avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... imputare minus de inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

imputare minus de inventar

Daca am fost angajat ca lucrator comercial intr-un supermarket, fara camere de luat vederi care sa acopere intreaga arie comerciala, fara agenti de paza si daca am fost numit pe un raion, a carui produse, desi scriptic sunt in evidenta raionului meu, faptic au fost impartite intre 3 raioane, mi se poate imputa minusul de inventar aferent raionului meu numai mie sau se imputa in mod egal intre toti lucratorii comerciali?
Mentionez ca nu am semnat nici un document de intrare sau iesire si am fost controlat la iesirea din unitate la fiecare sfarsit de program.
Cel mai recent răspuns: mihamihu , utilizator 08:04, 27 Iunie 2012
am martori care sa ateste "autoservirea" colegilor, dar pentru clienti e mai greu.
si, in plus, nu cel ce acuza trebuie sa dovedeasca?
mi se pare ca teoretic e un caz "no win, no win".
Asa este cel care face o afirmatie in fata instantei va trebui s-o dovedeasca ..

Inn completare e bine sa stiti Art. 254 din codul muncii
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze
neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
mihamihu a scris:

Daca am fost angajat ca lucrator comercial intr-un supermarket, fara camere de luat vederi care sa acopere intreaga arie comerciala, fara agenti de paza si daca am fost numit pe un raion, a carui produse, desi scriptic sunt in evidenta raionului meu, faptic au fost impartite intre 3 raioane, mi se poate imputa minusul de inventar aferent raionului meu numai mie sau se imputa in mod egal intre toti lucratorii comerciali?
.......


Teoretic vi se imputa dvs.intregral minusul de inventar in cazul in care pt. marfa aflata la un alt loc de depozitare decat raionul dvs. ,respectiv expusa pe cele 3 raioane diferite,nu s-a intocmit cate un bon de transfer,(de miscare)astfel incat aceasta figura scriptic integral in gestiunea dvs .,atata timp cat inteleg ,nu este vorba nici despre gestiune colectiva.
Spun teoretic,pt. ca practic raspunde direct si angajatul care a dispus scoaterea practic a marfii din gestiunea dvs.fara sa va fie intocmite si documentele prin care sa fiti scazut scriptic.
art29Lg.22/1969:
Art. 29. - Răspunde integral angajatul care, nesocotind îndatoririle sale de serviciu, a
adus pagube organizaţiei socialiste prin aceea că:
......
c) a dat gestionarului dispoziţii greşite sau contrare legii

Oricum,reţinerile cu titlu de daune nu pot fi efectuate de catre angajator decât în baza unei hotărâri judecătoreşti,deci este nevoie ca angajatorul să formuleze acţiune civilă împotriva dvs., sa obtina un titlu executoriu .
E vorba de gestiune colectiva, eu fiind numit responsabil de un raion. Nu am fost angajat ca gestionar, ci ca lucrator comercial, deci nu am vazut si verificat nici un act de intrare-iesire.
In plus, au incarcat scriptic raionul meu cu produse care nu au fost niciodata la raft, chiar in ziua inventarului (mai exact la sfarsit de inventar).
In fisa postului nu este mentionata nici o atributie de paza, ci doar o mentiune de genul "raportarea pierderilor si furturilor", ceea ce am si facut pentru produsele usor de recunoscut dintr-o anumita sectiune a raionului meu. De unde sa stiu eu ce s-a furat si ce nu, daca nu am avut nici o evidenta?





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituirea unei garantii echivalent gestionar Florris Florris Buna ziua! Soţia mea lucreaza ca sef de raion (2 raioane ) la un magazin de bricolaj, iar in cursul anului 2009 a fost obligata (altfel probabil ca o dadeau ... (vezi toată discuția)
Lipsa gestiune si recuperare sume de la angajata bulzanv bulzanv am o vinzatoare la un chiosc ,am facut inventar a iesit cu minus cum pot recupera suma? Inca ceva eu nu i-am lasat scris nicaieri stocul de pornire ce ziceti ... (vezi toată discuția)
Imputarea lipsei unui inventar dana_1975 dana_1975 Lucrez la un market de cartier ca operator calculator,dar in contractul de munca sunt trecuta ca gestionar.In momentul angajarii nu s-a facut ... (vezi toată discuția)