avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neconcordanta intre noul Cod al Muncii si legea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neconcordanta intre noul Cod al Muncii si legea 76/2002 referitor la somaj

Stimati domni,
Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea de a ma sprijini cu cateva sfaturi/indrumari pentru a reusi sa ies din situatia complicata in care ma aflu:
incepand cu data de 19.07.2010 am intrat in concediu de crestere a copilului care s-a incheiat in data de 14.05.2012 (fetita mea a implinit 2 ani in 13.05.2012). Intre timp, in data de 06.07.2011, societatea comerciala la care lucram a fost radiata de la Registrul Comertului ca urmare a dizolvarii. In consecinta, am primit o instiintare si m-am prezentat la sediul firmei pentru a-mi ridica adeverinta de vechime, carnetul de munca si nota de lichidare. In acea adeverinta scrie ca mi-a fost desfacut contractul de munca urmare a radierii societatii comerciale conf. art. 56, lit. a din Codul Muncii.
In noul Cod al Muncii (legea 40/2011), la art. 56 (Cazurile incetarii de DREPT a contractului individual de munca), lit. a se prevede ca:
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;

In acest caz, motivul desfacerii contractului de munca nu este unul imputabil angajatului si nu ii ia acestuia dreptul de a beneficia de indemnizatia de somaj. Totusi, mergand pentru a depune dosarul la ALOFM sector 1 mi s-a spus ca nu au mai intalnit un caz asemanator si ca pentru dumnealor, litera A din cadrul articolului 56 nu imi da dreptul la somaj.
Intre timp am primit si sfatul unui consultant in domeniul resurselor umane de pe acest forum si mi s-a explicat ca situatia mea este complicata deoarece cand s-a modificat Codul muncii, prin Legea 40/2011 legiuitorul a "uitat" sa modifice si Legea 76/2002 iar Ministerul Muncii a "uitat' si el sa modifice Normele de aplicare a Legii 76/2002 asa incat incetarea CIM cu art.56, lit.a) din Codul muncii (modifcat si el prin aceasta lege) sa fie considerata din motive neimputabile salariatului. Dumnealui m-a sfatuit sa ma adresez cu o cerere scrisa catre ALOFM.
Ce pot face in acest caz? Cui sa ma adresez in afara de ALOFM?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: raluca_ticu , utilizator 00:00, 30 Mai 2012
Nu spune nimeni sa invoce un act abrogat,era vorba doar despre istoricul acestui articol din Codul Muncii si faptul ca intr-o perioada(pana la abrogarea din CM) a fost considerata incetarea cim prin dizolvarea angajatorului drept cauza neimputabila angajatului pt. a putea beneficia de somaj indemnizat.
Era si normal ca atata timp cat Codul Muncii nu mai prevedea incetarea de drept prin dizolvare ca modalitate de incetare a unui cim nici somajul sa nu o mai includa drept motiv neimputabil,cum tot la fel in logica lucrurilor statea ca din moment ce acest articol a reaparut in CM sa fie preluat si in norme.Nu pot sa gandesc ca daca o unitate se dizolva si angajatul ramane fara loc de munca dizolvarea angajatorulu nu constituie un motiv de incetare a cim neimputabil angajatului.
De aceea inclin sa cred in continuare,ca este totusi vorba despre omisiune in a modifica si normele de aplicare a legii somajului,ultima a fost prin HG 113/2011, tot inainte de aparitia modificarii art.56(1)lit.a prin Lg40/2011.
Oare Consiliul Legislativ nu a sesizat nimic in aceasta situatie?
In general, in acest conditii se poate face decizie cu art.65 C.mun....
Nu ar fi in conformitate cu realitatea,folosirea acestui articol ,atata timp cat nu se desfiinteaza doar un post sau niste posturi ,unitatea continuind sa existe si sa aiba activitate,deci si angajati ,ci se dizolva toata unitatea ,activitatea incetand, si toti angajatii pierzandu-si locurile de munca.Asta e parerea mea ...
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
ContSters136493, utilizator
Prin lichidare sau dizolvare se desfiinteaza toate posturile , prin urmare, se poate folosi acest articol .. .
Nu pot sa fiu de acord cu dvs.Odată cu modificările aduse Codului muncii de Ordonanţa 55/2006, o parte din motivele încetării de drept a contractului individual de muncă devenisera motive de concediere. Astfel, lichidarea angajatorului devenise motiv de concediere,deci articolul invocat de dvs. isi justifica utilizarea ,insa doar pana la aparitia Lg40/2011,cand se modifica acel articol56lita si dizolvarea poate fi invocata ca atare drept motiv de incetare de drept si nu concedierea .
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisie si somaj? 123info 123info Lucrez de 2 ani de zile la o banca acum am de gand sa-mi dau demisia din initiativa mea ....(doar asa pot pleca de la ei) dupa demisie daca ma angajez undeva ... (vezi toată discuția)
Beneficiar ajutor somaj ANDRIES adriana ANDRIES adriana Un salariat si-a incetarea contractul individual de munca cu acordul partilor Art.55 lit.b Codul Muncii, deocamdata nu si-a gasit un loc de munca poate el ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie cukrasz_kata cukrasz_kata Buna ziua, contractul meu de munca a incetat conform articolului 55 b in data de 4 februarie.Inrebarea mea este : pot solicita ajutor de somaj daca in ... (vezi toată discuția)