avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promitent-vanzatorul a decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promitent-vanzatorul a decedat

Buna seara!
In data de 08 iunie am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare, obiectul acesteia fiind un apartament. Data limita stabilita pentru perfectarea actului de vanzare-cumparare in forma autentica este 10 iulie 2012. Pe data de 16 iunie promitent-vanzatorul a decedat, singurii succesori ai acestuia fiind mama si sora acestuia. La cateva zile dupa nefericitul eveniment m-am intanlit cu sora vanzatorului pentru a stabili ce avem de facut in continuare referitor la aceasta promisiune de vanzare. Cunostea faptul ca trebuie facuta mostenirea pentru acest apartament, insa nu are banii necesari pentru asa ceva, pretinzandu-mi chiar sa platesc eu suma respectiva daca vreau sa se finalizeze vanzarea-cumpararea. Pe langa asta, decedatul a mai lasat datorii la intretinere si la electicitate.

Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac in continuare pana la data de 10 iulie, cand este termenul de intocmire a actelor. Ce sanse am sa intru in posesia apartamentului, mai ales ca am platit ca titlu de avans 90% din suma totala de plata, in situatia in care succesorii nu au situatia clara, referitor la mostenire.
Notarul la care am incheiat promisiunea mi-a spus ca ar trebui sa-i chem in instanta daca nu se prezinta pentru incheierea actelor.
Credeti ca situatia de mai sus, in cazul in care ajung la judecata, ar fi un proces anevoios si ce masuri de precautie ar trebui sa-mi iau pana atunci?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2012
elvisnita, utilizator
Cel mai recent răspuns: elvisnita , utilizator 21:58, 29 Iunie 2012
Va multumesc pentru raspuns. La data de 11 iunie s-a notat promisiunea la OCPI.
Dar oare ceea ce face sora defunctului, referitor la renuntarea la mostenire, nu este considerata o renuntare frauduloasa?
Din ce relatati sunt 2 mostenitori nu doar sora.Nu se pune problema mostenirii vacante decat daca si mama renunta la mostenire.Asteptati sa vedeti ce se intampla pe 10.
Buna seara .
Conform art.970 din Nul Cod Civil, lit.c, mama este ascendent privilegiat iar sora este colateral privilegiat ,cu drepturi egale .Daca mostenitori legali sau testamentari,sunt sotul supravietuior si sora defunctului , care sunt colateral privilegiati in conformitate cu art.964 din Noul Cod cvil, acestea două pot împărţi fiecare 1/2 din mostenire .Daca mama defunctului vrea să renunţe la partea sa din mostenire,in folosul statului,asa ceva nu se poate,consider , intrucat mostenirea nu este una integral vacanta ci partial,deorece sora nu renunta.
În aces caz,sora defunctului , poate culege,intreaga mostenire si va puteti indrepta impotriva ei,daca accepta mostenirea, fara rezerve, pentru recuperarea creantei dvs.
Cu stimă,
Marius Bote .
hello,

- daca mama si sora accepta mostenirea vor avea fata de promisiunea de vanzare cumparare incheiata intre tine si autorul lor calitatea de avanzi cauza, astfel încât deși nu au participat la încheierea promisiunii de vânzare-cumpărare aceasta își produce efecte și față de ele, în sensul că în calitate de succesori preiau drepturile și obligațiile autorului lor. In aceasta situatie le poti notifica in temeiul art. 1522 din noul cod civil sa-si indeplineasca obligatia de a face a autorului lor, si anume obligatia de a incheia contractul de v-c, ceea ce presupune sa le notifici sa se prezinte intr-o anumita zi la notar, insa pentru a putea sa incheie acest contract de v-c trebuie sa aiba un certificat de mostenitor (cred, sper sa nu gresesc) ceea ce presupune niste costuri pentru acestea.
- daca nu se prezinta la notar (dar au acceptat mostenirea), cere notarului sa-ti dea un inscris din care sa reiese faptul ca acestea nu s-au prezentat, iar ulterior le poti chema in judecata in temeiul art. 1516, 1669, 1672 din noul cod civil cerand instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract autentic de v-c.
- trebuie vazut in ce consta pasivul succesoral dupa promitentul vanzator (datoriile la intretinere etc), probabil de asta refuza mostenitoarele acestuia sa accepte mostenirea, acestea au posibilitatea de a accepta mostenirea si sub beneficiu de inventar, ceea ce presupune o declaratie data in acest sens la notar ce va fi notata in registrul destinat actelor de renuntare la succesiune si efectuarea, în condiţiile legii, a unui inventar fidel şi exact al bunurilor succesorale. O astfel de acceptare împiedică contopirea patrimoniului succesoral cu patrimoniul propriu al mostenitoarelor. Astfel, acestea vor răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai în limita valorii bunurilor pe care le-au dobândit şi doar cu acestea, chiar dacă, eventual, pasivul succesoral ar întrece activul. În acest fel, succesorul îşi protejează dreptul asupra propriilor bunuri.
- intreaba la notar care sunt costurile ce urmeaza sa le suporte mostenitoarele promitentului vanzator in cazul acceptarii mostenirii si derularii proceduraii pentru ca acestea sa poata sa incheie contractul de v-c cu tine... poate te intelegi cumva cu acestea, este in interesul tau, ca daca acestea renunta la mostenire lucrurile sunt mai complicate si DE DURATA.
- Consulta un avocat fizic!:)
cateva Tips -uri :

1. Puteti trimite o notificare mostenitorilor (in speta mama - ascendent priviegiat si sora - colateral privilegiat) prin care le aduceti la cunostinta despre existenta promisiunii de vanzare - cumparare, face-ti dovada faptul ca a-ti achitat 90% din suma convenita si ii convocati pentru data de 10 iulie sa se prezinte la notariat pentru perfectarea contractului.
2. Sa nu mai achitati diferenta de 10 % in contul cheltuielilor la intretinere si altele de care a-ti mentionat in speta.
3. Puteti apela la instanta de judecata pentru a pronunta o hotarare ce va tine loc de act autentic, insa, incovenientul pentru aceasta procedura este dat de termenele foarte lungi.
4. Daca pe data de 10 iulie, mostenitorii refuza primirea banilor si perfectarea actelor, puteti purcede la procedura numita oferta reala urmata de consemnatiune, insa cu precizarea ca trebuie sa existe un titlu de mostenitor sau cel putin, mama respectiv sora sa accepte mostenirea in termen.

Succes !

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Ce este dreptul rezervatar la o proprietate? alexandru.petri alexandru.petri Tatal meu a vandut apartamentul inainte de a deceda printr-un antecontract de vanzare -cumparare pe care trebuie sa-l finalizam eu si sora mea dupa deces. Am ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune catalinmail072007 catalinmail072007 Tata a decedat anul trecut. Daca eu dau in fata notarului o declaratie de renuntare la succesiune, cine beneficiaza de \"cota\" mea? Doar ceilalti doi frati ... (vezi toată discuția)