avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocat stagiar 2008
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocat stagiar 2008

=D> Felicitari tuturor celor care au promovat examenul de admitere in profesia de avocat!
Acum ceva timp, dezbatand subiectul Admitere Barou 2008, unii dintre utilizatori au sugerat ca discutiile sa se poarte intr-un alt subiect: Avocat stagiar, dupa ce vom fi promovat examenul. Acest mare eveniment s-a produs, suntem deosebit de fericiti cu totii. Pentru noi se ridica acum alte chestiuni de lamurit.
Pentru a discuta probleme diverse legate de inscrierea ca avocat stagiar si alte subiecte conexe, pentru a nu initia prea multe subiecte pe care sa le cautam, sunteti de acord sa discutam aici despre Avocatul stagiar "productie 2008"? :P
In plus, nu are sens sa avem conflicte cu alti colegi ce au fost mai putin favorizati de soarta si nu au luat examenul, sa nu mai sucim cutitul in rana.
Cel mai recent răspuns: Remus Mindru , Avocat 17:46, 5 Septembrie 2009
Cred ca poti sa stai linistit o vreme, fiindca sunt foarte multi in aceeasi situatie. Se pare ca numai daca ai nevoie sa-ti deschizi cabinet, te verifica daca indeplinesti toate conditiile impuse de Barou.:)) Poate si in alte situatii...habar n-am
dana2space a scris:
In legatura cu cei 5.5% ziceam ca habar n-am ce reprezinta de vreme ce acei 10% insemnau TOT contributia la asigurarile sociale.

Pai da, dar exista mai multe tipuri de asigurari sociale. Cota de 5,5% acopera numai asigurari sociale de sanatate in sistemul public, pe cand cota de 10% este datorata sistemului de asigurari sociale global si separat al avocatilor.

Othellox, eu nu stiu sa existe vreo taxa la reinscrierea in tablou ca urmare a unei suspendari voluntare. Mi s-ar parea aberant sa fie altfel. Oricum, ar trebui verificat la barou.
Pai si de ce trebuie sa mai platim asigurari sociale in sistemul public, daca cele din sistemul separat al avocatilor include "global" si asigurarile de sanatate? Adica la o eventuala internare sau concediu medical, nu se deconteaza aceste cheltuieli din fondul constituit de catre Barou din cei 10%? Ar fi interesat de stiut componenta fondurilor constituite la CAA adica, mai exact, pt ce constituim aceste contributii?


M-am uitat in Statutul CAA. La art 15 scrie ca "in sistemul propriu de asigurari sociale, prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pt pierderea totala sau partiala a veniturilor din profesie, ca urmare a :
-implinirea limitei de varsta prevazuta de lege
-invaliditatii (urmare accidentelor sau bolilor)
-maternitatii
-decesului
Prestatiile de asigurari sociale pt avocati se acorda sub forma de : pensii, indemnizatii, ajutoare si alte drepturi prevazute de lege, corespunzator contributiei efective la constituirea fondului sistemului"
A se citi si art. 80 !

Deci, de ce si 5.5%??? Pt ce mai avem nevoie de sistemul public? Se plateste CM de 2 ori?
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
dana2space, utilizator
dana2space a scris:
Pai si de ce trebuie sa mai platim asigurari sociale in sistemul public, daca cele din sistemul separat al avocatilor include "global" si asigurarile de sanatate?

Pai asta e intrebarea pe care si-au pus-o multi si motivul pentru care multi nu platesc.

Adica la o eventuala internare sau concediu medical, nu se deconteaza aceste cheltuieli din fondul constituit de catre Barou din cei 10%?

Uita-te in regulamentul CAA. Concediul medical il primesti de la CAA, dar internarea nu este inclusa.

Deci, de ce si 5.5%??? Pt ce mai avem nevoie de sistemul public? Se plateste CM de 2 ori?

CM nu se plateste de doua ori, deoarece nu este suportat din cei 5,5%. Sa ne intelegem: avem legea 95/2006 care reglementeaza de la art. 208 incolo asigurarile sociale de sanatate, si avem OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru care se plateste alta contributie de 0,85%.

Primesti de doua ori numai indemnizatia pentru cresterea copilului, dar aia nu are legatura cu cei 5,5%.
Daca vrei sa vezi diferenta citeste comparativ regulamentul CAA si legea 95/2006. Sunt multe diferente: sistemul avocatilor nu da dreptul la medic de familie, la analizele anuale suportate de stat, la medicamente compensate, la internare si tratament gratuite exceptand urgentele medicale, si or mai fi.
Multumesc Andreea, chiar o sa fac o comparatie. Insa ma intreb si eu ca prostul, daca este o profesie liberala, cu sistem propriu de asigurari, de ce nu se reglementeaza de asa natura contributia la acest sistem, astfel incat sa acopere toate eventualele cheltuieli? Pe de alta parte, oare chiar este insuficient fondul strans din contributii pt a sigura toata paleta de servicii pt care cotizeaza membrii acesteia?

Alte discuții în legătură

Inscrieri, documente necesare dupa intrarea in barou doru6 doru6 Am fost promovat examenul de admitere in barou sesiunea octombrie 2012 si doresc sa stiu ce trebuie sa fac de acum inainte in relatia cu Baroul si ... (vezi toată discuția)
Stagiatura , conditii maestru siempreska siempreska Unde gasesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un avocat definitiv pentru a fi maestru? As vrea sa stiu ce cheltuieli si taxe are de platit pt a ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar caut maestru PAS22 PAS22 Sunt profund dezamagita de ceea ce am gasit dupa primirea deciziei de primire in profesie! Majoritatea avocatilor dispusi sa ia stagiari fie au declarat ... (vezi toată discuția)