avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 10/2001

buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea problema pe legea 10/2001:
in anul 1956 bunica mea cumpara in parti egale un imobil cu domnul y cu care se casatoreste in 1960(bunica mea avea 1copil dintro relatie anterioara (tatal meu)iar din aceasta relatie nu a rezultat copii)
.in 1961 domnul y decedeaza iar la succesiune sunt trecuti 6 frati si surori din partea lui dintre care 3 renunta la succesiune si 3 nu apar la succesiune.bunica mea locuieste in acel imobil pina in anul 1986 cand este expropriata.(demolare)in anul in anul 1987-bunica decedeaza
legea 10/2001
ian.2002-depunere notificare(singura notificara este din partea mea)
dec.2007-emis dispozitie primar pentru tot imobilul(masuri reparatorii)
mai2008-trimis dosar la prefectura
dec2008-prefectura reduce cota la3/4 din imobil(masuri reparatorii) si retrimite dosarul la primarie
de cei 3 frati din partea domnului y nu stim nimic din anul 1961(din ce spune tatalui meu)
ce se poate face pentru a recupera acel 1/4 si daca se poate.
va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: andra23 , utilizator 13:08, 19 Decembrie 2008
Cam aşa... Nu poate cere mai mult decît a avut.

Citind mai atent subiectul, constat că imobilul a fost demolat, deci nici problema cumpărării cotei părţi nu se pune.
regretul meu este ca statul beneficiaza dupa aceasta lege si nu proprietarul(te demoleaza fortat si acum ramane ca 1/4).ca prin absurd sa zicem ,ca(cei 3) vor sa mosteneasca acum ,nu mai pot pentru ca nu au depus notificarea pana in 2002 deci, avantaj statul
o alta nedumerire este ca primaria emite dispozitie pentru masuri reparatorii pentru intreg imobilul si prefectura o reduce la 3/4
se poate invoca uzucapiunea??
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2008
andra23, utilizator
Primăria a greşit, prefectura a retrimis dosarul pentru a se îndrepta eroarea.

Haideţi să o luăm altfel. Să presupunem că nu copiii soţului bunicii ar fi fost coproprietari la data naţionalizării, ci un terţ cu care bunica ar fi cumpărat imobilul pe cote părţi. Terţul nu face cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru cota lui. Vi s-ar părea firesc ca de acea cotă să beneficieze bunica? Eu afirm că nu.

Repet, deşi cred că nu mai are rost: bunica nu poate cere mai mult decît i s-a luat.

În ceea ce priveşte uzucapiunea, aceasta trebuia să fi fost împlinită cel tîrziu la data naţionalizării imobilului. Nu cred că bunica şi-ar fi intervertit posesia împotriva coproprietarilor într-o posesie utilă, pentru a invoca uzucapiunea. Chiar dacă a folosit singură imobilul după decesul soţului, nu sunt îndeplinite condiţiile uzucapiunii de 30 de ani, nici ale uzucapiunii de la 10 la 20 de ani (bunica nu avea un just titlu) şi nici ale uzucapiunii în sistemul de carte funciară.

va multumesc mult pentru raspunsuri si va urez sarbatori fericite

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ktistai ktistai Buna ziua, am si eu urmatoarea speta, a carei rezolvare nu o gasesc : Bunica X a cumparat in anul 1936, un teren in suprafata de 200 mp, la acel moment ... (vezi toată discuția)
Cota parte din moștenire o ia statul ? Icarus33 Icarus33 Bună ziua . Tatăl meu a decedat în anul 2014 . Anul acesta am fost la notarul public , de la ultimul domiciliu al defunctului , pentru a dezbate moștenirea ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta pentru reconstituirea dreptului de proprietate teren seneca399 seneca399 In perioada 1950-1960 doi soti acorda ingrijire si intretinere la doi batrani(soti) .Ca o contraprestatie batranii le-a dat 25 ari teren intravilan,fara a ... (vezi toată discuția)