avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori legale platite sau neplatite?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori legale platite sau neplatite?

Buna ziua, am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns dumneavoastra:
Zilele de sarbatoare legala conform CM, sunt platite sau nu? Am citit toate articolele, dar nu se precizeaza concret.
Adica mai precis, cand avem sarbatori legale, angajatorul are dreptul de a taie aceste zile libere din salariu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 4 Iunie 2014
Credeti ca este o diferenta intre cele doua raspunsuri ? ... nu cred ca sunteti in masura a stabili cine si cum sa va raspunda modului dvs de exprimare in acest Forum (Scrierea nejustificata cu majuscule, litere îngrosate este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum).

Daca tot vorbiti ca sunt neclare raspunsurile primite , va pot spune ca si ipotezele dvs sunt asa de clare precum raspunsurile la care faceti referire .. cu deosebirea ca daca ati fi citit Codul Muncii ati fi observat ca nu exista nicio contradictie intre ce raspunsuri am dat si prevederile legale in vigoare ...

:closedtopic:
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Imi pare rau ca nu cunosc intelesul scrierii cu majuscule si minuscule pe forumuri, voi fi mai atent.

Totusi, pana acum raspunsurile dumeavoastra documentate lipsesc, sau sunt neterminate. Punctati pana la capat si renumeratia. Va rog sa spuneti clar modul in care se achita sumele cuvenite in cele 4 situatii.

Va rog analizati punctual; insist, pentru ca este in interesul tuturor celor ce citesc aceste forumuri, haideti sa ducem abordarea pana la capat, eu v-am argumentat cu articole din lege, argumentati-mi tot ce ati spus cu citate din lege. Dumneavoastra ca jurist sau avocat trebuie sa puteti aduce argumente solide, pentru ca pregatirea va obliga.

Din prezentarea mea reiese clar ca sarbatorile legale trebuiesc sa fie libere, insa ... neplatite.

Prefer raspuns de tip (inclusiv argumentatie):
- zilele de sarbatoare in care angajatul este liber se platesc pentru ca in situatia 1 .....
sau
- zilele de sarbatoare in care angajatul este liber NU se platesc pentru ca in situatia 1 .....

adica raspunsul trebuie sa fie fara echivoc.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
IONICA_FARA_FRICA, utilizator
Nu cred ca sunteti in masura a-mi impune ce sa scriu pe un Forum .. cititi mai bine raspunsurile si apoi faceti anumite afirmatii referitoare la adresa mea ...
Zilele de sarbatoare legala sunt zile nelucratoare, conf art 139 CM. Dar exista exceptii de la regula: unitatile a caror activitate se incadreaza la art 140 si 141 CM care au dreptul de a lucra in zilele de sarb legala, si care vor acorda zile libere neplatite in compensatie pt sarbatorile lucrate, sau, daca nu pot, vor plati un spor de 100% pt zilele de sarb lucrate, conf art 142 CM.

situatia1: Daca nu lucrezi din vina ta (CFS, absente nemotivate), nu primesti salariu. Daca nu lucrezi din vina angajatorului, poti sa primesti 75% din salariu (intrerupere temporara de activitate) sau chiar salariul intreg. Depinde de vointa angajatorului, conf art 52,1,c CM si art 53 CM. Daca una din zile este sarb legala, intrucat salariatii nu au lucrat in luna respectiva, este o zi nelucratoare, neplatita, neluata in calcul.
situatia2: daca nu se lucreaza in ziua de sarb legala nu se plateste.
situatia3: daca nu se lucreaza in ziua de sarb legala nu se plateste.
situatia4: in perioada CO se plateste o indemnizatie de CO calculata ca medie zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu, conf art 150 CM. Faptul ca in timpul CO se intercaleaza o zi de sarbatoare legala, nu are relevanta dpdv salarial, doar ca intindere, intrucat zilele de CO se efectueaza doar in zile lucratoare, conf art. 145 alin 1 CM.

aceste situatii se pot aplica doar daca activitatea societatii este una din cele prev la art. 140-141 CM. In celelalte cazuri, firmele nu au voie sa desfasoare activitate in aceste zile.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
Florin Cioca, Consilier juridic
@freeelis
Dar daca o salariata solicita CFS 5,6 iunie si 10, 11 iunie 2014 (o singura cerere)?
In perioada 5-11 iunie sunt incluse zilele de repaos saptamanal si ziua de Rusalii. In acest caz trebuie facute 2 decizii de suspendare una pentru perioada 5-6 si una pentru perioada 10-11 sau, ma gandesc eu (asa mi s-ar parea corect), sa se faca doar o singura decizie pentru perioada 5-11 iunie deoarece sunt incluse si 3 zile libere in care nu realizeaza venit, deci nu realizeaza nici stagiu de cotizare.
Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Plata 1 mai si tichete de masa TOBASTIAN TOBASTIAN Buna ziua, Va rog cateva pareri bazate pe legislatie. Incepand cu data de 2 mai a incetat contractul de munca si cu ocazia lichidarii am constatat ca nu ... (vezi toată discuția)
Munca in zile de sarbatoare legala SLDTimisoara SLDTimisoara Buna ziua,in data de 1 Mai am lucrat. Angajatorul mi-a luat 3 ore de la 1 Mai si mi-a compensat o alta zi in care am fost invoita.Este legal?CCM prevede ca ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)