Am un credit ipotecar la o banca, unde plateam lunar rate, banii fiind virati intr-un cont si de acolo banca retinea ratele....de aprox 1 luna statul mi-a poprit contul, iar banii din cont au fost trimsi catre stat(cred), iar banca nu si-a incasat rata...eu alimentam contul exact cat trebuia pentru achitarea ratei in respectiva luna...
la banca mi-au spus ca-mi trebuie un codebitor, cu un alt cont ce trebuie deschis la ei, pentru ca banii sa fie trimisi in acel cont iar banca sa se indestuleye din acel cont...
pot sa ma duc sa platesc banii in numerar la ghiseu pentru rata mea, fara sa alimentez contul pentru ca statul sa nu-mi ia banii...banca ma poate refuza? daca da care este temeiul legal...daca nu care este temeiul legal ce pot sa-l invoc...?
multumesc...
va intreb pt ca am gasit acest pasaj ...,,bancile nu vor proceda la decontarea documentelor de plata primite, respectiv la debitarea conturilor debitorilor, si nu vor accepta alte plati din conturile acestora pana la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, cu exceptia sumelor necesare platii drepturilor salariale.", ceea ce denota ca este interzisa orice activitate privind contul poprit fara a specifica ceea ce v-am intrebat, adica daca pot plati direct la ghiseu rata, iar banii sa fie incasati de banca.....
Unele banci au un cont special pentru incasari de la diversi debitori.
Se practica incasarea ratelor in acest cont cu mentiunea ca sunt depus pentru d-stra( nume prenume cnp) urmand ca de acolo sa fie virati direct in contul ratei si al dobanzii.
Nu cred ca nu exista solutii sa va platiti rata.
Normal trebuia sa se faca o inscriere la arhiva electronica a dreptului de preemptiune a bancii asupra conturirilor d-stra, costa 79 ron si ar fi dat intaietate bancii in fata oricarui alt creditor.
Solutia data de dl Wollfe este cea uzitata de majoritatea Bancilor. Mai exista posibilitatea ca un apropiat al dvs sa deschida cont la acea banca, ratele sa fie virate acolo si sa incheie acea persoana cu Banca un acord de debitare directa, pentru incasarea ratelor dvs de credit din acel cont. Astfel practic se va produce o compensare legala intre ce datorati dvs. Bancii si ce datoreaza banca apropiatului dvs.