avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand nominalizez martorii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand nominalizez martorii?

Am introdus o actiune pe drept comun si am cerut si aprobarea probei cu martori. Era necesar sa trec si numele martorilor pe care ii am in vedere. Eu m-am gandit sa fac lista cu martori dupa ce se admite in principu proba. Precizez ca am cerut si judecarea in lipsa. Am fost deja citata pentru primul termen.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:48, 10 Ianuarie 2009
Chiar daca ati solicitat judecarea in lipsa era bine sa solicitati comunicarea oricarui inscris pe care il va depune partea adversa.
Eu as formula o cerere de amanare prin care as solicita comunicarea intampinarii iar pentru situatia in care nu s-a depus intampinarea incuviintarea notei de probatorii. As transmite aceasta solicitare prin posta cu confirmare de primire si nota de inventar, iar daca nu mai aveti timp nici macar prin curier, trimiteti pe fax.

Martorii pot fi nominalizati cu lista in 5 zile de la incuviintare.
Propunerea martorilor, ca şi a celorlalte dovezi, se face potrivit regulilor gene-rale, de către reclamant prin cererea de chemare în judecată, iar de către pârât prin întâmpinare sau la prima zi de înfăţişare în cazul în care nu este reprezentat sau asistat de avocat. Dacă instanţa încuviinţează probe noi în condiţiile art.132 C.proc.civ., propunerea martorilor poate fi făcută şi la termenul acordat potrivit acestui text.
Propunerea martorilor se face prin indicarea numelui fiecărui martor şi a locuinţei acestora (art.112 alin. ultim şi art.115 C.proc.civ.), nefiind suficientă simpla menţiune „mă servesc de proba cu martori” , deoarece instanţa trebuie să verifice, în cadrul discuţiilor contradictorii, dacă cei propuşi nu intră în categoria persoanelor care nu pot depune mărturie sau care sunt scutite de a depune mărturie. De asemenea, instanţa trebuie să cunoască adresa martorilor în vederea emiterii citaţiilor.
Când proba cu martori a fost încuviinţată în condiţiile art.138 punct.2 şi 4 C.proc.civ., lista martorilor se va depune, sub sancţiunea decăderii, în termen de 5 zile de la încuviinţare (art.186 alin.2 C.proc.civ.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezentare martor proces civil Lungu Constantin Lungu Constantin va rog ce articol din lege pot sa invoc pentru prezentarea unui martor in proces civil ? (vezi toată discuția)
Martori propusi de partea vatamata alexandra.a1404 alexandra.a1404 Cati martori poate propune partea vatamata in cadrul procesului penal? Acestia trebuie specificati in Chemarea in judecata? Martori pot fii si invinuitii ? Pe ... (vezi toată discuția)
Proba testimoniala - conflict munca=modificare unilaterala cim lucretiaciocan lucretiaciocan -Sunt intr-n proces civil \"modificare unilaterala CIM\". IIn intampinarea intocmita de intimat s-a invocat si ca \" subscrisa ... ca vom demonstra in ... (vezi toată discuția)