. Pe un santier coordonatorul de proiect mi-a facut raport de disponibilizare in care zice ca lipsesc de pe santier fara sa-l anunt. Absenta mea de pe santier este motivata de faptul ca , tot pentru interesele firmei, eram pe un alt santier. Pot da in judecata firma? Pot cere si daune morale?
Potrivit art.40 alin.1 C.mun, angajatorul are, in principal, si dreptul de a stabili organizarea si functionarea unitatii.
Art.117 C.mun. dispune ca, programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Asadar, Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariatilor pentru stabilirea programului de munca şi a modului de repartizare a acestuia pe zile. Daca sunt respectate legea, regulamentul intern şi contractul colectiv de munca aplicabil, angajatorul nu trebuie decat sa încunoştiinteze salariatii şi sa afişeze programul de munca.
Chiar daca acest program depaseste cele 40 de ore saptamanal? si chiar daca concediul este un drept al fiecarui salariat si si-l planifica in august pe tot? Angajatorul are drept de refuz al concediului de odihna sau de impunere a perioadei in care se efectueaza el?
Ceea ce depaseste 40 ore/sapt constituie munca suplimentara .. iar pentru aceasta este necesar acordul salariatului.
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator (art.148 alin.1 C.mun.).
Art. 149 C.mun.
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.