este perfect corect ce v-au comunicat. Incepand cu anul 2006 nu se mai depunde declaratia de venit global intrucat a fost introdusa cota unica. este la fel de adevarat ca, asa cum am precizat anterior, HG 1234/2004 este inca in vigoare. Va redau in continuare in vederea obtinerii tuturor documentelor necesare. Cu siguranta inca se aplica.
Art. 1. - Reducerea pierderilor de căldură în scopul îmbunătăţirii confortului termic al locuinţei de domiciliu cuprinde, în condiţiile legii, realizarea lucrărilor de reabilitare termică, care au ca scop:
a) îmbunătăţirea performanţelor de izolare termică a elementelor de construcţie care delimitează de exterior spaţiile interioare încălzite;
b) creşterea eficienţei energetice a instalaţiilor interioare de încălzire şi de apă caldă menajeră.
Art. 2. - (1) Lucrările de reabilitare termică a locuinţei de domiciliu constau în:
a) termoizolarea pereţilor exteriori;
b) termoizolarea terasei/podului;
c) termoizolarea planşeului peste subsol;
d) transformarea acoperişului tip terasă în acoperiş tip şarpantă;
e) termoizolarea conductelor din subsol şi, după caz, înlocuirea conductelor, armăturilor şi robinetelor cu pierderi;
f) înlocuirea uşilor de acces în blocul de locuinţe cu tâmplărie cu geam termoizolant;
g) înlocuirea armăturilor şi robinetelor cu pierderi din locuinţă;
h) înlocuirea ferestrelor exterioare şi a uşilor de acces la balcon/logie cu tâmplărie cu geam termoizolant şi montarea de obloane la ferestre;
i) spălarea chimică a corpurilor de încălzire;
j) înlocuirea corpurilor de încălzire;
k) înlocuirea robinetelor la corpurile de încălzire existente cu robinete termostatate şi contorizarea consumului individual de energie termică/montarea repartitoarelor de costuri la corpurile de încălzire;
l) contorizarea consumului individual de apă caldă menajeră.
(2) Lucrările prevăzute la alin. (1) se referă atât la spaţiile cu destinaţia de locuinţă de domiciliu aflate în proprietatea exclusivă a unei singure persoane, cât şi la cele aflate în coproprietate indiviză.
(3) În cazul locuinţelor existente într-un bloc de locuinţe, clădire ce constituie un condominiu, lucrările prevăzute la alin. (1) lit. a)-f) sunt considerate lucrări la părţile comune ale acestuia.
(4) Lucrările de la alin. (1) se pot realiza în antrepriză şi/sau în regie proprie, după caz.
(5) Cheltuielile deductibile aferente fiecărui proprietar, persoană fizică, al locuinţei de domiciliu în situaţia coproprietăţii indivize sau în cadrul condominiului, pentru lucrările de reabilitare termică executate la părţile comune, se determină proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună deţinută de fiecare proprietar.
Art. 3. - Beneficiază de facilitatea fiscală prevăzută la art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare, următorii contribuabili:
a) persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România;
b) persoanele fizice care îndeplinesc condiţia prevăzută la art. 40 alin. (2) din Legea nr. 571/2003, cu modificările ulterioare, care realizează venituri supuse procedurii de globalizare, respectiv:
1. venituri din activităţi independente;
2. venituri din salarii;
3. venituri din cedarea folosinţei bunurilor.
Art. 4. - (1) Pentru a beneficia de deducerea prevăzută la art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 571/2003, cu modificările ulterioare, este necesară anexarea la declaraţia de venit global a următoarelor documente în copie:
a) devizul de lucrări întocmit de persoana fizică/juridică autorizată, respectiv declaraţie pe propria răspundere în cazul realizării lucrărilor în regie proprie, din care să reiasă materialele specifice achiziţionate şi categoriile de lucrări executate, exprimate în unităţi fizice şi valorice;
b) documentele justificative care atestă plata;
c) documentele justificative privind plata cheltuielilor şi repartizarea acestora pe fiecare proprietar, în cazul lucrărilor executate la părţile comune ale condominiului;
d) actul de proprietate;
e) actul de identitate;
f) actele de stare civilă, după caz.
(2) Documentele de plată prevăzute la alin. (1) lit. b) pot fi emise pe numele unuia sau al ambilor soţi, în situaţia în care locuinţa este dobândită în timpul căsătoriei.
(3) Pentru acordarea deducerii de către organul fiscal, contribuabilii au obligaţia să depună documentele justificative prevăzute mai sus, o dată cu declaraţia de venit global, până la termenul stabilit pentru depunerea acesteia.
Art. 5. - Deducerea reprezentând cheltuielile pentru reabilitarea termică a locuinţei se acordă persoanei fizice care o deţine în proprietate, pe baza documentelor justificative prevăzute la art. 4, astfel:
a) pentru locuinţa deţinută de o singură persoană, deducerea se acordă proprietarului;
b) dacă locuinţa este deţinută în comun, deducerea se acordă fiecărui coproprietar contribuabil.
Art. 6. - Facilitatea se acordă pentru veniturile supuse procedurii de globalizare în anul de impunere, indiferent de data construirii locuinţei de domiciliu, pe baza documentelor care atestă efectuarea cheltuielilor în anul respectiv pentru reabilitarea locuinţei de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de căldură în scopul îmbunătăţirii confortului termic al acesteia.