avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REVENIREA DIN CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REVENIREA DIN CCC

Sunt mama unui baetel care peste cateva zile va implini 2 ani si ca urmare ar trebui sa incep serviciu. Sunt angajata la o agentie a unei companii, iar in timp ce ma aflam in CCC agentia la care lucram eu s-a desfintat :
1. Angajatorul are obligatia sa m-i ofere acelas post ? - sau care este solutia legala in acest caz ?
2. Salariul brut la data intrarii in CCC era de 600 RON, angajatorul are obligatia sa-mi actualizeze salariul ? (mentionez ca in timpul CCC am terminat facultatea, si m-am incris la un master - primesc ceva sporuri pt asta ?)

Astept cu nerabdare raspuns.

Va multumesc,
Loredana
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 21:03, 30 Iunie 2009
Codul muncii nu prevede obligativitatea angajatorului de a oferi salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, în situaţia concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Totuşi, instanţele judecătoreşti au apreciat că angajatorul are această obligaţie, în spiritul prevederilor legale pentru protecţia salariaţilor.
Am fost la locul de munca si mi-au comunicat ca nu au solutii pt. mine si ca este posibil sa ma concedieze pentru motive care nu tin de persoana salariatului (art.65 Codul Muncii)
Mentionez ca agentia la care am lucrat s-a desfiintat in iulie 2008 si eu trebuie sa incep serviciul pe 03.01.2009:
1- cand primesc preavizul?
2.- Inainte de revenirea din CCC trebuie sa fac cerere pt a-mi aproba revenirea ?
3. - daca da .. cu cate zile inainte de terminarea CCC
4. - am dreptul la somaj daca ma ma concediaza pentru motive care nu tin de persoana salariatului?
5. - cum se calculeaza indemnizatia de somaj?

multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2008
loredana2009, utilizator
1. Trebuie sa faceti cerere pentru reluarea activitatii, incepand cu prima zi dupa terminarea CIC.
2. Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
3. Indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani
4. Daca nu ati primit inca instiitarea pentru preaviz, etse posibil sa o primiti dupa revenirea din CIC. Preavizul este de 20 de zile lucratoare. În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Va multumescmult pt. raspuns.

Mai am o nelamurire:
in perioada: 01.06.2000 - 07.03.2006 am lucrat la o firma, iar
in perioada : 08.03.2006 - 05.01.2009 am lucrat la alta firma (din aceasta ultima perioada din 03.01.2007 pana in 03.01.2009 am fost in CCC)
Pentru dosarul de somaj mi solicita formularul ANEXA NR. 26 completat atat la ultimul loc de munca cat si la primul loc de munca pentru perioada 01.03.2002 - 07.03.2006.
1 - Este corect sa-mi solicite acest lucru ?
2 - Daca DA de ce imi solicita acest lucru?
3 - Poate lucratoare de la ghiseu nu a inteles bine situatia mea, spuneti-mi dvs. de la primul loc de munca ce adeverinta imi trebuie?
4 - De la ultimul lo de munca mi-au spus ca o sa-mi incheie cartea de munca cu data de 05.01.2009, de cand o sa intru in somaj?

Astept cu mult interes raspunsul D-voastra,
Va multumesc

Loredana.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2009
loredana2009, utilizator
Normal ar fi fost sa va ceara completarea formularului respectiv doar de catre ultimul loc de munca, nu si de catre cel anterior.
Dupa ce va va fi facuta inchiderea cartii de munca va trebui sa va prezentati la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca de care apartineti. Pe langa cartea de munca va trebui sa prezentati acea anexa completata, copii dupa toate diplomele pe care le aveti. Dupa ce veti depune aceste documente in urmatoarea luna veti primi prima indemnizatie de somaj.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc ContSters201854 ContSters201854 Buna seara, momentan sunt in concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani. In iunie 2012 ar trebui sa ma intorc la serviciu (expira cei doi ani) dar nu am ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? bubucrina bubucrina daca am iesit din concediul de crestere a copilului mai am dreptul la somaj? la somaj mi s-a spus ca, concediul nu se baga vechime De ce oare ? acum am ramas ... (vezi toată discuția)
Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)