avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fondul de rulment

Fondul de rulment trebuie platit anual chiar daca sunt cu plata taxelor la zi?
Eu nu am intrebat ca sa primesc raspunsuri de principiu, ci concrete.
Ca administrator si ca locatar care locuiti in bloc, aveti de plata facturi si aveti restante mari la intretinere, dar aveti bani in mana. Ce faceti? Cat din factura platiti? Numai pentru cei care au platit? Pentru ceilalti nu platiti? Sau cum faceti?
Inseamna ca vorbim impreuna,dar ne intelegem separat, era vorba de fondul de rulment care nu pate fi dimensionat la nivelul asociatiei in detrimentul unora, un poti cere unui bun platnic, care are fond de rulment suficient dimensionat pe cheltuiala pe care o are, sa plateasca un fond de rulment mai mare, nimeni nu este dator sa achite datoriile altora. Daca am bani ii pun in banca, ma duc si ma plimb, ma distrez, este treaba mea ce fac cu banii mei, nu sunt obligat sa platesc mai mult decat consum.
Ca administrator si ca locatar care locuiti in bloc, aveti de plata facturi si aveti restante mari la intretinere, dar aveti bani in mana. Ce faceti? Cat din factura platiti? Numai pentru cei care au platit? Pentru ceilalti nu platiti? Sau cum faceti?

Ca administrator: am bani platesc facturile,nu am bani nu platesc.
Ca presedinte: ii dau in judecata pe datornici in a 90 zi din momentul in care nu au platit
Ca locatar:il strang de gat pe presedinte care nu a dat in judecata datornicii si a dormit pe banii mei.
elga50 a scris:

Pai daca administratorul are bani in mana, cum spuneti dv, trebuie sa plateasca facturile cu ei si nu sa-i tina in mana lasand asociatia cu restante.
De unde are administratorul bani in mana? De la proprietari.
Pentru ce are administratorul bani in mana? Pentru a plati facturile asociatiei.
Daca s-au acumulat restante pe asociatie, se aplica penalizari, penalizari calculate cu procent maxim (0,2%/zi), penalizari aplicare din prima zi dupa data scadentei si nu dupa 50 de zile...
Facturile catre furnizori se achita treptat, pe masura ce se aduna bani indiferent de la cine, ca sunt de la buni platnici ori restantieri.
Asociatia are pe mana, in banca sau in casa, in afara de fondul de rulment si alte fonduri pe care le poate folosi: fond de reparatii, fond de penalizari, fonduri din chirii, sponsorizari, fonduri speciale...
Daca nu are inca, sa-si faca!

Pai da, asa ma gandeam si eu!
Deci nu ne mai uitam de unde sunt acesti bani, ii luam si platim cu ei.
Nu ne mai uitam ca sunt ai lui cutare si cutare si lasam neplatita factura pentru altcutare si altcutare pentru ca are restante si n-am putea folosi banii lui cutare.....

Pana la urma eu zic ca, intr-adevar necazul cade pe cei bun platnici ca sa-i sustina si pe rau platnici pana se recupereaza intr-o forma sau alta banii de la ei.
Daca nu am proceda astfel, asociatia ar putea sta cu banii "la ciorap", cu facturile neplatite si cu riscul major de a ramane fara utilitati. Sustinutul acesta inseamna, intre altele, si suplimentarea fondului de rulment. Uneori nici asta nu e suficient, ar trebui si alte fonduri, dar, asa cum ziceti, sa-si faca!

:offtopic:@thran
Interesanta ultima dv. propozitie! :happy:
Daca s-ar pune in practica asa ceva, ar iesi macel in blocurile patriei.
Din pacate aici traim laolalta, iar facturile se platesc cu bani, nu cu procese, nu cu scandaluri etc.
Am vrut sa subliniez ca regula cu dimensionarea fondului de rulment se face individual "ca la carte" atunci cand ai o majoritate covarsitoare de bun platnici, altfel il dimensionezi la nivel asociatie.

Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
elga50, moderator
[EDIT]
Nu spune nimeni sa facem scandal si sa traim in procese,dar......va reamintesc ca Legea 230/2007 Art. 50. - (1) stabileste ca asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care nu plateste cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari (la toate cheltuielile, inclusiv fondurile) mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
Fondul de rulment se plateste de cate ori si in cuantumul in care este cerut.

Nicidata fondul de rulment nu va fi dimensionat cum vrea presedintele si administratorul, adica cei care au bani au 1000 lei fond, iar cei fara bani (dar cu restante) fara fond.
Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa urmareasca aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.
El trebuie sa dea in judecata pe cei care nu isi achita datoriile cu zambetul pe buze, nu urland si tipand, nu trebuie sa fie pentru unii muma si pentru altii ciuma.
Presedintele nu trebuie sa stea cu mana intinsa in ziua in care trebuie sa isi ia banii, trebuie sa munceasca si sa "transpire" pentru fiecare banut, sa lasam regula romaneasca "lasa ma ca merge si asa".
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)
Cum se poate folosi fondul de rulment? gabrielab28 gabrielab28 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti exact cum la ce anume se poate apela la fondul de rulment al asociatiei de locatari? daca se poate utiliza si pentru ... (vezi toată discuția)
Fond special asociatie proprietari andalex24 andalex24 Buna ziua, asociatia de proprietari a hotarat crearea a doua fonduri speciale RADET respectiv Apa Nova, prin care lunar fiecare locatar este obligat sa ... (vezi toată discuția)