avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere lider de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere lider de sindicat

Buna Ziua. Am si eu o problema ca sa zic asa....poate fi concediat din motive care nu tin de persoana salariatului un lider de sindicat angajat cu carte de munca la o societate care nu ii poate oferi un alt loc de munca si care deja este supusa procedurii reorganizarii judiciare. Dupa parerea mea poate, dar ma contrazice cineva? Mai mult deja au fost concediate nenumarate persoane astfel incat nu cred ca mai exista reprezentativitate la nivelul societatii pentru a se constitui legal un sindicat, asa ca cel care vrea sa fie salariat in continuare este lider peste nimic....ma poate ajuta cineva cu un raspuns legal???
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:34, 3 Aprilie 2009
Orice hotarare de modificare de lider, de adeziune la un alt Sindicat se face doar prin hotararea membrilordin Sindicatul respectiv, prin discutii si supunere la vot ( ca o sedinta normala).Daca in cadrul sindicatului Constructorul nu sunt procesele verbale in urma sedintelor din care sa rezulte modifarile ( de lider si afiliere) inseamna ca totul sunt povesti.
Apoi se duc la judecatorie , unde se fac modificarile.
Daca nu au fost sedintele, daca membri nu au stiut nimica, daca la Judecatorie nu au fost facute modificarile, totul sunt povesti de neluat in seama.
Nu este legala, daca membri nu au fost macar instiintati ce se intampla cu situatia lor.
Trebuie tinuta o sedinta cu membri ramasi si luat hotarari.
Deci el nu este lider, si nu are nici un drept in plus fata de ceilalti angajati.
Justificarea preluarii unui sindicat de catre un altul este bazata pe inactivitatea sindicatului care din motive obiective a ramas fara unii membrii de sindicat si atunci a venit un al doilea sindicat si l-a "inghitit" pe cel inactiv sub pretextul apararii membrilor de sindicat. Acum intrebarea mea este urmatorea: cum poate reactiona societatea in situatia in care sesizeaza astfel de nereguli in situatia sindicatului? Noi am solicitat in repetate randuri ca cel care pretinde a fi sindicatul reprezentativ sa depuna la societate toate documentele care sa justifice calitatea de sindicat reprezentativ. Noi am cerut inca de acum 3 saptamani si nu am primit nici un raspuns pana in prezent.
Un membru de sindicat nu poate fi ... preluat precum porcul din cocina sau boul din grajd.
Asta-i om si mai are si libertatea de a face sau de a nu face parte dintr-un sindicat - asa ca eu zic ca nu poate nimeni sa-l preia prin proces-verbal sau ce-or fi intocmit domniile lor...

Cred ca ar trebui sa fiti ceva mai ...energici.
Apropo, singurul document care sa "justifice calitatea de sindicat reprezentativ" e o hotarare judecatoreasca.


Asa cum am mai afirmat, angajorul nu are nici o treaba cu organizarea sindicatului si cu neregulile din interiorul acestuia. Angajatorul nu are nici un cuvant de spus cu privire la organizarea sindicatului, aceasta este si ideea, ca angajatorul sa nu controleze sindicatul.
Eu nu inteleg pana la urma care este problema angajatorului.
adelaida_07 a scris:

Asa cum am mai afirmat, angajorul nu are nici o treaba cu organizarea sindicatului si cu neregulile din interiorul acestuia. Angajatorul nu are nici un cuvant de spus cu privire la organizarea sindicatului, aceasta este si ideea, ca angajatorul sa nu controleze sindicatul.
Eu nu inteleg pana la urma care este problema angajatorului.


Problema angajatorului, stimata colega este aceea ca avem un sindicat care nu intruneste conditiile legale prevazute de art. 17 alin. 2 lit.c) respectiv nu este intrunita conditia numarului de membrii. Acest articol precizeaza faptul ca numarul de membrii ai sindicatului trebuie sa reprezinte cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii. Unitatea are 86 de salariati iar membrii sindicatului sunt 25. Este indeplinita acesta conditie? Precizez faptul ca sindicatul curpinde membrii din mai multe firme, unele chiar concurente. Este corect si legal dupa parerea voastra, stimati colegi?

Alte discuții în legătură

Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Desfintare sindicat. alegerea reprezentantilor salariatilor Aneka_ro Aneka_ro Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii o societate comerciala, poate renunta la sindicat si poate opta pentru reprezentati ai salariatilor care sa ... (vezi toată discuția)
Dilema sindicat Prekazi Prekazi 1.concediere colectiva la firma care am lucrat; 2.am fost trimis in somaj; 3.am participat la negocierea contractului colectiv de munca,alaturi de membrii de ... (vezi toată discuția)