avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general plati furnizori mai mari de 10000 lei/zi ???
Discuție deschisă în Contabilitate în general

plati furnizori mai mari de 10000 lei/zi ???

eu ca si economist angajat pe firma pot accepata si opera in contabilitate 4 facturi si 4 chitante aduse de patron, sunt emise in aceasi zi , sunt de la furnizori diferiti , nu dispun de bani lichizi. problema banilor se rezolva prin creditare dar intrebarea mea este si ce impicatii sufar eu la un eventul control pe firma daca ii accept asa ceva, dansul mi-a spus ca e firma lui si face ce vrea dar la control s-ar putea sa zica ca el nu a stiut si sunt eu de vina ca i le-am primit .
deci i le pot primi si opera fara sa am probleme???
Cel mai recent răspuns: MONICA GARLEA , Consultant fiscal 17:54, 9 Ianuarie 2009
Stimata doamna,
Sfatul meu, pentru a fi acoperita, este sa faceti o comunicare patronului, cu numar de inregistrare, in care sa mentionati problema si sa ii explicati, in scris, ca nu poate depasi plafonul de 10.000 ron/zi. In momentul acela, se considera ca a luat la cunostinta de acest fapt, iar dumneavoastra sunteti acoperita la un eventuual control...iar daca va va reprosa ceva, puteti sa ii aratati comunicarea. Patronii sunt genul de oameni care cred ca le stiu pe toate, dar daca se intampla ceva dau vina pe contabil ca "nu mi-a zis...."/////cunoastem bine acest tip de om. In comunicat, va rog sa va argumentati fiscal tot ce scrieti, ca sa nu mai poata zice nimic.
Daca doriti o parere despre comunicat sau despre cum sa il concepeti, vma puteti contacta.
Bafta!
multumesc tuturoe pentru parerile dumneavostra, daca dna a_m_p_ro ma poate ajuta cu un model de comunicare il poate posta aici , asa poate ajuta toate persoanele care citesc acest forum
multumesc inca o data
Stimata doamna,
Eu va pot trasa ideile genrale pe care trebuie sa le contina comunicarea, detaliile raman la latitudinea fiecaruia.
Eu as scrie asa:
Catre SC......
In atentia domnului administrator/director general.....................
Stimate domn,
Ca urmare a faptului ca am constatat incalcarea punct.......din codul fiscal care precizeaza expres ca nu puteti efectua plati mai mari de 10.000 lei/zi, va aduc la cunostinta pe acesta cale acest fapt. mentionez ca acest lucru este sanctionat in cazul unui control cu amenzi mari.
V-am mai comunicat verbal acest lucru dar a ramas fara rezultat. Drept pentru care, am recurs la acest comunicat in scris catre dumneavoastra.
Pentru a respecta legea si a lua urgent masurile necesare pentru a remedia situatia, va rog prin prezenta sa dispuneti masurile necesare.
Cu deosebit respect,
...........

Modelul se adapteaza in functie de situatie. E o procedura care trebuie urmata ori de cate ori un contabil este intr-o astfel de situatie si constata incalcari flagrante. Deoarece in calitate de angajat nu poti dispune, e singura metoda de a avea o hartie prin care sa poti demonstra ca tu ca angajat ai constatat neregula, ai comunicat-o dar nu s-au luat masurile necesare. In caz de ceva, nu poti fi tras la raspundere pentru acest fapt, raspunderea fiindu-i atribuita in exclusivitate administratorului. In momentul in care i-ai pus sub nas comunicarea cu nr de inregistrare, el in mod normal ar trebui sa iti dea un raspuns.
Bafta!
Si eu am avut un caz similar in sensul ca patronul mi-a adus facutri si chitante vechi si de jumatate de an cu valori ce depaseau plafonul de casa.Am dat nr.de inreg si am facut un proces verbal de primire documente cu urmatoarea specificatie
Subsemnata ..... in calitate de economist al SC......am primit de la dl.dir........al SC ......SRL urmatoarele documente
1.fact nr. / data emisa de SC .....
2 chit nr. /data emisa de SC .....
Ca urmare ,raspundere in fata Legii i se atribuie d-lui Dir........al SC ....... SRl , acesta asumandu-si intrega raspundere dintre data operatiunii economice a documentelor justificative si inregistrarea lor efectiva in contabilitate deoarece acesta nu le-a prezentat la timpul inscris pe documente departamentului de contabilitate pentru inregistrare.
Predator Primitor



Cam asta am scris eu in procesul verbal .
Si sunt acoperita in eventualitatea unui control. B-)
Bafta !

Daca pot intreba, care este plafonul de numerar /zi de fapt?

Eu lucrez cu maxim 5000 RON / zi / factura... nu incasez niciodata mai mult. Citind mai sus, inteleg ca se pot incasa si 10 000 RON cu conditia sa nu sara de 5000 / factura?


Alte discuții în legătură

Contabila mea a vandut tva din firma mea meruta florentina meruta florentina Am descoperit acum ca eu nu mai am tva de recuperat de la stat si am cerut de la contabila toate actele firmei cu gandul sa o schimb ca ceva nu era in regula ... (vezi toată discuția)
Incasare cash blueyes0577 blueyes0577 Am o factura emisa catre un client tot persoana juridica.Mi s-a spus ca nu plateste cash pentru ca e ilegal.Este adevarat?Nu stiu ce sa mai cred, plafonul de ... (vezi toată discuția)
Stornarea unei facturi de prestari servicii ADELA STROE ADELA STROE am o factura de prestari servicii in val de 200 mil pe care vreau sa o stornez si sa fac mai multe facturi pana in 50 mil pe care sa le achit cu chitanta si nu ... (vezi toată discuția)