avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promitent-vanzatorul a decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promitent-vanzatorul a decedat

Buna seara!
In data de 08 iunie am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare, obiectul acesteia fiind un apartament. Data limita stabilita pentru perfectarea actului de vanzare-cumparare in forma autentica este 10 iulie 2012. Pe data de 16 iunie promitent-vanzatorul a decedat, singurii succesori ai acestuia fiind mama si sora acestuia. La cateva zile dupa nefericitul eveniment m-am intanlit cu sora vanzatorului pentru a stabili ce avem de facut in continuare referitor la aceasta promisiune de vanzare. Cunostea faptul ca trebuie facuta mostenirea pentru acest apartament, insa nu are banii necesari pentru asa ceva, pretinzandu-mi chiar sa platesc eu suma respectiva daca vreau sa se finalizeze vanzarea-cumpararea. Pe langa asta, decedatul a mai lasat datorii la intretinere si la electicitate.

Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac in continuare pana la data de 10 iulie, cand este termenul de intocmire a actelor. Ce sanse am sa intru in posesia apartamentului, mai ales ca am platit ca titlu de avans 90% din suma totala de plata, in situatia in care succesorii nu au situatia clara, referitor la mostenire.
Notarul la care am incheiat promisiunea mi-a spus ca ar trebui sa-i chem in instanta daca nu se prezinta pentru incheierea actelor.
Credeti ca situatia de mai sus, in cazul in care ajung la judecata, ar fi un proces anevoios si ce masuri de precautie ar trebui sa-mi iau pana atunci?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2012
elvisnita, utilizator
Cel mai recent răspuns: elvisnita , utilizator 21:58, 29 Iunie 2012
arrtemis a scris:

acestea au posibilitatea de a accepta mostenirea si sub beneficiu de inventar, ceea ce presupune o declaratie data in acest sens la notar ce va fi notata in registrul destinat actelor de renuntare la succesiune si efectuarea, în condiţiile legii, a unui inventar fidel şi exact al bunurilor succesorale. O astfel de acceptare împiedică contopirea patrimoniului succesoral cu patrimoniul propriu al mostenitoarelor. Astfel, acestea vor răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai în limita valorii bunurilor pe care le-au dobândit şi doar cu acestea, chiar dacă, eventual, pasivul succesoral ar întrece activul. În acest fel, succesorul îşi protejează dreptul asupra propriilor bunuri.


De la 1 octombrie 2011 a intrat in vigoare Noul Cod civil! Ce ai scris mai sus nu mai este valabil,nu mai exista posibilitatea de acceptare sub beneficiu de inventar.
elvisnita a scris:

am platit ca titlu de avans 90% din suma totala de plata


diferenta de 10% cred ca le ajunge mostenitorilor pentru plata onorariilor si taxelor notariale respectiv pentru plata datoriilor aferente apartamentului
cel mai putin costisitor ar fi sa incercati sa ajungeti la o intelegere cu mostenitorii mai ales ca pentru vanzare a trebuit sa-si dea acordul si sotia proprietarului la incheierea promisiunii
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
ytrewq, utilizator
Daca s-a incheiat un contract,de buna voie,nu vad de ce nu se respecta peste cateva zile.Nu s-a pus problema decesului.sucesiuni,deci se respecta vointa partilor. Evident ar face exceptie o calamnitate naturala sau o perioada mai lunga de timp revenirea la starea initila, adica returnarea banilor.Stiu ca daca s-ar rezolva simplu, omenesc ,logic, uni din ce ar trai ?????
Demarati procesul "REPEDE" inregistrati litigiul la "cartea funciara" cu nr. de inregistrare, notificati notarul teritorial al imobilului, in speta cred ca-i chiar notarul care v-a facut primul act "de promisiune" in care ati dat 90 % din bani -daca am inteles bine- printr-o scrisoare recomandata sau personal daca este deacord sa va dea un nr. de inregistrare, ca sa demonstrati in instanta interesul Dv. pentru imobil. In rest un avocat -al Dv.- stie ce acte-actiuni vor fi necesare in continuare. Important este ca si la incheierea actului de mostenitor sa se aiba in vedere actul Dv. de "promisiune". Sa se faca in favoarea Dv.
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2012
Claudiu Leanca, utilizator
Buna ziua!
Va multumesc mult pentru raspunsuri.

Am tinut cont si am urmat sfaturile dumneavoastra, rezultatul la ora actual fiind urmatorul:
- sora defunctului, impreuna cu mama sa au acceptat mostenirea (mentionez ca nu mai este o alta persoana in calitate de succesor);
- si-a achitat toate datoriile legate de acest apartament (intretinere, curent etc);
- a propus verbal dnei notar si eu am fost de acord ca data de incheiere a actului de vanzare-cumparare sa fie astazi, ora 12.30.

Problema care care a intervenit este urmatoarea: dna notar a comunicat celor doua mostenitoare faptul ca pretul pe care vor trebui sa-l plateasca pentru aceasta tranzactie va reprezenta 3% din valoarea apartamentului (valoarea din norme: 48000 euro, pretul de vanzare: 36200 euro), pret care se ridica cu aprox. 500 euro fata de taxele calculate initial la momentul incheierii promisiunii si cand defunctul era in viata. (mentionez ca apartamentul a fost dobandit de acesta in anul 2008).

Considerati ca situatia actuala referitoare la tranzactie impune taxarea cu 3%? Mostenitorii sunt obligati sa vanda conform promisiunii facute de defunct! Acestia nu fac vanzarea in scopul de a obtine beneficii in urma tranzactiei.
Acum imi solicita mie diferenta pe care trebuie s-o plateasca, deoarece la data incheierii intelegerea cu defunctul a fost sa platesc eu aceste costuri, bineinteles calculate la momentul respectiv.
In situatia in care astazi la notar acestia refuza incheierea actului de vanzare-cumparare din lipsa banilor, credeti ca ar fi mai costisitoare o actiune in judecata decat sa-i accept plata unei parti din bani sau chiar a intregii sume? Sau totusi sa astept pana la data limita de inchiere a actului, 10 iulie?

Mi-ar fi de mare folos un raspuns pana la ora 12. Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Ce este dreptul rezervatar la o proprietate? alexandru.petri alexandru.petri Tatal meu a vandut apartamentul inainte de a deceda printr-un antecontract de vanzare -cumparare pe care trebuie sa-l finalizam eu si sora mea dupa deces. Am ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune catalinmail072007 catalinmail072007 Tata a decedat anul trecut. Daca eu dau in fata notarului o declaratie de renuntare la succesiune, cine beneficiaza de \"cota\" mea? Doar ceilalti doi frati ... (vezi toată discuția)